начало

Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство Парламентът си избра правна комисия, но без ръководство

как да се откажа от услугите на проектанта си

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: как да се откажа от услугите на проектанта си

Мнениеот emilgrigorov » 11 Мар 2012, 19:06

julyanvonemona написа:Момчета -много в страни отлетяхте eeelito желае да се отърве от проектанта си и да го замени с друг. Аз отказах вече и публично - Вие наемате ли се? А към господа юристите "Наемате ли се да възстановите по някакъв начин строшените от предишните изпълнители" възможности или да ги принудите да си довършат работата?

Аз - не. Големи каши са това. И , предвид хипотезата ми за липса на време, опасявам се, че смяна на проектанта може да се окаже exitus letalis.
Но все си мисля, че повторно внасяне на проекта в този му вид, контролирано от свестен адвокат, може да се окаже успешен ход.
А само си помисли, че от общината са поискали за тази преработка, новия печат от КАБ. При проект, започнат преди повече от 5 години, и като знам колко от гилдията са си платили за тази година... Една преработка за етапност е никВи пари, това немогат да покрият.
А и това ми се е случвало.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 11 Мар 2012, 19:27

...и като знам колко от гилдията са си платили за тази година...

За сведение на всички, аз също не съм си платил, а освен всичко публично нопуснах КАБ с изрично волеизявление ето тук. Но това не пречи на всеки камарист да ме представлява с печата си!
http://www.arch-art-bg.com/index.php?ln ... sue_id=294
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 11 Мар 2012, 19:39

julyanvonemona написа:
...и като знам колко от гилдията са си платили за тази година...

За сведение на всички, аз също не съм си платил, а освен всичко публично нопуснах КАБ с изрично волеизявление ето тук. Но това не пречи на всеки камарист да ме представлява с печата си!

Фактически, функциите на КАБ биха с изчерпали с организиране членството на един единствен член, с печат. Останалото е въпрос на самоорганизацията му. Ефективно, бих казал. Тогава ще има проектанти, и членът.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 11 Мар 2012, 19:49

Добре е написана статията. За съжаление, тия колективни структури не само в областта на проектирането не изпълняват както трябва презназначението си и не защитават по никакъв начин интересите на членуващите в тях. Всичко е строго формално и основаващо се само на необходимостта от повече финикийски знаци. :?
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 11 Мар 2012, 19:52

Фактически, функциите на КАБ биха с изчерпали с организиране членството на един единствен член, с печат. Останалото е въпрос на самоорганизацията му. Ефективно, бих казал. Тогава ще има проектанти, и членът.

Точно такъв е смисълът на напускането ми ерозия, ерозия, ерозия и кристализация на маргиналността на цялата система.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот bgarch » 11 Мар 2012, 19:59

Какво чудно или странно има в това? В много европейски страни архитектите се групират в обща структура, бюро, студио или както там го наричат, като само единият от тях поддържа своята правоспособност. И там това е скъпо удоволствие. Отделно от това- не всеки архитект може и иска да е собственик на своя фирма, напълно нормално е да работи цял живот като наемен архитект срещу заплата и да бъде напълно доволен от това си статукво.
А за ерозията си прав, но това е друга тема...
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 11 Мар 2012, 20:45

То , при САБ , с традиции, а съм виждал и ползи, КАБ ми дойде в повечко, някак си.
Както и да е, от знайни и незнайни инстанции искат регистрацията ... Мощно ме изненадаха от ХЕИ преди 2 седмици :D .
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 11 Мар 2012, 20:56

И там това е скъпо удоволствие.

Там не става въпрос въобще за "скъпо удоволствие", а за рентираща се необходимост! Разбира се ако Вие колега bgarch нямате нищо против, само тук става въпрос за скъпо удомолствие! :lol:
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 11 Мар 2012, 23:30

Е, поговорихме си малко. Някои се понацупиха дори, а eeelito в същност може би е търсела просто съчувствие.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 11 Мар 2012, 23:37

В това съм напълно сигурна, ако търсеше нещо повече от това, отдавна да е проявила повече активност и да заяви директно намеренията си.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот Melly » 12 Мар 2012, 11:15

nk7702n написа:В това съм напълно сигурна, ако търсеше нещо повече от това, отдавна да е проявила повече активност и да заяви директно намеренията си.

