начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

СМЯНА НА СТРОИТЕЛЯ, ПРОЕКТАНТИТЕ И АКТ 15

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

СМЯНА НА СТРОИТЕЛЯ, ПРОЕКТАНТИТЕ И АКТ 15

Мнениеот rts » 14 Сеп 2012, 18:46

Казусът: издадено разрешение за строеж, сменя се екипа от проектанти, правят се промени в проекта - одобрени, строителството - извършено до някъде, в т.ч. изградена конструкция на по-голямата част от обекта. Следва промяна на собственика (Възложителя), промяна на Строителя, нови промени в проекта по време на строителството, които са одобрени. Предстои подписване на акт 15. Според Вас: необходимо ли е първоначалните проектанти и Първоначалният Строител да подписват акт 15 ? Казусът е реален.
Моля за вашето мнение.
rts
Активен потребител

Re: СМЯНА НА СТРОИТЕЛЯ, ПРОЕКТАНТИТЕ И АКТ 15

Мнениеот probcho » 14 Сеп 2012, 19:14

За проектантите - ако са се отказали писмено от авторски права - не е необходимо.
За строителя - няма начин ще трябва!
probcho
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 14 Сеп 2012, 21:25

rts написа:... необходимо ли е първоначалните проектанти и Първоначалният Строител да подписват акт 15 ? ...

Първоначалният строител - не. Трябва да се прегледат договорите с него, но по принцип - не. Ако последващ строител поиска, или някой друг участник в строителството - тогава да.
За проектантите (това са 11-12 части), неможе да се прецени. Редно е проектантът на действително изпълненото да подпише акт 15, а при необходимост - и да участва в ДПК. Но зависи какви права са им делегирани.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот tany_ivanova » 14 Сеп 2012, 21:48

rts написа:Казусът: издадено разрешение за строеж, сменя се екипа от проектанти, правят се промени в проекта - одобрени, строителството - извършено до някъде, в т.ч. изградена конструкция на по-голямата част от обекта. Следва промяна на собственика (Възложителя), промяна на Строителя, нови промени в проекта по време на строителството, които са одобрени. Предстои подписване на акт 15. Според Вас: необходимо ли е първоначалните проектанти и Първоначалният Строител да подписват акт 15 ? Казусът е реален.
Моля за вашето мнение.

Ако аз съм строителя, който трябва да завършва и подпише акт 15 , не бих се подписала при груб строеж построен от друг строител.

Как така ' в движение' ви одобриха промени в проектите ? По конструкцията надявам се не сте правили промени.
tany_ivanova
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 15 Сеп 2012, 16:34

probcho написа:За проектантите - ако са се отказали писмено от авторски права - не е необходимо.
....

От авторското право не мож' се отказа и то (авторското право) да остане висящо в пространството! Авторските права са предмет на прехвърлителна зделка - възмездно или безвъзмездно. Между другото една от причините публично да напусна КАБ е и тази че, там въведоха една малоумна практика за отказване от авторски права с заявление пред КАБ, където и дума не се казва къде тези права отиват.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 15 Сеп 2012, 17:39

julyanvonemona написа:... От авторското право не мож' се отказа и то (авторското право) да остане висящо в пространството! Авторските права са предмет на прехвърлителна зделка - възмездно или безвъзмездно. Между другото една от причините публично да напусна КАБ е и тази че, там въведоха една малоумна практика за отказване от авторски права с заявление пред КАБ, където и дума не се казва къде тези права отиват.

+1
Затова говоря за делегиране на права.
Апропо, нали се говореше за нещо като "банка" за авторски права и КАБ да ставали банкери :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 15 Сеп 2012, 20:08

emilgrigorov написа:Апропо, нали се говореше за нещо като "банка" за авторски права и КАБ да ставали банкери :lol:

emilgrigorov не ме ядосвайте много Ви моля! Всичките им (на КАБ) идиотии ми идват в повече! Никога няма да си простя, че около 5 години и повече им плащах членски внос. Като си помисля, колко безвъзвратно загубени за мен бири "Warstainer" прави това - мъка ми припада!
Искам да забравяяяяяяяяяяяяяяяяя............... :!: :mrgreen:
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация