начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

При "разваляне" учредено право на строеж?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

При "разваляне" учредено право на строеж?

Мнениеот jelanie » 27 Мар 2012, 17:58

Имам фирма, на която преди няколко години физически лица учредиха право на строеж и тази фирма трябваше да построи сграда. Фирмата направи проекти и т.н., но поради икономическите условия най-вероятно няма да се строи. Искам да попитам ако се разберат собствениците и фирмата това учредено право да "се прехвърли обратно" или това учредяване да се "анулира" така да се каже на обикновен език,т.е. фирмата да няма задължения, а пък собствениците да си върнат правата, всъщност има ли пречка това да стане чисто юридически, какво следва да се направи, има ли някакви особености? Благодаря предварително!
jelanie
Младши потребител

Re: При "разваляне" учредено право на строеж?

Мнениеот vdggbg » 27 Мар 2012, 18:10

"Няколко години" - колко по-точно? Иначе - няма проблем. Декларация за отказ, и т. н.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот Melly » 27 Мар 2012, 18:21

vdggbg написа:"Няколко години" - колко по-точно? Иначе - няма проблем. Декларация за отказ, и т. н.

Тук се изложи. 8)
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот karanedeff » 27 Мар 2012, 18:45

jelanie написа:физически лица учредиха право на строеж

Ако е учредено с нотариален акт - декларация за отказ по чп. 100 ЗС, във връзка с чл. 111, ал. 1 ЗС, нотариална заверка, вписване.
Ако са изминали повече от 5 години от датата на учредяването и строителството не е започнало чл. 67 ЗС правото на строеж се е погасило по давност в полза на собствениците на земята. По този въпрос има пребогата практика.
Ако не е учредено с НА, а е някаква врътка с предварителен договор или нещо друго - то едва ли има законно учредено право на строеж.
Имам фирма
- в зависимост от това каква е организационната форма на фирмата, трябва да се съобрази кой трябва да даде съгласие за отказ от ограниченото вещно право - например ако е ООД - чл. 137, ал., т. 7 - решение на общото събрание.
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот vdggbg » 27 Мар 2012, 18:52

Melly написа:
vdggbg написа:"Няколко години" - колко по-точно? Иначе - няма проблем. Декларация за отказ, и т. н.

Тук се изложи. 8)

Така ли? Да не повярва човек. Да нямам бримка на чорапа?
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот Melly » 27 Мар 2012, 19:28

karanedeff написа:Ако е учредено с нотариален акт - декларация за отказ по чп. 100 ЗС, във връзка с чл. 111, ал. 1 ЗС, нотариална заверка, вписване.

Не съм съгласна при все, че уважавам мнението ти.
Отказ от право е едностранно изявление, макар и дадено в необходимата форма. И като как се разваля договор с едностранен отказ от право? То не е същото като това по чл.87, ал.3 ЗЗД. Аз мисля, че е възможна фигурата на спогодба оформена с нот. акт, но с обратен знак на съглашението по учредяване на суперфицията.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 27 Мар 2012, 19:35

Чудесно. Аз ще почакам да се разберете, а през това време ще си закърпя чорапа, за да не се излагам пред дамите.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот karanedeff » 27 Мар 2012, 21:24

Melly написа:Отказ от право е едностранно изявление, макар и дадено в необходимата форма. И като как се разваля договор с едностранен отказ от право?

Съвсем аналогично на отказ от право на ползване учредено с НА. Защо да се води съдебно производство след като ЗС дава възможност на носителя на едно ограничено вещно право да се откаже от него и тогава то автоматично се връща в патримониума на собственика на имота. Договорът, с който то е учредено, след отказа от ограниченото вещно право губи своето действие
Друга бира е отказът от право на собственост - ако се откажеш от това си право, то това не означава, че собствеността се връща в патримониума на твоя праводател. Преди промените такъв отказ от право на собственост водеше до това, че собствеността автоматично ставаше държавна - което е ничие значи е държавно - сега вече не е така - тази ничия собственост някой трябва да я придобие по начините посочени в ЗС.
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот Melly » 27 Мар 2012, 22:30

karanedeff написа:Съвсем аналогично на отказ от право на ползване учредено с НА. Защо да се води съдебно производство след като ЗС дава възможност на носителя на едно ограничено вещно право да се откаже от него и тогава то автоматично се връща в патримониума на собственика на имота. Договорът, с който то е учредено, след отказа от ограниченото вещно право губи своето действие.

