Колеги, хелп плс, зациклих вече и не мога да мисля, а е относително лесен казус.
Кумулация:
1. Присъда:
А. Деяние - 12.02. - 05.03. 2011 г, 2 год. ЛОС / 4 год. изп. срок
В. Деяние - 08.02. 2011 г., 1 год. ЛОС / 2 год. изм. срок,
Едно общо за А и В - 2 год. ЛОС / 4 год. изп. срок , в сила 18.06. 2011
2. Присъда:
Деяние - 18.02. 2011 г., 7 месеца ЛОС - ефективно, в сила 07.10. 2011 г.
Прокуратурата иска за 1 и 2 едно общо наказание в размер на 2 год. ефективно. Направо иска да активира условката ей така.
Искам да избягам от това, ще се боря за 7 месеца ефективно, ще се позова на липса на чл. 68 НК, на най-благоприятното за осъдения съчетание съобразно принципа, възприет в т.9 на ПП № 4/1965 г. на ВС. и т.н.
Но да призная, плаши ме т.3 на ТР №14 ОТ 30.04.1987 Г. ПО Н. Д. № 6/1987 Г., ОСНК.
Цикълът е пълен към момента, дайте някъв рефреш плс!
- Дата и час: 07 Фев 2025, 17:44 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Кумулация на условна с ефективна
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Кумулация на условна с ефективна
В момента не мога да проверя какво гласят Постановлението и ТР, но има константна практика на ВКС, че при новото групиране отново се разглежда въпроса за чл. 66 НК. Т.е. може да са групирани 10 присъди, после да цъфне още една в съвкупност и ще се определя отново общо наказание и ОТНОВО съда ще се занимава с въпроса да приложи ли или не чл. 66 НК.
Тук не става дума за чл. 68 НК.
Така като гледам "най благоприятно" са общо наказание 2 г., така че не виждам как ще се пребориш за 7 м. Естествено няма проблем тези 2 г да са условни, но дали ще се постигне генералната и индивидуалната превенция, ще решава отново съда. Не че е невъзможно да се приложи чл. 66 НК.
Утре ще разгледам Постановлението и ТР и евентуално може да си коригирам становището
, та за сега толкова! Сори, че този коментар не ти върши работа.
Така като гледам "най благоприятно" са общо наказание 2 г., така че не виждам как ще се пребориш за 7 м. Естествено няма проблем тези 2 г да са условни, но дали ще се постигне генералната и индивидуалната превенция, ще решава отново съда. Не че е невъзможно да се приложи чл. 66 НК.
Утре ще разгледам Постановлението и ТР и евентуално може да си коригирам становището
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
- prim444
- Младши потребител
prim444 написа:В момента не мога да проверя какво гласят Постановлението и ТР, но има константна практика на ВКС, че при новото групиране отново се разглежда въпроса за чл. 66 НК. Т.е. може да са групирани 10 присъди, после да цъфне още една в съвкупност и ще се определя отново общо наказание и ОТНОВО съда ще се занимава с въпроса да приложи ли или не чл. 66 НК.
Утре ще разгледам Постановлението и ТР и евентуално може да си коригирам становището, та за сега толкова! Сори, че този коментар не ти върши работа.
Чакай, че ти направо ме застреля тука.
Искаш да кажеш, че при кумулиране на 2 год условно и 7 месеца ефективно има теоретична възможост общото, най - тежко наказание да е 2 год. условно? Е какво става с ефективната присъда, която между другото е приведена в изпълнение? Вадим човека от затвора
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Иначе няма 68 НК, явно е, те деянията са в съвкупност, не в рецидив, даже не знам защо споменах чл. 68 в питането си.
При мен не става въпрос за новопоявила се присъда, напротив и двете си ги има, известни са на прокуратурата и съда, просто едната е условна, другата ефективвна и прокуратурата иска да активира от само себе си условната и от там насетне вместо 7 месеца ефективно - направо 2 години ефективно.
