начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Ред за заличаване на неправомерна възбрана

Ред за заличаване на неправомерна възбрана

Мнениеот haritonov » 04 Дек 2013, 21:13

Здравейте,
Моля за съвет/мнение по следния казус:
/Допускам че въпроса ми е елементарен за всеки практикуващ юрист в сферата на принудителното изпълнение./

Взискател А образува изпълнително дело срещу длъжника Б. В хода на производството ЧСИ действащ от страна на А налага възбрана и прави опис на недвижим имот, собственост на трето лице С. Третото лице С е собственик на запорирания имот и го владее отпреди датата на налагане на възбраната, като разполага с документи доказващи собствеността. Въпроса е какъв е реда за да бъде задължено ЧСИ да вдигне така наложената неправомерна възбрана. Допускаме, че ЧСИ не съдейства на С и не желае доброволно да вдигне възбраната. Как може да се търси отговорност от ЧСИ за причинените главоболия?

Благодаря предварително
haritonov
Нов потребител

Re: Ред за заличаване на неправомерна възбрана

Мнениеот ivanov_p » 04 Дек 2013, 21:31

Наистина има много ЧСИ-та калпазани, особено из провинцията, но първо може да обжалвате възбраната, а след това да си търсите правата по предвидения ред в чл. 440-441 ГПК - за непозволено увреждане по 45 ЗЗД, само срещу ЧСИ или взискателят и ЧСИ. Аз работя само с изрядни ЧСИ и това би минало с разговор и молба, даже аз като взискател съм пускал молба за сваляне на възбрана като видя, че има нещо нередно.
ivanov_p
Активен потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство