начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Изпълнителен лист-Съдия изпълнител.

Изпълнителен лист-Съдия изпълнител.

Мнениеот svetlasv » 12 Авг 2013, 11:13

Привет на всички!
Ответник съм по дело за делба на семейно жилище. Решението на съдът е публична продан. Освен това съм осъдена за наем. По искане на ищеца са издадени два изпълнителни листа. Как и къде мога да установя при кой Съдия изпълнител са подадени? Искам да участвам в търга и да преговарям за плащането на наема.
svetlasv
Младши потребител

Re: Изпълнителен лист-Съдия изпълнител.

Мнениеот nmitova » 12 Авг 2013, 15:51

Здравейте,

възможно е взискателят още да не е подал молба за образуване на изпълнително производство въз основа на изпълнителните листове. След образуването на изпълнително производство съдия-изпълнителят ще Ви изпрати покана за доброволно изпълнение и от нея ще разберете кой е съдия-изпълнителят. Ако не искате да чакате, ицещът по делото за делба (визискателят по изпълнителното дело) също може да Ви даде тази информация.
nmitova
Потребител

Мнениеот windlove » 12 Авг 2013, 16:18

Друга възможност да проверите има ли образувани срещу вас изпълнителни дела, преди да получите покана за доброволно изпълнение, е да си изкарате справка от регистъра на длъжниците към ЧСИ и ДСИ. За ЧСИ цената е 12 лв.
Aliena vitia in oculis habemus, а tergo nostra sunt!!!
windlove
Потребител

Мнениеот svetlasv » 12 Авг 2013, 16:23

Нямам комуникация с ищеца. Ще пробвам другите начини. Благодаря за участието ви по темата!
svetlasv
Младши потребител

Мнениеот windlove » 12 Авг 2013, 16:53

Имайте предвид, че сумата по изпълнителния лист за парично взимане ще се увеличи при образуване на изпълнително дело и то не малко. Най - добрия вариант е това да го изчистите без съдебен изпълнител.
windlove
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 13 Авг 2013, 00:00

Трябвало е да вземете някакви предварителни мерки.

Сега може да участвате в търг.

Има няколко чалъма.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот svetlasv » 13 Авг 2013, 08:54

А мога ли да подам молба да ми бъдат приспаднати от наема направени от мен разноски по делото след като получа покана за доброволно плащане?
svetlasv
Младши потребител

Мнениеот windlove » 13 Авг 2013, 10:41

Не съм сигурен, че разбрах въпроса ви правилно? По кое дело разноски ... ?
Като цяло как мисля, че ще се развият нещата.
Съдебния изпълнител ще опише имота, ще го обяви на публична продан, след като имота се продаде ще си удържи за другия изпълнителен лист сумите, които дължите, след което ще ви преведе остатъка спрямо припадащата ви се част. Това е разбира се при вариант, че не вие, а 3 то лице, или другия съсобственик закупи имота.
windlove
Потребител

Мнениеот nmitova » 13 Авг 2013, 11:13

svetlasv написа:А мога ли да подам молба да ми бъдат приспаднати от наема направени от мен разноски по делото след като получа покана за доброволно плащане?

Дори и да подадете молба до съдебния изпълнител за приспадане от наемната цена на направени от Вас по делото за делба съдебни разноски, същата няма да бъде уважена, защото няма правно основание за такова прихващане.
nmitova
Потребител

Мнениеот svetlasv » 13 Авг 2013, 11:56

Прави сте. Неправилно съм писала. Става въпрос за разноски по поддържане на жилището. Тъй като не можах да заявя претенции з това на делото. Мога ли да го направя пред съдия изпълнител. Наистина само аз съм плащала и за общите нужди на етажната собственост и за повреди по самото жилище.
Какъв е варианта, ако играя на търга и спечеля. Тогава заради другия изпълнителен лист отново ще запорират жилището , нали?
svetlasv
Младши потребител

Мнениеот windlove » 13 Авг 2013, 12:40

По първия ви въпрос - не можете да предявите разноски за поддържане на жилището или подобрения пред съдебният изпълнител. Той не е съд и няма право на преценка - работи си по издаден изпълнителен лист. Ако нямате тези суми присъдени по гражданското дело, молба към него е безсмислена.
По втория въпрос.
Има значение какви са квотите Ви с другият съсобственик. Да речем, че сте 50-50. тоест ако спечелите търга вие ще платите сумата, за която е продаден на съответната продан, като ще ви се приспадне полагащата Ви се част спрямо квотата Ви.След като сте обявени за купувач ще имате едноседмичен срок да платите разликата или губите правото си и за купувач се обявява следващият по ред. Тук вече има мн. различни варианти и няма как да ви кажа точно как ще се случи. Взискателят по делата може да е поискал запор на вземанията ви по делото за делба до размера на сумата по другото изпълнително дело. Съответна сумата, която ще има да получавате няма да е тази, която ще е предварително определена. Или пък след делбата ще се наложи възбрана на имота и ще се изпълнява принудително спрямо вас ако имате доходи и други имоти и т.н.
На този въпрос няма как да се отговори точно без да сме запознати с двете изпълнително дела. Единственото ви предимство като съсобственик е, че можете да закупите имота по най-висока предложена продажна цена и че не дължите задатък ако вземането ви надвишава задатъка.
windlove
Потребител