Иначе:
т.3 на ТР №14 ОТ 30.04.1987 Г. ПО Н. Д. № 6/1987 Г., ОСНК:
Когато подсъдимият е освободен от изтърпяването на наказанията по всички присъди на основание чл. 64, ал. 1 или чл. 66 НК, съдът, който определя общото наказание, също решава въпроса за неговото изтърпяване. В тези случаи той може да постанови ефективно изтърпяване на общото наказание, наложено за всички присъди с условно осъждане, като се съобрази с миналите осъждания на подсъдимия, данните за неговата личност, с броя и степента на обществената опасност на извършените от него престъпления.
т.9 на ПП № 4/1965 г. на ВС:
.....съдът трябва да изследва всички осъждания до момента на едно лице, да прецени за кои от тях са налице предпоставките на чл. 25 във вр. чл. 23 НК и то в най-благоприятното за осъдения съчетание....
- ihuahu
- Младши потребител
За съжаление, вероятността общото наказание от 2г.ЛС да бъде условно, наистина е само на теория. ![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
А по въпроса какво става със 7 те месеца ефективно ЛС - ако са изтърпени ще се приспаднат от определеното общо наказание ЛС. Например - сега му се определя общо наказание 2 г ЛС условно, но в изпитателния срок човекът се дъни, тогава му се привеждат тези 2 г, приспадат му се 7 месеца и ще изтърпи остатъка / 2г - 7 м = 1г и 5 м/.
Е, тук има и по - големи специалисти. Нека и те да си кажат думата.
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
А по въпроса какво става със 7 те месеца ефективно ЛС - ако са изтърпени ще се приспаднат от определеното общо наказание ЛС. Например - сега му се определя общо наказание 2 г ЛС условно, но в изпитателния срок човекът се дъни, тогава му се привеждат тези 2 г, приспадат му се 7 месеца и ще изтърпи остатъка / 2г - 7 м = 1г и 5 м/.
Е, тук има и по - големи специалисти. Нека и те да си кажат думата.
- prim444
- Младши потребител
Здравейте,
Имам нужда от съвет..По дело за притежание с цел разпространение на наркотици, синът ми направи споразумение с Прокуратурата 2г/4г- условна присъда. Десет дена след това при рутинна проверка намират в него две цигари марихуана, новото дело е за Държане и му дадоха 1г ефективно. От два месеца е в затвора и адвокатът му е казал,че не могат да му се кумулират наказанията. Въпросът ми е дали съществува тази възможност и дали не е по-добре синът ми да подаде молба за това?
Благодаря предварително!
Имам нужда от съвет..По дело за притежание с цел разпространение на наркотици, синът ми направи споразумение с Прокуратурата 2г/4г- условна присъда. Десет дена след това при рутинна проверка намират в него две цигари марихуана, новото дело е за Държане и му дадоха 1г ефективно. От два месеца е в затвора и адвокатът му е казал,че не могат да му се кумулират наказанията. Въпросът ми е дали съществува тази възможност и дали не е по-добре синът ми да подаде молба за това?
Благодаря предварително!
- rusata74
- Младши потребител
Моето лично мнение е, че при Вашия син няма как да се кумулират наказанията. Правилата за кумулация на наказанията се съдържат в членове 23-25 от Наказателния кодекс. Като съществено условие на кумулацията е необходимо престъпленията да са извършени преди да е имало влязла в сила присъда за което и да е от тях. Във Вашия случай синът Ви е сключил споразумение с прокуратурата. Съгласно чл. 383, ал. 1 от Наказателно-процесуалния кодекс одобреното от съда споразумение има последиците на влязла в сила присъда. Тоест с одобряването му от съда същото се счита за влязло в сила именно от този ден. Извършването на престъпление след този момент вече ще означава, че деянието е извършено след влязла в сила присъда и кумулацията няма да е възможна. Във Вашия случай синът Ви е бил хванат с две цигари марихуана 10 дни след споразумението... Наистина лош късмет, но за тези "тревички", колкото и "безобидни" да изглеждат на настоящата младеж, съдът дава много. До колко е оправдано аз не мога да кажа
- bvoykov
- Потребител
Благодаря за отговора! И аз така знаех, че е, но реших да се консултирам със сигурност! Сега пуснахме жалба до ВКС за нарушен материален закон и чакаме...
- rusata74
- Младши потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|