начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Пътуване в страна членка на ЕС-въпрос?

Казуси свързани с придобиване, установяване, освобождаване и възстановяване на гражданство. Статут. Визови проблеми.

Пътуване в страна членка на ЕС-въпрос?

Мнениеот nora00 » 28 Май 2009, 15:23

Здравейте, попитаха ме дали чужденец с карта за постоянно пребиваване (в БГ) може да пътува до страна членка на ЕС на основание само тази карта? Без необходимост от допълнителна виза. Прочетох ЗЧ, както и някой Директиви, но не мога да си отговоря еднозначно, не ми става ясно може или не ?
nora00
Младши потребител

Re: Пътуване в страна членка на ЕС-въпрос?

Мнениеот nikiboy » 08 Юни 2009, 21:59

Да не излъжа, но мисля че до 4-5 календарни дни може, стига да се придружава от член на семейство, който е европейски гражданин.
Пример - ако аз съм българин женен за рускиня, и искам да отида за 2 дни в Румъния на почивка, няма проблем. Но ако тя ще ходи с любовника си - ццц, не става :wink:
nikiboy
Потребител

Мнениеот palnomoshtni » 17 Юни 2009, 02:20

Това няма никакъв смисъл, как ще хванат рускинята на румънската граница след като сега там не правели казват никакъв паспортен контрол! Рускинята ще си отиде до Румъния без проблеми с любовника си и никой няма да я спре. Освен това ако тя отиде до Румъния с вас като съпруг как ще докажете на румънците че ще женени в БГ? Дори да си носите акта за гр.брак, румънските полицаи едва ли ще знаят български в общия случай!
palnomoshtni
Нов потребител

Мнениеот nikiboy » 17 Юни 2009, 18:44

не правили казват паспортен контрол....

приятел, кои са тея дето казват?

Естествено че има контрол, има ГКПП-та. Ние не сме в Шенген с Румъния. След няколко години живот и здраве ще има само табела "Румъния" :D

Ами ще си носиш акт за брак, ще си носиш декларация ако трябва.... ако непълнолетно дете напуска границата с единия родител как се иска декларация от другия - как се разбира, че той е бащата примерно.
Най-добре звъннете на ГКПП-то през което смятате да излизате или влизате и попитайте с конкретнтие данни за гражданство и случая - не забравяйте, че сме България - всяко ГКПП си има Вожд, понякога мнението на вождовете и правилата се различават.
nikiboy
Потребител

Мнениеот palnomoshtni » 17 Юни 2009, 20:23

благодаря за информацията ники, значи на румънската и гръцката граници проверяват абсолютно всички паспорти? не знаех това, като пътувам само по въздуха. представям си значу българи женени за не-ЕС-ци трябва да си носят брачни документи и декларации заверени и преведени, но на какъв език??
palnomoshtni
Нов потребител

Мнениеот nikiboy » 17 Юни 2009, 22:38

Проверяват се абсолютно на всички ПАСПОРТИТЕ или ЛИЧНИТЕ КАРТИ ( ако са от страни членки на ЕС ).
Давам ти пример - ръмънка омъжена за турски гражданин идва за 3 дни на Златни пясъци, румънката може да влезе само с личната си карта, докато турския гражданин има нужда от паспорт+виза за българия. Поради причината, че имат граждански брак той може да я придружи в България ( да премине с нея границата ) и да пребивава тук до 10 дни.

само за усложнение - още по-забавно е - българка с две деца от първия си съпруг - турски гражданин, която влиза в България с двете деца от него и с вторият си съпруг - от Косово. Само си представи колко документи са нужни за доказване кой какъв от къде за къде :D
nikiboy
Потребител

Мнениеот todorst » 12 Юли 2009, 19:20

Първо- този чужденец има карта ЗА ВРЕМЕННО пребиваване със срок 3,4,5 год, а не за постоянно пребиваване. И Второ различните страни от ЕС различно приемат това.Ако такава карта е издадена от германските власти, няма да имате проблеми и да посетите Австрия, Франция и т.н. за България -питайте.Става дума за пътумане със самолет, където пас.контрола е задължителна.
todorst
Потребител

Мнениеот nikiboy » 16 Юли 2009, 20:21

todorst написа:Първо- този чужденец има карта ЗА ВРЕМЕННО пребиваване със срок 3,4,5 год, а не за постоянно пребиваване. И Второ различните страни от ЕС различно приемат това.Ако такава карта е издадена от германските власти, няма да имате проблеми и да посетите Австрия, Франция и т.н. за България -питайте.Става дума за пътумане със самолет, където пас.контрола е задължителна.

nora00 написа:Здравейте, попитаха ме дали чужденец с карта за постоянно пребиваване (в БГ) може да пътува до страна членка на ЕС на основание само тази карта? Без необходимост от допълнителна виза. Прочетох ЗЧ, както и някой Директиви, но не мога да си отговоря еднозначно, не ми става ясно може или не ?

todorst - къде във въпроса на nora00 пише за карта за временно пребиваване???

ИмаШЕ карта за продължително и карта за постоянно пребиваване - това за временно е нещо разговорно, което е често срещано. За справка, за да бъдем точни вече не се издават карти, а УДОСТОВЕРЕНИЯ за пребиваване.... :)
nikiboy
Потребител

Мнениеот angel123456 » 20 Окт 2009, 16:49

Бих искала и аз да се включа в разговора и по-точно да се обърна с въпрос - понеже мисля да пътувам в Румъния с научна цел (международна конференция), и съм със статут за постоянно пребиваващ чужденец в България. Ще стоя в Румъния 2-3 дни. Дали трябва да си извадя виза за краткосрочно пребиваване или не е необходимо?
angel123456
Нов потребител

Мнениеот angel123456 » 20 Окт 2009, 16:50

а и да се уточня, че съм с украинско гражданство.
angel123456
Нов потребител

Мнениеот nikiboy » 20 Окт 2009, 18:27

angel123456 написа:а и да се уточня, че съм с украинско гражданство.

Най-сигурният начин е да попитате :
Румънско посолство в България
бул."Ситняково"4
тел. 02/9712858,9733081,9733510

Защото винаги изникват неуредици, и по-принцип не знам украинците на визов режим ли сте с Румъния :D
nikiboy
Потребител

Мнениеот angel123456 » 20 Окт 2009, 18:36

Проблемът е там, че по телефона не ми дават подобна информация. просто наистина не знам при кого да се обърна с този въпрос. А и не съм от София. Прочетох няколко указа, които гласят, че украинските граждани с постоянно пребиваване в РБългария имат право на безвизов транзит в рамките на 5 каледарни дни. Благодаря все пак, че ми обърнахте внимание. Ще потърся начини :)))
angel123456
Нов потребител

Мнениеот nikiboy » 20 Окт 2009, 18:41

angel123456 написа:Проблемът е там, че по телефона не ми дават подобна информация. просто наистина не знам при кого да се обърна с този въпрос. А и не съм от София. Прочетох няколко указа, които гласят, че украинските граждани с постоянно пребиваване в РБългария имат право на безвизов транзит в рамките на 5 каледарни дни. Благодаря все пак, че ми обърнахте внимание. Ще потърся начини :)))

Добре и друг вариант - ГКПП Дуранкулак или Дунав мост- попитайте там служителите от Гранична полиция. Ама въпроса е как да намерите телефон.... Също вариант дежурен в Гранична полиция.....
nikiboy
Потребител

Мнениеот angel123456 » 20 Окт 2009, 18:52

Благодаря Ви много.
angel123456
Нов потребител

Мнениеот nikiboy » 20 Окт 2009, 18:56

angel123456 написа:Благодаря Ви много.

Няма защо. Ако има спънка включете си ЛС и ми пишете.
nikiboy
Потребител

Назад към Гражданство