начало

ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора ВСС изпрати сигнал за доходи на роднини на Сарафов на ad hoc прокурора

Разрешение за строеж от съседите

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Разрешение за строеж от съседите

Мнениеот adrianii » 08 Окт 2013, 15:37

Здравейте, гледах из форума но не открих това което ме интересува. Затова реших да попитам тук за компетентно мнение. Случаят е следния, преди няколко месеца решихме да надстроиваме нов етаж на къщата, която е близнак, но не обикновен както си му е реда ами нашата къща е отпред откъм улицата а тяхната в задната част на двора. Започнахме процедура по изкарване на документи за разрешение на строеж. Питахме съседите дали ще разрешат и те казаха че няма проблем. Ние за да се подсигурим и да не остане всичко на думи им казахме че отиваме при нотариус и заверяваме нотариално съгласието им и сега изведнъж започнаха да се дърпат и да не искат да подпишат. Има ли други варианти за да си започнем строежа законно???
adrianii
Нов потребител

Re: Разрешение за строеж от съседите

Мнениеот julyanvonemona » 08 Окт 2013, 15:46

Ако вашата част от "близнака не е на обща с другия близнак стена, не е необходимо съгласието на собственика от сградата допряна до Вашата.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот adrianii » 08 Окт 2013, 15:58

Обща е стената и последно баща ми като ходи при главния архитект. Той му е казал че този парцел е не делим, защотото къщата е разположена по доста странен начин. Но съседката е инвалид на количка и няма ли начин да подадем документи в общината и те като изпратят писмо до нея тя да обжалва, каква е процедурата за обжалване. Точно това ми е неясно как стоят нещата?
adrianii
Нов потребител

Мнениеот vdggbg » 08 Окт 2013, 17:42

Защо не опитате да се позовете на нормата по чл. 183 (4) от ЗУТ: за издаване на разрешение за нов строеж, съответно за надстрояване или за пристрояване в съсобствен имот, предназначен за ниско жилищно или вилно застрояване, не се изисква съгласие от останалите съсобственици в случаите, когато те са реализирали, започнали са или имат права за съответното строителство в имота?
Защото другите варианти са доста сложни, и едното съгласие, па било то и нотариално заверено, няма да Ви бъде достатъчно - предвид съсобствеността върху земята.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 08 Окт 2013, 17:53

Колега vdggbg Моля те чети внимателно цитраната от теб разпоредба по чл.184 (1) ЗУТ. При тези обстоятелства, тя е неприложима.
Уви требе си съгласие от другия в близнака.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 08 Окт 2013, 18:47

:D Нали знаеш, че чета внимателно всичко - не, не трябва съгласие. Трябва договор - ако приемем, че нормата по алинея (4) е просто допълнение, а не изключение от общото правило по алинея (1). За съжаление, не разполагам със съдебна практика по въпроса.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот probcho » 08 Окт 2013, 19:50

vdggbg написа:Защо не опитате да се позовете на нормата по чл. 183 (4) от ЗУТ: за издаване на разрешение за нов строеж, съответно за надстрояване или за пристрояване в съсобствен имот, предназначен за ниско жилищно или вилно застрояване, не се изисква съгласие от останалите съсобственици в случаите, когато те са реализирали, започнали са или имат права за съответното строителство в имота?
Защото другите варианти са доста сложни, и едното съгласие, па било то и нотариално заверено, няма да Ви бъде достатъчно - предвид съсобствеността върху земята.

Интересно предложение, но от къде сте сигурни, че става въпрос за ниско застрояване? И по какъв начин ще се докажат техните "права за съответното строителство"?
probcho
Активен потребител

Мнениеот vdggbg » 08 Окт 2013, 19:58

probcho написа:Интересно предложение, но от къде сте сигурни, че става въпрос за ниско застрояване? И по какъв начин ще се докажат техните "права за съответното строителство"?

Нали става въпрос за "къща", пък и разположена по такъв своеобразен начин... А и питащият говори за "съседи", не за етажни собственици - много голяма е вероятността да става въпрос именно за ниско застрояване. Що се отнася до доказване на съответните права - предполагам, че съществува ПУП, където това е посочено. Но - само предполагам, разбира се. В този форум често се случва каруцата да бъде поставена пред коня.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот Melly » 08 Окт 2013, 21:00

Винаги ми е било странно как някои се наемат и се впускат да дават отговори на въпроси без достатъчни изходни данни. :roll:
Нито има данна "неделимият имот" в съсобственост ли е със съседа, нито има данна за годината на изграждане на въпросната къща-близнак, нито данна за последващ изграждането на къщата ПУП с ПЗ. Дотук три съществени елемента от условието на задачката липсват. А си има принцип в правото и той е: Действие на нормата по време, място и спрямо лицата!
Е, на боб ли гледате? :lol: :lol: :lol:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 09 Окт 2013, 10:07

Melly написа:Винаги ми е било странно как някои се наемат и се впускат да дават отговори на въпроси без достатъчни изходни данни. :roll:
Нито има данна "неделимият имот" в съсобственост ли е със съседа, нито има данна за годината на изграждане на въпросната къща-близнак, нито данна за последващ изграждането на къщата ПУП с ПЗ. Дотук три съществени елемента от условието на задачката липсват. А си има принцип в правото и той е: Действие на нормата по време, място и спрямо лицата!.......

