Здравейте!
Днес получих писмо от НАП:
на основание чл. 221 от ДОПК.
В ,което писмо пише ,че съм поканен отново най-учтиво в 7 дневен срок от датата на получаване на съобщението да заплатя сума, която се явява разноски по гражданско дело.
Досега не съм получавал такова писмо, а пише че съм поканен отново.
Въпросното дело го обжалвам , но все още няма решение.
Бях осъден на пет хиляди лева и на разноски по гражданското дело.
Въпроса ми е следния -
Тъй като нямам недвижимо имущество и не работя, а живея в апартамента на баща си заедно със сестра ми.
Възможно ли е да дойде съдия изпълнител и да опише недвижимо имущество, ако не платя сумата?
И дали е възможно да вземат неща на сестра ми?
И как въобще ще разберат кое е мое и кое нейно?
И ако да кога най-рано ще стане това?
А ако сменя адреса си?
Имам ли време да го направя или вече е късно?
Благодаря ви предварително!
- Дата и час: 28 Ное 2024, 17:01 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Съобщение за доброволно изпълнение
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Съобщение за доброволно изпълнение
За съдия-изпълнител не е късно смяна на адреса. Селца има много около градовете. За държавния дълг, не знам, иска ли нещо сериозно. Защото те само си правят устата, ама ходят реално на описи.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Какъв НАП, какво гражданско дело? Към изпълнително производство по публични вземания могат да се присъединят взискатели с ипотека, залог и право за задържане. Какви дела си водил с тях?
Никой не описва движимо имущество, за това не се притеснявай, но така или иначе рано или късно трябва да платиш, дълг не умира.
Никой не описва движимо имущество, за това не се притеснявай, но така или иначе рано или късно трябва да платиш, дълг не умира.
- ivanov_p
- Активен потребител
Може би аз не съм се изразил правилно.
Ще почна от начало.
Преди години бях осъден от държавата за нанасяне на средна телесна повреда на лицето X.
Присъдата беше пробация 6 месеца, защото имаше смекчаващи вината обстоятелства (самоотбрана и психически тормоз от страна на лицето X над половин година).
След четири и половина години лицето X реши да заведе гражданско дело.
Спечели делото като присъдата беше 5 хиляди лева и разноските по делото.
Аз обжалвах преди половин година , но още няма резултат, а днес ми пристигна въпросното съобщение от НАП , че дължа на съда разноските по гражданското дело, което обжалвам.
Та може ли да се направи нещо в случая.
Пак казвам ,че съм безработен, нямам недвижимо имущество.
Мога ли да се регистрирам на друг адрес, например на вилата на баща ми, там няма нищо за вземане.
Тревожа се заради следния текст в писмото:
В случай ,че не платите посочената по-горе дължима сума , включително с лихвите до датата на плащане, в седем дневен срок от получаване на настоящото, за което на основание чл.221 от ДОПК Ви поканваме , имаме намерение да предприемем:
- принудително изпълнение като опишем, изземем и продадем Вашите движими и недвижими вещи.
- да изземем принудително паричните Ви средства, намиращи се във Вас , трети лица или банки.
Мога ли да се регистрирам на друг адрес, например на вилата на баща ми, там няма нищо за вземане.
И след като излезе решението на делото по същия начин ли ще получа писмо и ще мине ли и тогава номера.
А възможно ли е лицето X да ме даде на ЧСИ?
И ще мине ли и пред него номера ,че нямам нищо?
В смисъл аз рано или късно ще ги дам тези пари, дали малко по-малко или накуп, но в момента нямам тази възможност.
Но се плаша от това ,че могат да дойдат в къщи и да вземат нещо което дори не е мое, а на сестра ми или на баща ми.
Ще почна от начало.
Преди години бях осъден от държавата за нанасяне на средна телесна повреда на лицето X.
Присъдата беше пробация 6 месеца, защото имаше смекчаващи вината обстоятелства (самоотбрана и психически тормоз от страна на лицето X над половин година).
След четири и половина години лицето X реши да заведе гражданско дело.
Спечели делото като присъдата беше 5 хиляди лева и разноските по делото.
Аз обжалвах преди половин година , но още няма резултат, а днес ми пристигна въпросното съобщение от НАП , че дължа на съда разноските по гражданското дело, което обжалвам.
Та може ли да се направи нещо в случая.
Пак казвам ,че съм безработен, нямам недвижимо имущество.
Тревожа се заради следния текст в писмото:
В случай ,че не платите посочената по-горе дължима сума , включително с лихвите до датата на плащане, в седем дневен срок от получаване на настоящото, за което на основание чл.221 от ДОПК Ви поканваме , имаме намерение да предприемем:
- принудително изпълнение като опишем, изземем и продадем Вашите движими и недвижими вещи.
- да изземем принудително паричните Ви средства, намиращи се във Вас , трети лица или банки.
И след като излезе решението на делото по същия начин ли ще получа писмо и ще мине ли и тогава номера.
А възможно ли е лицето X да ме даде на ЧСИ?
И ще мине ли и пред него номера ,че нямам нищо?
В смисъл аз рано или късно ще ги дам тези пари, дали малко по-малко или накуп, но в момента нямам тази възможност.
Но се плаша от това ,че могат да дойдат в къщи и да вземат нещо което дори не е мое, а на сестра ми или на баща ми.
- pesho19
- Младши потребител
Гражданското дело на бития няма нищо общо със съобщението, което си получил. Държавата иска да си платиш разноските по наказателното дело с което те е осъдила и те не вярвам да са повече от няколко стотин лева. Ако имаш присъдата там ги пише.
След като бития те осъди с влязло в сила решение ще извади изпълнителен лист и ще заведе изп. дело. По тези 5000 лв. ще имаш още около 3000-3500 лихви, към 1000 разноски по гражданското дело, после още 300-500 разноски по изпълнителното за взискателя, 150-200 разноски по изп. дело и около 1000 лв. по тарифата на ЧСИ. За по-лесно ги закръгли на 12 хиляди.
В такава ситуация съветвам длъжника да даде веднага половината и да се споразумеем. Не знам дали ще се разбереш с твоя човек, а ако заведе дело трябва да броиш и на ЧСИ, затова ако правиш предложение гледай да е преди това, а най-добре докато върви делото, предложи 3-4 хил., може и да мине.
За пръв път чувам такава екзотика като смяна на адреса, ЧСИ ползва данните на полицията и на какъвто адрес да си ще те намерят. Никой не описва вещи освен ако не са кюлчета злато или диаманти, а парите вече са ти запорирали ако ги имаш. Оправи се поне с държавата, там са малко.
Хич не леж на кълката "нямам нищо", един искал да мине с този номер, а те му отговорили " как да нямаш нищо, имаш два бъбрека, черен дроб, други органи", та се оказало, че човекът имал парите. Това е истински случай, няма да те сполети, защото дългът ти е малък, но за да спиш спокойно си плащай дълговете.
След като бития те осъди с влязло в сила решение ще извади изпълнителен лист и ще заведе изп. дело. По тези 5000 лв. ще имаш още около 3000-3500 лихви, към 1000 разноски по гражданското дело, после още 300-500 разноски по изпълнителното за взискателя, 150-200 разноски по изп. дело и около 1000 лв. по тарифата на ЧСИ. За по-лесно ги закръгли на 12 хиляди.
В такава ситуация съветвам длъжника да даде веднага половината и да се споразумеем. Не знам дали ще се разбереш с твоя човек, а ако заведе дело трябва да броиш и на ЧСИ, затова ако правиш предложение гледай да е преди това, а най-добре докато върви делото, предложи 3-4 хил., може и да мине.
За пръв път чувам такава екзотика като смяна на адреса, ЧСИ ползва данните на полицията и на какъвто адрес да си ще те намерят. Никой не описва вещи освен ако не са кюлчета злато или диаманти, а парите вече са ти запорирали ако ги имаш. Оправи се поне с държавата, там са малко.
Хич не леж на кълката "нямам нищо", един искал да мине с този номер, а те му отговорили " как да нямаш нищо, имаш два бъбрека, черен дроб, други органи", та се оказало, че човекът имал парите. Това е истински случай, няма да те сполети, защото дългът ти е малък, но за да спиш спокойно си плащай дълговете.
- ivanov_p
- Активен потребител
Разноските по наказателното дело съм ги платил преди 4 години.
Тези разноски са по делото , което бития заведе преди половин година.
Което аз обжалвам в момента и все още няма резултат.
Знам ,че е по добре да ги дам парите , но както казах ги нямам на куп и не мога да ги намеря за 6 дни.
И те са по-малката сума.
A след като ме осъдят за по-голямата сума , която е за бития незнам откъде ще намеря толкова пари накуп.
А не мога и да давам повече от стотина лева на месец.
Незнам как ще го направя!
Та за това питах.
Може би ЧСИ няма да е доволен от това и ще ми правят опис на движимите вещи, аз друго нямам.
Но ако си сменя адреса с такъв в които няма нищо освен едно легло и четири стени , как и какво ще ми вземат?
Тези разноски са по делото , което бития заведе преди половин година.
Което аз обжалвам в момента и все още няма резултат.
Знам ,че е по добре да ги дам парите , но както казах ги нямам на куп и не мога да ги намеря за 6 дни.
И те са по-малката сума.
A след като ме осъдят за по-голямата сума , която е за бития незнам откъде ще намеря толкова пари накуп.
А не мога и да давам повече от стотина лева на месец.
Незнам как ще го направя!
Та за това питах.
Може би ЧСИ няма да е доволен от това и ще ми правят опис на движимите вещи, аз друго нямам.
Но ако си сменя адреса с такъв в които няма нищо освен едно легло и четири стени , как и какво ще ми вземат?
- pesho19
- Младши потребител
Не знам как НАП ще ти иска съдебни разноски по незавършено дело. Не съм имал подобен случай с непозволено увреждане, при което ищезцът не внася ДТ, но според мен не могат да ти ги искат преди делото да е приключило. Ясно е, чи при влязла в сила присъда ще загубиш делото, но не се знае колко ще е размерът на ДТ докато делото не завърши. Отиди да провериш дали не е станало точно това и дали има окончателно решение, ако не подлежи на по-нататъшно обжалване не се изпраща съобщение.
ДТ е малка, може да има и експертиза и др. разноски, но едва ли ще над 500 лева. Казах ти, че нищо няма да ти описват, на мене ми отказаха преди седмица да изловим риба за десетки хиляди левове от един язовир на длъжник, ти се притесняваш, че някой ще тръгне да продава дрехи и стари телевизори. Плащаш по колкото имаш и да хвърлят капа, че плащаш нещо, аз поне така правя и съм доволен и на калкото дадат. Като плащаш малко ти ще патиш, защото дългът си остава същия. Отиди и сключи споразумение за да не те товарят с проверки къде ли не, защото ги плащаш. Само като ти усучат банките около врата са 560 лв., нищо че в банка не си влизал.
ДТ е малка, може да има и експертиза и др. разноски, но едва ли ще над 500 лева. Казах ти, че нищо няма да ти описват, на мене ми отказаха преди седмица да изловим риба за десетки хиляди левове от един язовир на длъжник, ти се притесняваш, че някой ще тръгне да продава дрехи и стари телевизори. Плащаш по колкото имаш и да хвърлят капа, че плащаш нещо, аз поне така правя и съм доволен и на калкото дадат. Като плащаш малко ти ще патиш, защото дългът си остава същия. Отиди и сключи споразумение за да не те товарят с проверки къде ли не, защото ги плащаш. Само като ти усучат банките около врата са 560 лв., нищо че в банка не си влизал.
- ivanov_p
- Активен потребител
Благодаря Ви за отговора!
По принцип не би ли трябвало да ме осведомят по пощата ако делото е приключило и има решение?
Работата е там ,че първото дело което бития заведе беше в неговия роден град.
Той живее в по-малък град и там има районен съд.
А аз живея в по голям град и обжалвах в моя роден град в окръжния съд.
Мисля си да не би да е станала някаква грешка и тези от районния съд да са объркали нещо.
Защото мисля ,че от окръжния съд няма още решение.
Все пак ще говоря с адвоката си и ще проверим.
И още един въпрос имам.
След като ме осъдят на дадена сума , как ще ги търсят тези пари?
Задължително ли трябва ищецът да си наеме ЧСИ или има друг начин да се споразумеем и да плащам по малко от сумата или по колкото мога.
Например след време мога да ги дам всичките пари, което е и в моя полза за да не се трупат лихви и т.н.
Това споразумение , което Вие говорите как се прави?
По принцип не би ли трябвало да ме осведомят по пощата ако делото е приключило и има решение?
Работата е там ,че първото дело което бития заведе беше в неговия роден град.
Той живее в по-малък град и там има районен съд.
А аз живея в по голям град и обжалвах в моя роден град в окръжния съд.
Мисля си да не би да е станала някаква грешка и тези от районния съд да са объркали нещо.
Защото мисля ,че от окръжния съд няма още решение.
Все пак ще говоря с адвоката си и ще проверим.
И още един въпрос имам.
След като ме осъдят на дадена сума , как ще ги търсят тези пари?
Задължително ли трябва ищецът да си наеме ЧСИ или има друг начин да се споразумеем и да плащам по малко от сумата или по колкото мога.
Например след време мога да ги дам всичките пари, което е и в моя полза за да не се трупат лихви и т.н.
Това споразумение , което Вие говорите как се прави?
- pesho19
- Младши потребител
Споразумение без пари в брой трудно става. Иначе казваш на твоя адвокат да говори с неговия, предлагаш нещо разумно и го оформяте като спогодба в делото, ако не е свършило. Ако не трябва да стане в изп. производство при ЧСИ-то, но се си прибират тяхното върху цялата дължима сума.
- ivanov_p
- Активен потребител
За съжаление се оказа ,че има решение от делото!
Но не съм получил нищо по пощата защото решението било окончателно.
Преди пет месеца е излязло решението.
Но проблема е ,че е нямало никакъв ефект от обжалването, изцяло са потвърдили решението на по-долната инстанция.
И така като гледам и смятам със законната лихва дължа на бития 15 хиляди лева.
Двойно повече от това , което е в решението заради лихвата.
И май ще се наложи да имигрирам!
Та въпроса ми е може ли да ми наложат забрана за излизане от страната.
Защото ако е възможно да си стягам куфарите от сега!
Но не съм получил нищо по пощата защото решението било окончателно.
Преди пет месеца е излязло решението.
Но проблема е ,че е нямало никакъв ефект от обжалването, изцяло са потвърдили решението на по-долната инстанция.
И така като гледам и смятам със законната лихва дължа на бития 15 хиляди лева.
Двойно повече от това , което е в решението заради лихвата.
И май ще се наложи да имигрирам!
Та въпроса ми е може ли да ми наложат забрана за излизане от страната.
Защото ако е възможно да си стягам куфарите от сега!
- pesho19
- Младши потребител
В моя град на мойте години - 23, трудно мога да си намеря работа за повече от 350 лева.
Това деяние съм го извършил на 17 години, и тоя ми провали целия живот!
Ставаше въпрос за разправия при която той първи посегна и ме удари!
Дали тази сума от 7 хиляди не е завишена?
И като сложим още толкова лихви защото той чакаше до последно да заведе дело стават 15 хиляди.
Ако аз му давам 30 процена от 350 лева са 105 лева, едвам ще покриват лихвите.
Това значи или да имигрирам или цял живот да му ги плащам тези пари!
Дали не мога да съдя държавата?
Защото в делото в ,което ме съди държавата беше доказано ,че има смекчаващи вината обстоятелства!
А те изведнъж в гражданското прехвърлят цялата вина върху мен!
И ме осъждат на непосилна за мен сума!
Това деяние съм го извършил на 17 години, и тоя ми провали целия живот!
Ставаше въпрос за разправия при която той първи посегна и ме удари!
Дали тази сума от 7 хиляди не е завишена?
И като сложим още толкова лихви защото той чакаше до последно да заведе дело стават 15 хиляди.
Ако аз му давам 30 процена от 350 лева са 105 лева, едвам ще покриват лихвите.
Това значи или да имигрирам или цял живот да му ги плащам тези пари!
Дали не мога да съдя държавата?
Защото в делото в ,което ме съди държавата беше доказано ,че има смекчаващи вината обстоятелства!
А те изведнъж в гражданското прехвърлят цялата вина върху мен!
И ме осъждат на непосилна за мен сума!
- pesho19
- Младши потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|