начало

Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева заради нежеланието да намери виновните за срутената сграда на „Алабин“ Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева заради нежеланието да намери виновните за срутената сграда на „Алабин“

Въпрос относно дело за родителски права

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос относно дело за родителски права

Мнениеот lonely_wolf » 07 Мар 2014, 17:59

Искам да попитам мога ли сам да заведа дело за отнемане на родителските права или ми трябва адвокат ?
Нека разкажа по-подробно за случая. С бившата сме разделени от 6 месеца, все си мислех че ще се разберем някак си и затова не започнах дело. Тя живееше при майка си. Рядко виждах сина си, защото тя не винаги ми го даваше. Наскоро тя избяга оттам с детето и отиде да живее при някакъв друг. Сега не мога да го виждам изобщо и трябва да я съдя. Дори и да изгубя ще плащам издръжка, но поне съда ще определи дни в които да го виждам. Въпросът ми е дали мога да започна делото, а когато се стигне да ни призоват естествено ще си наема адвокат, защото сам няма да мога да се справя, просто в момента нямам възможност, а не искам да губя повече време знам че тия дела се проточват дълго.
Моля за сериозни коментари.
lonely_wolf
Нов потребител

Re: Въпрос относно дело за родителски права

Мнениеот elgeor » 07 Мар 2014, 18:36

За отнемане на родителски права - необходими са сериозни основания, с адвокат или без адвокат. По отношение на това дали можете сам да инициирате делото - да можете, но не очаквайте адвокатът който ангажирате след това да е Господ за поправи кашата след вас ;). Казано по друг начин, най-добре за вас е да ангажирате адвокат, който да изготви ИМ и да поеме делото ви от самото начало.
По отношение на продължителността на процеса, то наистина може да продължи дълго време, да се разгледа и на втора инстанция. Но имайте предвид, че съдът може да се произнесе за привременни мерки, /при кого от родителите да остане детето и какъв да е режимът на лични отношения с другия родител докато трае процеса/.
elgeor
Младши потребител

Мнениеот lonely_wolf » 07 Мар 2014, 19:59

Добре може и да не мога да ги отнема, а какво трябва да направя ако тя не ми позволява да го виждам ? Какво дело трябва да заведа ?
lonely_wolf
Нов потребител

Мнениеот delirium1 » 09 Мар 2014, 19:09

Детето на каква възраст е? То хубаво е при нея, но тя самата има ли си работа и подходящи условия за да го отглежда? Ако се стигне да пуснеш дело и детето наклони везните, в твоя полза има възможност да спечелиш, но дори да не стане ще има определени дни и часове през, които дори и да не иска ще трябва да го виждаш.
http://ofertini.com
Аватар
delirium1
Нов потребител

Мнениеот borovinka » 09 Мар 2014, 23:12

Родителски права не се "отнемат", не и в смисъла, в който вие си представяте понятието.
За да бъде майка напълно лишена от родителски права, трябва да е наркоманка, алкохоличка, да не проявява никакъв интерес към детето и да го е изоставила и изобщо да не се интересува от него - сиреч - сложна и невъзможна работа е да докажете такива провинения на бившата, че да й "отнемете" родителските права (съдът да я лиши от права).

Това, което можете и трябва да направите, е да заведете дело по чл. 127 СК за определяне на привременни мерки за лични контакти с детето.
Адвокат ви трябва ПРЕДИ завеждане на делото, а не след това. (Отпосле ще е сложно да се оправя кашата, която ще сте сътворил сам, а има и неща, които пропуснат ли се с исковата молба, после не могат да се искат пред съда).
Издръжка ще плащате според колкото са възможностите ви и колкото определи съда.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот Kogato » 10 Мар 2014, 01:25

Под "бившата", всъщност имате предвид настоящата си съпруга, така ли?
Вие все още ли сте в брак?
И говорите за дело за развод, това ли не сте започнали?
Ако правилно Ви разбирам, едно дело за развод ще реши нещата - не само ще сте разведен, но Съдът ще се произнесе и по упражняването на родителските права (ако успеете да докажете, че Вие сте по-добрият родител, може да го присъдят на Вас), и по издръжката, и по личните контакти - ще определи режим на свиждане с родителя, който не упражнява родителските права.
Това не е толкова просто, колкото Ви се струва, за това е по-добре да не се пробвате сам. Колегите са Ви обяснили много точно останалото - рискувате да натворите безброй труднопоправими или направо непоправими бели.
Привременните мерки са добър вариант за по-бързо регулиране на отношенията.
Kogato
Младши потребител

Мнениеот ivan_mirchev » 11 Мар 2014, 12:26

Добре! Значи искам първо да отбележа, че задължително ще ти трябва адвокат, за да не ме нахокат пак. :D Не е ясно дали става въпрос за фактическо съжителство или брак, а и не видях да се споменава дали детето е признато - което също е възможност. Т.е. да не бъде признато при фактическо съжителство. И възрастта. До 10 години децата не ги разпитват, над 10 години може и да ги разпитат. Най лошият вариант, ако детето е признато , съдът ти постановява режим на лични отношения. Отличният вариант- да си вземеш детето.На въпроса дали сам можеш да заведеш дело - отговора е ясен. Можеш. Но не те съветвам, понеже едва ли си наясно дори как да напишеш една искова молба. Лично аз заведох сам дело за режим на лични отношения. Майката се опъна, че съм плашел детето /макар да е точно обратното!/ и ми назначиха привременни мерки да си виждам детето в присъствието на социални , сякаш съм някой престъпник. Наех адвокат, който ме убеждаваше, че това е "нормален" режим на лични отношения, поради и което го сиктирдосах и реших да доведа нещата докрай сам - както и бях почнал. Честно казана се шашардисаха :P и съдебен персонал и съдията. Приложих толкова писмени доказателства, че можех да спечеля и родителски права. Преди седмица ми дойде решението. 90% процента от исканият от мен режим / а той е доста разширен!/ е уважен , а бившата ми възлюбена е осъдена да ми плати разноските по делото. :mrgreen:
Емотикона е в кръга на шегата. Ако имаш поне някакви познания по право можеш да пуснеш една молба за постановяване на режим на лични отношения и някакъв режим ще ти бъде определен. Прецеденти като моят са изключение, които само потвърждават правилото, така че, не се подвеждай. За родителски права - изобщо не се захващай. Един практикуващ адвокат ми се "похвали", че е водил над трийсет дела / откъм бащата/ за родителски права и не е спечелил нито едно! Така че, сам си прецени...!
Един съвет! Ако нямаш пари - има безплатна правна помощ. Стига да отговаряш на условията!
Успех!
ivan_mirchev
Младши потребител

Назад към Семейни казуси