- Дата и час: 21 Ное 2024, 23:56 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
задължително ли е Удостоверението за внесен капитал
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
задължително ли е Удостоверението за внесен капитал
задължително ли е Удостоверението за внесен капитал при регистрация на фирма или е достъчно само вносната бележка от банката?
- ralphm
- Нов потребител
Re: задължително ли е Удостоверението за внесен капитал
Задължително е - това е едно от изискванията за прилагане при създаване на ново ООД.
Ако сложите само банково платежно, няма да е ясно основанието - може да е и просто захранване на сметка, а не внасяне на капитал.
Ако сложите само банково платежно, няма да е ясно основанието - може да е и просто захранване на сметка, а не внасяне на капитал.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Понякога в самото платежно е вписано изрично и точно основанието. Въпреки, че колкото банки, толкова и идеи.
Няма да споменавам имена, че току виж ме подгонили и мен съответните органи, но в една голяма банка искат освен учредителен акт, учредителен протокол и договора за управление. На друго място пък, отиваме с управителя да внесем уставния капитал, носим и учредителният акт, ама хората искали всеки сам да си внесе петте лева в капитала.
Няма да споменавам имена, че току виж ме подгонили и мен съответните органи, но в една голяма банка искат освен учредителен акт, учредителен протокол и договора за управление. На друго място пък, отиваме с управителя да внесем уставния капитал, носим и учредителният акт, ама хората искали всеки сам да си внесе петте лева в капитала.
- sunrise
- Активен потребител
Удостоверението за внесен капитал е един съвсем излишен и абсолютно незадължителен документ, който представлява само допълнителен разход, в различните банки, струващ различни суми /между 10 и 50/ лв. Особено са ми смешни, когато ми кажат, още преди да ги уведомя, че не ми трябва, че "в момента директорът/управителят отсъства, а само той може да подписва този документ и трябва да изчакате"...
- p_n_n
- Потребител
Аз не съм имала подобни проблеми, минавала съм и с платежно, щом е посочено основанието, както и не знам да искат допълнително пари за този документ, поне клиенти не са ми се оплаквали. То само това остава, за два лева капитал!
- sunrise
- Активен потребител
Пари от банката за удостоверение не искат, а и става за 5 мин. Мен са ме връщали от АВ в областен град с готов наръч документи, за да представям въпросното удостоверение, така че не вреди да се вземе.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
borovinka написа:Пари от банката за удостоверение не искат
Това не е съвсем вярно- около 30 пари ги дерат за тая глупава бележка ( еди коя си банка удостоверява, че ПРОСТ ЕООД на дата 30.02.2014г. е внесъл капитал в размер на ... пет пари - докарвам го по спомен, но като цяло повтаря основанието за превод, само че на А4 и с по-големи букви).
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
bird_of_paradise написа: около 30 пари ги дерат за тая глупава бележка
Точно толкова са ми взимали и на мен в 2 банки в Бургас. Спомням си преди време подадох документи в ТР само с платежно и мина, но както по горе писаха, този документ не е задължителен.
-
alexandar25 - Потребител
borovinka написа:Пари от банката за удостоверение не искат, а и става за 5 мин. Мен са ме връщали от АВ в областен град с готов наръч документи, за да представям въпросното удостоверение, така че не вреди да се вземе.
Колега borovinka, това че Вас са Ви връщали с готов наръч документи, защото не сте представили въпросното удостоверение за внесен капитал, не означава, че служителките на гишето в АВ на съответния областен град са били прави... Проверката на представените документи се извършва, знаете, от съвсем други лица..
Както и да е, питащия да прави каквото иска..
- p_n_n
- Потребител
p_n_n написа:Колега borovinka, това че Вас са Ви връщали с готов наръч документи, защото не сте представили въпросното удостоверение за внесен капитал, не означава, че служителките на гишето в АВ на съответния областен град са били прави... Никога не съм твърдяла обратното :wink: Просто с радиото не ми се спореше. Проверката на представените документи се извършва, знаете, от съвсем други лица..
Май зависи от банката. Няма сега да правя реклама на разни банки, но последно изкарвах такова удостоверение през март от голяма банка и беше безплатно. Внесеният капитал беше 100 лв.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
borovinka написа:p_n_n написа:Колега borovinka, това че Вас са Ви връщали с готов наръч документи, защото не сте представили въпросното удостоверение за внесен капитал, не означава, че служителките на гишето в АВ на съответния областен град са били прави... Никога не съм твърдяла обратното :wink: Просто с радиото не ми се спореше. Проверката на представените документи се извършва, знаете, от съвсем други лица..
Май зависи от банката. Няма сега да правя реклама на разни банки, но последно изкарвах такова удостоверение през март от голяма банка и беше безплатно. Внесеният капитал беше 100 лв.
Съгласен съм, само че дори и да има банка, в която не се опитват по всевъзможни начини да вземат на клиентите си някакви такси за най-различни удостоверения и документи, то прилагането на конкретното удостоверение за внесен капитал към останалите документи за регистрация на фирма, продължава да бъде все така незадължително, както и в началото на темата... , мнение което очевидно не споделяте, видно от написаното от Вас
borovinka написа:Задължително е - това е едно от изискванията за прилагане при създаване на ново ООД.
- p_n_n
- Потребител
Може би вече не, това поведение на банките вече стана напълно нецелесъобразно:
https://defakto.bg/2023/03/01/
https://defakto.bg/2023/03/01/
http://www.lawsbg.com
-
Trapped - Потребител
Никога не е било задължително, достатъчно е във вносната бележка да се впише коректно основанието. А предложението , към което навежда линка в предния пост, е поради факта, че от много години минималния капитал на ООД не е 5000 а само 2 лева. При 5000 лева е обяснимо да се иска да се внесат в банка, но при два лева, дето не стигат вече и за баничка е безсмислено.
- dimist
- Потребител
Аз не им представям. Никога. Да ходят да се...
Та, дори октирам набирателната сметка като пълномощник! Постижение, което ми костваше много четене.
Да, като пълномощник на собственика/съдружиниците, откирам сметка, внасям капитала и пускам документите.
Това, че нещо противоречи на вътрешните правила на някоя си банка, не означава, че не може да бъде направено.
Банките са пълни с много неприятни хора, които заслужават да бъдат нагрубени.
Та, дори октирам набирателната сметка като пълномощник! Постижение, което ми костваше много четене.
Да, като пълномощник на собственика/съдружиниците, откирам сметка, внасям капитала и пускам документите.
Това, че нещо противоречи на вътрешните правила на някоя си банка, не означава, че не може да бъде направено.
Банките са пълни с много неприятни хора, които заслужават да бъдат нагрубени.
- hristev
- Потребител
От десетина години не представям удостоверение за внесен капитал, достатъчно е да се представи вносната бележка, от която да е видно, че основание е "внесен капитал на дружество....". Като са няколко съдружниците , всеки си го внася и представям всички вносни бележки . За да се види, че "Бойко, Киро, Мустафа и аз" са изпълнили задълженията си да внесат уставния капитал.
- dimist
- Потребител
15 мнения
• Страница 1 от 1
|
|