Мнениеот svetlasv » 13 Авг 2013, 14:06

Това последното по време на търга ли се прави? Кога става ясно каква е най-високата предложена продажена цена? Дяловете ни са 50 на 50 с другия съделител. Оценката на жилището е 76000лв.
svetlasv
Младши потребител

Мнениеот windlove » 13 Авг 2013, 15:07

Публичната продан продължава 1 месец. В срока и всеки може да подаде наддавателно предложение като го входира в съответният районен съд, където е разгласена /съответно и вие трябва да си подадете/.Наддавателните предложения ще бъдат отворени в началото на работния ден (след изтичане на срока за подаване на писмени наддавателни предложения) в сградата на районния съд в присъствието на явилите се наддавачи. За обявяването на наддавателните предложения се съставя протокол, в който се вписват постъпилите наддавателни предложения. За купувач на имота се счита този, който е предложил най-висока цена. Обявяването на купувача се извършва от съдебния изпълнител в протокола, който се подписва от него (чл. 492 ГПК). Ако при обявяването на купувача някой от явилите се наддавачи предложи устно цена по-висока с размера на един задатък ще се пристъпи към устно наддаване със стъпка в размер на един задатък (чл. 492, ал.2 ГПК).
Тоест след приключване и на устните наддавателни предложения вие, като съделители, ще бъдете поканени да изразите становище желаете ли да закупите имота по най - високата предложена цена.
При оценка 76 000, проданта ще започне на 75 %, тоест началната цена ще е 57 000 лв., а задатък/стъпка за наддаване ще е 5700 лв.
За всичко това обаче - ще трябва да присъствате на деня на отваряне на наддавателните предложения. Няма пречка да сте подали предложение, но ако не присъствате или някой ваш пълномощник изрично упълномощен да наддава от ваше име, няма как да се възползвате от правата си.
windlove
Потребител

Мнениеот svetlasv » 14 Авг 2013, 09:22

Аз мога ли да подам наддавателно предложение в рамките на този 1 месец със 100лв отгоре - примерно предлагам 57 100 лв. или с цял задатък трябва? Знам ,че трябва да се внесе и един задатък 5700лв и да се приложи в плика с предложението.
svetlasv
Младши потребител

Мнениеот windlove » 14 Авг 2013, 13:00

Можете и с 1 стотинка отгоре да дадете няма никакво ограничение, важното е да е над началната цена или най- малкото равна на ней.Вече при устното наддване не можете по-малко от един задатък да бъде наддаването.
В случая вие не дължите задатък след като вземането ви надвишава размера му, тъй като сте съделител, а не длъжник. Може да си попитате и съдебния изпълнител и ще се уверите.
И да по всяко време може да подадете предложение, но не и след срока на изтичане на проданта.
windlove
Потребител

Мнениеот svetlasv » 14 Авг 2013, 13:40

Много ми помогнахте да се ориентирам. Благодаря Ви от сърце! Дано попадна на словоохотлив и добронамерен СИ, да има търпението и желанието да обяснява какво се случва.
svetlasv
Младши потребител

Мнениеот windlove » 14 Авг 2013, 14:04

svetlasv написа:Много ми помогнахте да се ориентирам. Благодаря Ви от сърце! Дано попадна на словоохотлив и добронамерен СИ, да има търпението и желанието да обяснява какво се случва.

Самият съдебен изпълнител едва ли - по - добре потърсете юриста отговорник за делото. И без това самите дела се работят от юристите, съдебните изпълнители подписват документите :lol:
windlove
Потребител

Мнениеот svetlasv » 14 Авг 2013, 19:56

Ще се поинтересувам. Моята адвокатка не ми помага в тази насока. Явно не е стигала до търгове.
svetlasv
Младши потребител

Мнениеот svetlasv » 14 Яну 2014, 15:13

Здравейте!
Вече има движение на изпълнителните дела. Първото ИД за дължаща сума по наема се реши от взискателя да ми се запорира заплатата. Аз също писмено се съгласих.
По второто дело има обявление за публична продан. Реших да участвам и се надявам да съм единствен участник, защото ако се стигне до устно наддаване ще се вдигне сумата и няма да мога да се възползвам от правото си да купя жилището си на най-високата предложена цена. Финансовите ми възможности са ограничени.
Има ли вариант да направя това предложение чл.505 непосредствено след съставянето на протокола от писмените предложения, преди устното наддаване?
Притеснявам се след като евентуално спечеля търга и придобия жилището взискателя по сумата за наема /бившият ми съпруг/ дали няма да поиска друга мярка за издължаване на сумата, дали няма да се отметне от първоначалното си решение да ми запорира заплатата?И разбира се да ме разиграва както го казва "докато е жив" Искам да се отърва завинаги от него , но и да подсигуря дом за мен и децата.
Търга е обявен от 13 януари до 13 февруари 2014. Днес видях оценката от 8.01.2014 и ми установих неточности в подобренията в жилището. Може ли да се обжалва оценката и кога?
Също така има тежест като неплатени такси смет и данък за това жилище от другия съделител /бившият ми съпруг/. Сумата е около 100лв, но за чия сметка ще остане?
Ще се радвам да прочета компетентните ви мнения и съвети.
Притеснена съм и уморена, моля пишете ми!
svetlasv
Младши потребител

Мнениеот bludniq_sin » 14 Яну 2014, 15:26

Може ли да се обжалва оценката и кога?
За съжаление оценката не може да се обжалва - което в много случаи се използва за произвол :(
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Следваща

Назад към Изпълнително и обезпечително производство