Така, така, а какво става със задължението на суперфициара да построи сграда, че и обекти за собствениците срещу така учреденото му право? В тази част договорът си е в сила. Вероятно са уговорени и неустойки :wink:
Аз не намирам уместна аналогията с ВПП. :oops:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 28 Мар 2012, 03:12

То има и още 100 остатъчни неща...
Ако ООД-то е само за този обект, защо не го прехвърли на собствениците на терена?
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот Melly » 28 Мар 2012, 03:25

emilgrigorov написа:То има и още 100 остатъчни неща...
Ако ООД-то е само за този обект, защо не го прехвърли на собствениците на терена?

Виж как бързо схвана.
Налице е смесен договор - 1) договор за учредяване на вещно право на строеж и 2) договор за изработка.
Затова предложих страните да се спогодят като си направят взаимни отстъпки, за да избегнат един бъдещ спор помежду им. Договор във форма на нотариален акт.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 28 Мар 2012, 03:41

Има и договори за присъединяване, проектиране, самият проект по всяка вероятност е по стара нормативна уредба и е по-благоприятен, а ако е спазен и 3-годишния срок, и договор за строителство, абе ... много неща. Неизпълнение и неустойки от друга страна... Цялата фирма да прехвърли, като се опита да си запази собственост някаква, де да знам.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот karanedeff » 28 Мар 2012, 09:10

Да разграничим все пак нещата - едно е носителя на ограниченото вещно право да иска да се откаже от него друго е собственика на имота учредил ОВП да иска да го прекрати.
Ако аз съм заплатил за суперфицията определена цена с обещанието да построя сграда в която да има самостоятелни обекти и за мен и за собственика на земята и се откажа от правото на строеж дължа ли нещо на собственика - според мен не - той нищо не губи.
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 28 Мар 2012, 09:57

karanedeff написа:...сграда в която да има самостоятелни обекти и за мен и за собственика на земята ...

Декларацията по чл.100 си е доста елегантен изход.
В зависимост от сложността на отношенията, практикува се и решението на Melly. Конструкцията на такъв договор понякога изисква елементи на гениалност и екстрасензитивни дадености в съставителя :D
Не опонирам и на двете решения. Въпрос на конкретика, и избор. То нямаме много информация.
Разсъждавах в насока по какъв начин да погине най-малко от направеното до тук.
От години ми попадат договори, в които собствениците на земята взаимно си учредяват и си запазват ...., и отделно учредяват срещу задължението да построи посочените по-горе обекти... с описани вида на килимчетата и цвета на крушката във входното антре, и неустойки от тук - та до края на света.
Сега се сещам, трябва да се внимава и с ДДС-то при декларация по чл.100, а и при нот. акт с обратен знак на съглашението.
Може би, при прехвърляне на фирмата, ентропията ще е най-малка, а и преките разходи. Доколко е приложимо в конкретния случай, никой не знае.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот jelanie » 29 Мар 2012, 09:01

Здравейте,
Благодаря на всички Ви за отговорите. Правото на строеж е учредено август 2010г с НА. Тогава фирмата е начислила ДДС в/у стойността на бъдещите обекти, които ще се дадат като обезщетение. Строителното разрешение е от 11 2010 и оттогава текат две години докато трябва обекта да е готов, но всъщност няма да се реализира. В НА няма описвани неустойки. И остава собствениците и на фирмата, и на имота да се разберат. В общи линии разбрах, че е възможно нещата да се уредят нормално и за двете страни. Предполагам също, че и ДДС-то ще може да "се върне" обратно, но не съм сигурна. Лек ден!
jelanie
Младши потребител

Назад към Строителство и регулация