Melly Напоследък сигурно си забелязала че те наричам "моя муза". Във всеки сарказъм има и доза истина. За каво ти е необходимо разточителното пояснение (тази част от поста която съм повдигнал в червено)? Да покажеш че разбираш материята? Едва ли някой се съмнява! Да се пишеш нравствен учител? Или да демонстрираш колко високо си се "извисила" в юриспруденцията.
Директно оспорвам че това върху което обръщаш внимание в поста си е относимо към зададеният въпрос. Съвсем очевидно е че става въпрос за съсобствена сграда с по-малко от три обекта в нея, съвсем очевидное също така че питането е насочено към събитията в момента и в този смисъл не се говори за бъдещи евентуални предвиждания на ПУП-ПЗ, а дори и да има такива, те не променят статуса на собствеността а от тук и решението на задачата.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот probcho » 09 Окт 2013, 20:06

Много неизвестни, но поне мога да предположа отговорите на въпросите:
adrianii написа:Здравейте, ......... Има ли други варианти за да си започнем строежа законно???

"Варианта" вероятно е да изясните за какви пари става въпрос!
adrianii написа:Обща е стената и последно баща ..... Точно това ми е неясно как стоят нещата?

За "обжалването" ли? Тя(съседката) изразява в писмена форма своето несъгласие пред общината!
В последствие какво ще стане - трябва някой да потърка стъклената топка ! :wink:

vdggbg, не мога да коментирам Вашите допускания относно "вероятността". Мога само да кажа, че без наличие на специфичните особености на случая, не може да се пристъпва към идеализиране на проблема.
И като имате предвид, че "съществува ПУП" искате да насочите разглеждането на въпроса в област, която не е в конкретността на проблема! Надявам се да не ме питате "защо"!
И адмирирам тенденция "да не се слага каруцата пред коня"
Подкрепям принципа:
Melly написа: Действие на нормата по време, място и спрямо лицата!

Защото може и да се окаже, че проблема със съседката (съсобственичка на сградата? на имота?) да е само "бял кахър" в сравнение с това да се прави ново ПУП-че!

п.п.
Знам, че ще възкликнете: Е, едно пуп-че, какво толкова!.... (то това ви е и работата), но според мен е необходимо да се мисли не еднопосочно!
probcho
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 10 Окт 2013, 06:43

probcho написа:........................
Знам, че ще възкликнете: Е, едно пуп-че, какво толкова!.... (то това ви е и работата), ......................

ПУП-чето! Ах ПУП-чето! То наистина това ни е работата, И най-хубавото е, че тези които умеят го превръщат във врата към договор по чл.160 (2) ЗУТ или пък ако им стиска директно преминават,към проект по чл.150 ЗУТ. В случая обаче има най-малко две предпоставки поради които точно ти не си в състояние да направиш такива действия и една (но напълно достатъчна) поради която аз също не мога да го направя. Затова намирам, че в случая заиграването с темата ПУП-че си е чиста мастурбация.
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот adrianii » 11 Окт 2013, 17:54

За да не отварям нова тема ще задам въпроса си тук. Така преди съгласието на съседката възникна нов казус отново с тях. Въпросът е че имаме някакъв документ (направен от адвокат преди 10на години и заверен от нотариус) в който пише от общия ни парцел кой каква част от него притежава, но като отидохме при главния архитект и той казва че за да се дадае право за строеж трябва да се узаконят някакви бараки от 1970г. И проблемът е че трябва да се узакнят и тези на съседката за да имаме право ние на строеж в което няма много логика. Архитекта казва че парцела е неделим, заради разполужението на къщата. Въобще възможно ли е да съществува такъв неделим парцел???
adrianii
Нов потребител

Мнениеот emilgrigorov » 11 Окт 2013, 21:59

Всъщност сградата е една. В съсобствен парцел. Ще трябват и паспорти. Малко късно питате. Намерете си качествен архитект и адвокат, за което ще ви трябва късмет. И престанете да разлайвате кучетата.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот Melly » 11 Окт 2013, 23:14

Аз пък казвам, че сградите са две.
В правото не винаги е като в аритметиката 2+2 да е равно на 4.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 12 Окт 2013, 03:54

Да, с общ фундамент, носещ зид и покрив.
Не винаги, но в конкретния случай - винаги.
Да, след преустройството може и да станат две сгради.
Една от възможните причини за опасения на съседката.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 12 Окт 2013, 08:45

Melly написа:Аз пък казвам, че сградите са две.
В правото не винаги е като в аритметиката 2+2 да е равно на 4.

Няма начин сграда с обща делителна стена и общи основи да се е превърнала в две сгради, освен ако някой гигантски цилкулар не е разрязал зтрадата на две и ни е създадена фуга между тях. Ако някой някога е направил някакви прехвърлителни или разпоредителни сделки без да отчете общата стена и основи, въпросът е до колколко резултатните документи от тях следва да бъдат взимани под внимание. Тук развитието на тезите са много за което,няма достатъчна информация. Предвид изложеното склонен съм да подкрепя emilgrigorov в съждениетому а именно:
emilgrigorov написа:Да, с общ фундамент, носещ зид и покрив.
Не винаги, но в конкретния случай - винаги.
Да, след преустройството може и да станат две сгради.
Една от възможните причини за опасения на съседката
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация