начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Студентка и работа

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Студентка и работа

Мнениеот devina » 17 Окт 2013, 20:21

Здравейте,
Студентка съм в ЮЗУ.Работя и живея в София.От ЮЗУ не ми разрешават прехвърляне в София.От работа със заповед ми забраниха да си сменям смените за да мога да ходя на изпити.Работя дневна - нощна и два дена почивни.Само на дневната не мога да присъствам на лекции,което не е толкова много.За месец се пада по 4- 5 пъти.През останалото време пътувам до Благоевград всеки ден.Само изпитите са проблем,когато съвпадат с дневна смяна.И...сега издадоха заповед да не можем колежки да сменяме смяната която се пада.Налага се да напусна а и така ми е предложено :( Имам дъщеря първи клас,която отглеждам сама.
Всичко е един затворен кръг - не можеш да се сменяш - напускаш. Напускаш - нямаш средства за следване,за детето си,за адвокат да си потърсиш правата ако имаш такива.При постъпване на работа те принуждават да подпишеш декларация,че няма да членуваш в профсъюзи.И сега защита,закрила,подкрепа от никъде...
Безплатен обяд няма,знам! За това търся съвет как мога в дадената ситуация да се справя сама.Да мога да ходя на работа и на изпити.Да напусна без предизвестие в случая,защото имам изпити и не мога да присъствам за смяната.Директно ми казаха,че отсъствам ли съм уволнена :(
В ЮЗУ не следвам право :)
Благодаря на всеки който се постарае да ме упъти ,помогне или изкаже мнение !
devina
Нов потребител

Re: Студентка и работа

Мнениеот jimi66 » 19 Окт 2013, 07:15

Пуснете си платен или неплатен отпуск за датите на изпитите - предполагам, че имате максимум 4-5 изпита на семестър. Можете да пуснете платен отпуск за обучение, ако работите със съгласието на работодателя - общо 25 работни дни в учебната година. Ако няма съгласие на работодателя - може да ползвате 10 работни дни неплатен отпуск в една учебна година.

Чл. 169. КТ (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Работник или служител, който учи в средно или висше училище без откъсване от производството със съгласието на работодателя, има право на платен отпуск в размер 25 работни дни за всяка учебна година.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Отпускът по ал. 1 се ползва независимо от всички останали видове отпуски. Той може да се ползва наведнъж или на части и не се предоставя на работник или служител, който повтаря учебната година по неуважителни причини.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Учащите се по ал. 1 имат право еднократно и на платен отпуск от 30 работни дни за подготовка и явяване на зрелостен или държавен изпит, включително и за подготовка и защита на дипломна работа, дипломен проект или дисертация.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) За подготовка на дисертационен труд за получаване на научна степен "доктор" работниците и служителите, зачислени на задочна или на докторантура на самостоятелна подготовка, имат право еднократно на 6 месеца платен отпуск, а за подготовка на дисертационен труд за получаване на научна степен "доктор на науките" - 12 месеца. Това право се ползва със съгласието на работодателя.
(5) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., доп. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Работниците и служителите, които учат във вечерни учебни заведения със съгласието на работодателя, освен тези, които работят при намален работен ден от 7 или по-малко часа, се освобождават 1 час по-рано от работа всеки учебен ден.

Неплатен отпуск на учащи се

Чл. 171. (1) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Работниците и служителите по чл. 169, ал. 1 имат право и на неплатен отпуск в следните размери:
1. за подготовка и явяване на изпит - до 20 работни дни за учебна година;
2. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) за подготовка и явяване на приемен, на зрелостен или на държавен изпит, включително и за подготовка и защита на дипломна работа или дипломен проект в средни учебни заведения - до 30 работни дни;
3. за подготовка и явяване на държавен изпит, включително и за подготовка и защита на дипломна работа или на дипломен проект във висши учебни заведения - до 4 месеца;
4. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) за подготовка и защита на дисертация от задочни докторанти или от докторанти на самостоятелна подготовка - до 4 месеца.
(2) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Когато съгласие на работодателя не е дадено, работникът или служителят, който учи в средно или във висше училище без откъсване от производството, има право на неплатен отпуск в размерите по ал. 1, намалени наполовина.
(3) (Предишна ал. 2, изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Неплатеният отпуск по ал. 1 и 2 се признава за трудов стаж.
jimi66
Младши потребител

Назад към Трудово право