начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Какъв е начинът, за да получи дъщеря ми собственост...

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Какъв е начинът, за да получи дъщеря ми собственост...

Мнениеот Vanyna » 01 Апр 2012, 15:16

Темата я пуснах по грешка в друг раздел, а май мястото и е тука:

Преди 5 години закупихме със съпруга ми апартамент, който беше записан на негово име.
Преди 2 години съпругът ми почина. Имаме две деца - семейни. Как се разпределя в случая наследството? Апартаментът е закупен с парите от продажбата на друг закупен след брака ни апартамент (в друг град) плюс малко изтеглен кредит, който още изплащам. Какъв е начинът, за да получи дъщеря ми собственост върху целия имот (синът ми е съгласен на това), а и да ни излезе по-евтино? Искам да го направим докато съм жива, тъй като със съпруга ми смятахме, че имотно сме ощетили едното си дете за сметка на другото, макар и то да няма никакви претенции! Няма проблем да живея в апартамента до смъртта си - познавам си децата и техните половинки.
Vanyna
Младши потребител

Re: Какъв е начинът, за да получи дъщеря ми собственост...

Мнениеот arteglam » 02 Апр 2012, 12:38

Ситуацията ми изглежда стандартна. Преживелият съпруг получава част равна на частта, която получават децата. Следователно и тримата имате по 1/3 част от наследството. В случая не сте написали колко е цялото наследство, но ако приемем, че от съпруга ви е само апартамента той се дели по равно и на трима ви. За да получи дъщеря ви собственост върху имота трябва вие и сина ви да й прехвърлите вашите части от имота чрез сделка. Може да бъде дарение или покупко-продажба примерно. Там вече зависи от държавните такси и това как предпочитате(мисля, че при дарение беше по-евтино.) Възможно са и варианти както споменахте на дарение с/у издръжка и гледане или покупко-продажба с/у издръжка и гледане. Вторите варианти са по- изгодни за вас, защото всичко се случва и вашите деца могат да решат да ви оставят на улицата. А така имате някаква защита и при евентуална злоупотреба можете да развалите договора и да си запазите вашата част от апартамента. Ако те ви лишат от ползването може да искате обезщетение или можете да я продадете евентуално и т.н.
Студент съм по Право все още. Сами преценявайте дали да следвате съветите ми.
arteglam
Младши потребител

Мнениеот karanedeff » 02 Апр 2012, 12:54

arteglam написа:Преживелият съпруг получава част равна на частта, която получават децата. Следователно и тримата имате по 1/3 част от наследството.
това е така ако имотът не е СИО :!:

Vanyna написа:Преди 5 години закупихме със съпруга ми апартамент, който беше записан на негово име.
Преди 2 години съпругът ми почина
ерго апартаментът е СИО, т.е половината е на майката, а другата половина се дели 3 и в резултат:
4/6 за майката и по 1/6 за сина и дъщерята.
Същото е и съотношението по отношение на кредита който е наследен.
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот arteglam » 02 Апр 2012, 16:08

Точно така :) Благодаря за оточнението, колега.
Студент съм по Право все още. Сами преценявайте дали да следвате съветите ми.
arteglam
Младши потребител

Назад към Договор за издръжка и гледане