:lol: :lol: :lol: Бих добавила само една фраза ... " и очакваните от тук списващите намерения". Така де, нали целта е да се "попълни" ФС на едно съглашение.
Много моля да не се възприема казаното от мен по-горе за проява на лошо чувство...
Само споделих констатацията си.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот eeelito » 12 Мар 2012, 17:41

Ето ме и мен! Едва сега успях да вляза и искам първо да благодавя за мненията и коментарите, отговор не намирам , но все пак е интересно да видя какво мислите вие по въпроса.И тъй като не е станало ясно май, ще уточня:
1.Имам договор с проектантска фирма за изпълнение на проект за къща на 4 етажа.
2.Парите стигнаха го 2-ри етаж,а 1-вия етаж са магазини, които за да отдам под наем,ми трябва на кратко нареченият акт 16.
3.Проектът на цялата сграда както и за временен покрив са отдавна изплатени на въпросната проектантка,и сега за покрива има леки забележни от главния архитект, за отстраняването име е необходимо да се съберат 4 удостоверения за ппп и допълнителни няколко подписа и печата.
Проблемът Е, че госпожа Проектантката НЕ ИСКА да си направи труда да ги внесе в общината, не благоволява да си вдигне телефона,когато я търся! Как да работя с нея.Парите преди да си ги вземе беше мила и добра, а сега.....Лошото е че за временния покрив допълнителен договор нямам,а за всичките 12,000 лева за 75 кв.къща нямам нито касова бележка, нито нищо....мой си проблем!!!!
Искам само да знам ясно и точно,как да прекратя тая пародия и да си уредя нещата, архитект съм си намерила нов , искам тая да ми се разкара...нямам нерви вече....
eeelito
Нов потребител

Мнениеот anserk » 12 Мар 2012, 18:47

само да питам , че нещо не схванах :roll:
eeelito написа:и сега за покрива има леки забележни от главния архитект, за отстраняването име е необходимо да се съберат 4 удостоверения за ппп и допълнителни няколко подписа и печата.

колко леки?
какви са тези удостоверения за ппп (пълна проектанска правоспособност - това ли е ? )подписите и печатите на кои са - на проектантите ли са ?
anserk
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 12 Мар 2012, 19:32

eeelito написа:Ето ме и мен! Едва сега успях да вляза и искам първо да благодавя за мненията и коментарите, отговор не намирам , но все пак е интересно да видя какво мислите вие по въпроса.И тъй като не е станало ясно май, ще уточня:
1.Имам договор с проектантска фирма за изпълнение на проект за къща на 4 етажа.
2.Парите стигнаха го 2-ри етаж,а 1-вия етаж са магазини, които за да отдам под наем,ми трябва на кратко нареченият акт 16.
3.Проектът на цялата сграда както и за временен покрив са отдавна изплатени на въпросната проектантка,и сега за покрива има леки забележни от главния архитект, за отстраняването име е необходимо да се съберат 4 удостоверения за ппп и допълнителни няколко подписа и печата.
Проблемът Е, че госпожа Проектантката НЕ ИСКА да си направи труда да ги внесе в общината, не благоволява да си вдигне телефона,когато я търся! Как да работя с нея.Парите преди да си ги вземе беше мила и добра, а сега.....Лошото е че за временния покрив допълнителен договор нямам,а за всичките 12,000 лева за 75 кв.къща нямам нито касова бележка, нито нищо....мой си проблем!!!!
Искам само да знам ясно и точно,как да прекратя тая пародия и да си уредя нещата, архитект съм си намерила нов , искам тая да ми се разкара...нямам нерви вече....

