От около 20 години полагам грижи към родителите на съпруга ми по силата на задължение произтичащо от ДГИ/жилището в което живеем, т.е. жилището е и в режим на СИО/. Това жилище е прехвърлено срещу договор за гледане и издръжка на съпруга ми от родителите му по време на брака. Освен това по жилището има правени немалко подобрения през годините.
Въпросът ми е, дали мога да се откажа от произтичащите позитиви за мен по този договор/че живея в това жилище/, т.е. да инициирам развалянето ДГИ и да поискам от кредиторите да ми върнат вложените през годините средства по гледането и издържането им, както и за подобрениеята по жилището?
Дано да не звучи шантаво въпросът ми за знаещите тук във форума!
- Дата и час: 22 Ное 2024, 01:54 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ДАЛИ МОЖЕ?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Re: ДАЛИ МОЖЕ?
diw64 написа:От около 20 години полагам грижи към родителите на съпруга ми по силата на задължение произтичащо от ДГИ/жилището в което живеем, т.е. жилището е и в режим на СИО/. Това жилище е прехвърлено срещу договор за гледане и издръжка на съпруга ми от родителите му по време на брака. Освен това по жилището има правени немалко подобрения през годините.
Въпросът ми е, дали мога да се откажа от произтичащите позитиви за мен по този договор/че живея в това жилище/, т.е. да инициирам развалянето ДГИ и да поискам от кредиторите да ми върнат вложените през годините средства по гледането и издържането им, както и за подобрениеята по жилището?
Дано да не звучи шантаво въпросът ми за знаещите тук във форума!
Макар и неидентичен, въпросът като цяло е решен тук: viewtopic.php?f=25&t=46147#p450293
Надежда всяка оставете.
-
Melly - Старши потребител
Може и да може. Само че не като иницирате, а като предизвикате разваляне на ДГИ.
Rara avis in terris
-
bebitor - Активен потребител
Т.е. като размяна на престациите?
- diw64
- Младши потребител
Беби, обаче питащата нищо не казва по този въпрос:
... не, че ме интересува, де...
......, а 20 дни след постановяването му,родителите му заведоха дело за разваляне на ДГИ.
... не, че ме интересува, де...
-
?!?
друга тема ли има?
А, ясно... Ами той отговорът е даден там.
друга тема ли има?
А, ясно... Ами той отговорът е даден там.
Anastassia.Terzieva написа:Ако се развали договора за ДГИ поради неизпълнение, всеки връща това което е получил по сделката,Т.е. те си взимат обратно етажа от къщата, но ако приемем, че все пак сте ги гледали известен брой години, правили сте подобрения на имота и т.н. ... дали пък един насрещен иск за неоснователно обогатяване няма да има успех, пък макар и за 1/2 от цитираното .
Последна промяна bebitor на 17 Юли 2011, 15:24, променена общо 1 път
Rara avis in terris
-
bebitor - Активен потребител
А, по кой въпрос трябва да кажа нещо? Нещо май ми се губи...
- diw64
- Младши потребител
Да, определено двата поста имат връзка.
За MELLY, нека да поставя въпрос така, по принцип, ако се развали ДГИ, може ли да се иска връщане на престацията от кредиторите, т.е. това което ми е струвало гледането, издръжката и подобряването на имота им? Особено, ако те твърдят, че задължението е било изискуемо от датата на подписването на договора. А, едва 20 години по-късно, със съвсем други подмолни мотиви, официално искат развалянето на ДГИто. Т.е. те 20 г. безметежно са се ползвали от бенефитите на договора, а когато им станах неудобна искат развалянето на ДГИто, с което ме ощетяват и за минало време.
И все пак, ако те не сполучат да развалят договора/чакам решение на съда по въпроса/, въпросът ми е, мога ли аз да го направя под някаква форма и начин и да им натрия носа като ги поохарча малко, казано с думи прости...?
Дано да съм била по-ясна сега.
За MELLY, нека да поставя въпрос така, по принцип, ако се развали ДГИ, може ли да се иска връщане на престацията от кредиторите, т.е. това което ми е струвало гледането, издръжката и подобряването на имота им? Особено, ако те твърдят, че задължението е било изискуемо от датата на подписването на договора. А, едва 20 години по-късно, със съвсем други подмолни мотиви, официално искат развалянето на ДГИто. Т.е. те 20 г. безметежно са се ползвали от бенефитите на договора, а когато им станах неудобна искат развалянето на ДГИто, с което ме ощетяват и за минало време.
И все пак, ако те не сполучат да развалят договора/чакам решение на съда по въпроса/, въпросът ми е, мога ли аз да го направя под някаква форма и начин и да им натрия носа като ги поохарча малко, казано с думи прости...?
- diw64
- Младши потребител
diw64 написа:Да, определено двата поста имат връзка.
Да, от ясна, по-ясна сте ми. Не намирам за удачно да ви отговоря. Не, защото не мога, а защото считам, че "сагата" ви предполага обстоен анализ, свързан с усилия и време, а не с диагонален и разкъсан прочит на темите ви тук във форума. И още нещо, днес е почивен ден и аз разпускам.
-
Че е сага, сага е! И правя всичко по силите си да е с положителен за мен край... С ръка на сърцето мога да кажа, че отговорите на моите питания, от знаещите в този форум, много ми помогнаха в стратегията и тактиката ми... Затова и продължавам да си питам точно тук...
- diw64
- Младши потребител
Re: ДАЛИ МОЖЕ?ЧСИ да прави опис на имущество когато длъжникъ
Можели ЧСИ да описва имущество когато длъжникът е собственик на имота а неговите родители са ползватели на имота до живот и имуществото във имота е тяхно
- kalin777
- Нов потребител
Не теория не може да се описва чуждо имущество.
На практика трябва да се внесе жалба или възражение (устно).
На практика трябва да се внесе жалба или възражение (устно).
- ivan_lawyer
- Старши потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Договор за издръжка и гледане
|
|