начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Договаряне на обезщетение в полза на работодател

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Договаряне на обезщетение в полза на работодател

Мнениеот aromat » 24 Окт 2013, 08:30

Здравейте! Интересува ме допустимо ли е в трудов договор за неопределено време със срок на изпитване да бъде договорена клауза, че работникът дължи обезщетение на работодателя в размер на 5000 лева, ако не изпълни някое от задълженията си по предходни клаузи, като например да не разгласява фирмени тайни, да не постъпва на работа на сходна длъжност и т.н..Аз мисля че е нормално работодателя да поставя ограничения относно фирмените дела, но това обезщетение ме притеснява.
aromat
Нов потребител

Re: Договаряне на обезщетение в полза на работодател

Мнениеот rts » 24 Окт 2013, 14:14

Трудно е да се тълкува договор без да се види, но ако формулировката е толкова обща, е напълно възможно да е нищожна, т.е. Работодателят да не може да се възползва от нея (при съответни възражения от Вас когато Ви предяви такива претенции).
rts
Активен потребител

Мнениеот xaoc1973 » 25 Окт 2013, 22:39

Не е нищожна! Зависи от заплатата. За подробности - чл. 203 и сл. КТ (най-вече: чл. 206). Над размера, определен в КТ, работодателят може да си иска останалите пари по общия ред, но трябва да докаже, че са настъпили такива вреди.
Така че, всичко си е напълно нормално. А този, който се притеснява от вълци, да не ходи в гората.
KAPITALISMUS MACHT FREI!
xaoc1973
Потребител

Мнениеот latinka » 27 Окт 2013, 13:01

Не е нищожна по отношение на обезщетението в случай на разгласяване на фирмена тайна. Нищожна е по отношение на обезщетението при нарушаване на забрана да не постъпвате на работа при друг работодател на сходна длъжност. Всичко зависи обаче от това как точно е написана съответната клауза.
latinka
Младши потребител

Назад към Трудово право