eeelito, по-горе писах, проектантите не са си платили членския внос. А това си е чисто заяждане от общината, члевския им внос е общо към 1000 лева на четиримата, дето ти толкова не си им платила за преработката. Чуй се с тях и измислете нещо, нямат пари, като и ти.
Или новия архитект да подпечата също, до нейния печат, и да приложи неговото удостоверение. И на негови проектанти по частите. Няма проблеми да са 2 печата, и няма смяна на проектанти. Че нямаш време.
Иначе е голяма разправия. Пък ако ти се занимава, с адвокат, и се разправяй с другите проектанти, както Poli_g писа във втория пост.
И не е трябвало да си изтегляш проекта от общината. Виж и за адвокат.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот eeelito » 12 Мар 2012, 20:04

Незнам дали новия архитект ако ми поеме нещата оттук нататък, няма да се наруши авторското право на проектанта.Чувала съм за някакви декларации в които проектанта се подписва , че се отказва от авторски права върху проекта и чак тогава нещата може да ги поеме друг човек.Някой нещо такова да е чувал?
Яд ме е за това, че токова хиляди взе , а за 5 лева работа не е свършила.
eeelito
Нов потребител

Мнениеот emilgrigorov » 12 Мар 2012, 20:16

eeelito написа:Незнам дали новия архитект ако ми поеме нещата оттук нататък, няма да се наруши авторското право на проектанта.Чувала съм за някакви декларации в които проектанта се подписва , че се отказва от авторски права върху проекта и чак тогава нещата може да ги поеме друг човек.Някой нещо такова да е чувал?
Яд ме е за това, че токова хиляди взе , а за 5 лева работа не е свършила.

Казах ти, ако новите проектанти дублират печатите върху вече внасяния в общината проект-преработка, няма нарушаване на авторски права. Това се прави, за да ти мине проекта и да печелиш време.
После проектантите ще са ти необходими чак за Акт 15. Там се посъветвай с адвокат, според мен няма проблеми новия екип да подпише.
Имначе, ако старата проектантка даде нот.декларация, че новия арх. може да работи по проекта и и да го променя, няма проблеми. Но, нали казваш, че я няма.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот goblin » 12 Мар 2012, 20:20

emilgrigorov написа:Казах ти, ако новите проектанти дублират печатите върху вече внасяния в общината проект-преработка, няма нарушаване на авторски права. Това се прави, за да ти мине проекта и да печелиш време.
После проектантите ще са ти необходими чак за Акт 15. Там се посъветвай с адвокат, според мен няма проблеми новия екип да подпише.
Имначе, ако старата проектантка даде нот.декларация, че новия арх. може да работи по проекта и и да го променя, няма проблеми. Но, нали казваш, че я няма.

Няма нарушаване на авторски права? Няма проблем новия екип да подпише?
На кой свят живеете, ще ме прощавате?
goblin
Потребител

Мнениеот eeelito » 12 Мар 2012, 20:36

Чак за акт 15.......аз мисля до май месец да съм взела акт 16- нещата са спешни,както казах имам магазини за даване под наем, а сезонът скоро започва- става въпрос за с.Синеморец.А като гледам тая проектантка как ме спъва и 3 месеца не можем един покрив да одобрим-смятам, че и останалите неща ще ме замотае. А като стана въпрос за акт 16 можете ли да ми кажете в какъв вид се иска да са стаите, трябва ли задължително да има настилка или може и на замаска да минат и баните трябва ли да са обкичени. Аз съм почти готова.
eeelito
Нов потребител

Мнениеот emilgrigorov » 12 Мар 2012, 20:47

Трябва да са монтирани контактите, а в магазините - и осветлението, тъй като за УВЕ се представят протоколи от лаборатории. Също така трябва да може да се вземе проба от питейната вода. Ако е семеен хотел - осветлението и в жилищната част.
Всъщност, първо на първо трябва да ти мине преработката, за да можеш да завериш корниз и било. После - лаборатории, нанасяне в кадастъра, окончателни договори за ток и вода ... 2-3 месеца.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот eeelito » 12 Мар 2012, 21:29

Това с преработката е ясно, аз успоредно с това си работя вътре.Благодаря за съветите.Ще видякак ще се развият нещата тази седмица и ще се обърна към адвокат.
eeelito
Нов потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Строителство и регулация