начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

чл.234 ал.1 от НК

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: чл.234 ал.1 от НК

Мнениеот lexy21 » 29 Дек 2011, 20:44

silviaip написа:има инструкция от Министъра на вътрешните работи за арест на лице, у когото са намерени над 2 бр. кутии цигари без бандерол

:shock:
Това кой Ви го каза?
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот silviaip » 30 Дек 2011, 11:24

Това го знам от един разследващ полицай.Физиономията ми беше същата като на емотикона, но ... :shock:
silviaip
Младши потребител

Мнениеот silviaip » 30 Дек 2011, 17:35

За съжаление не мога, дори и аз не съм я виждала, а ми беше казано за нея в неофициален разговор и само в частта, както съм я написала.
silviaip
Младши потребител

Мнениеот silviaip » 30 Дек 2011, 18:57

Уф, не знам вече, съвсем се обърках.Съставомерност приемам, когато на кутиите цигари липсва бандерол или въпросния надпис дути фрии, става въпрос за чл.234 ал.1 от НК, защото тогава е престъпление и самото държане, без да се иска продажба и т.н. Обаче наличие на цигари с надпис дути фрии, без да са намерени в търговски обект, различен от безмитен магазин, не би следвало да се приема за престъпление, доколкото не е осъществен един от признаците на състава на чл.234 ал.1 от НК- без бандерол, когато такъв се изисква по закон...май така беше, да не ровя сега да го цитирам дословно.Относно цигарите с надпис дути фрии бандерол не само не се изисква по закон, но е и недопустимо да бъде поставян.Това според мен, от позицията ми на лаик разбира се, става въпрос за несъставомерност.Има изрична разпоредба в ЗАДС, с която се санкционират именно случаите, при които е констатирано наличието на продажба на цигари с въпросния надпис, в търговски обекти различни от безмитни магазини, но тогава отговорността е АНО.Не знам вече, съвсем се обърках.Не съм юрист и материята ми е малко странна, но поне тълкувайки правните норми и разсъждавайки логически, по моя преценка :D , стигам до този извод, който разбира се може да не е правилен.Затова се обърнах за съвт в този форум.Благодаря предварително.
silviaip
Младши потребител

Мнениеот silviaip » 30 Дек 2011, 19:31

Сега се сещам да попитам и още нещо, за да се изложа съвсем :oops: Ако приемем, че това деяние се приема като такова, т.е. престъпление, и се търси наказателна отговорност на дееца, то със същата сила би могло при констатиране на същото да се търси и АНО и да бъде съставено и НП.Доколкото обаче съществува non bis in idem, дано не го изписах погрешно, и по-тежкото т.е. чл.234 ал.1 от НК поглъща по-лекото, то тогава не се ли обезсмисля санкционната разпоредба на чл.123 от ЗАДС? Моля да се има предвид, че говоря за цигари с надпис дути фрее- неподправен.
silviaip
Младши потребител

Мнениеот lexy21 » 30 Дек 2011, 20:29

Подвели са Ви за "инструкцията" с горепосоченото съдържание - няма такова животно :wink:
Иначе - да не се повтарям, моето мнение по въпроса за съставомерността вече го споделих.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот silviaip » 30 Дек 2011, 21:44

Благодаря на всички, които обърнаха внимание на повдигнатата от мен тема.Лекси 21, чела съм и други твои коментари по други теми и в този ред на мисли искам да ти кажа, че твоето мнение е от голямо значение за мен.Пожелавам ти весели празници и успехи в начинанията ти.Благодарности и на другите участници в тази тема, весели празници и успешна нова година на всички. :D
silviaip
Младши потребител

Мнениеот Materazzi » 09 Апр 2012, 09:57

Като цяло ключовият момент в този текст от НК е "без бандерол, когато такъв се изисква по закон". Когато нито един нормативен акт не изисква дадена стока, пък била тя и акцизна, да има поставен бандерол, то няма как да се осъществи съставът на чл.234, ал.1 от НК. Между другото поради същата причина считам, че и домашната ракия не би могла да бъде предмет на престъпление по горепосочения член. Без значение дали се касае за 100-200 или 3000 литра... В най-добрия случай можем да говорим за престъпление по чл.255, ал.1 и то ако е изпълнено условието "в големи размери", демек ако неплатеният акциз е над 3000 лева...
Materazzi
Младши потребител

Мнениеот militsa75 » 15 Юни 2016, 19:53

militsa75
Нов потребител

Предишна

Назад към Наказателно право