начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Наследявам ли майка си?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наследявам ли майка си?

Мнениеот hmilev » 11 Авг 2014, 19:59

Наследявам ли майка си?

Здравейте,

Имам следния въпрос: майка ми се омъжи повторно.От втория си брак няма деца.Почина преди съпруга си.
Съпругът и почина след нея. Има наследник брат.
Въпросът ми е аз наследявам ли дял от имота, като не съм негов син и не съм осиновен и майка ми е починала преди съруга от втория брак.
Брат му ми каза, че след като починала майка ми , втория и съпруг я наследил и след смъртта му той(брата) бил единствения наследник на имота и аз нямам нищо. Вярно ли е?
Ако някой знае, моля да ми каже.
Благодаря предварително.
hmilev
Нов потребител

Re: Наследявам ли майка си?

Мнениеот REVOLUTION » 11 Авг 2014, 20:31

След смъртта на майка Ви , Вие и преживелия съпруг я наследявате като всеки има по 1/2 част от имуществото й.
След смъртта на преживелия съпруг , неговата 1/2 се наследява от наследниците му по закон , в случая брат.
Ако обаче имотът, за който става дума е бил изцяло собственост на съпруга , то в случая разбира се Вие не наследявате нищо.
С документите направете консултация при адвокат.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 11 Авг 2014, 21:25

REVOLUTION написа:След смъртта на майка Ви , Вие и преживелия съпруг я наследявате като всеки има по 1/2 част от имуществото й.
След смъртта на преживелия съпруг , неговата 1/2 се наследява от наследниците му по закон , в случая брат.
Ако обаче имотът, за който става дума е бил изцяло собственост на съпруга , то в случая разбира се Вие не наследявате нищо.

Ако майка му беше починала след съпруга си, тогава работата щеше да е друга. Щеше да дели с брата на съпруга имота.
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 12 Авг 2014, 07:15

ilian_todorov написа:
REVOLUTION написа:След смъртта на майка Ви , Вие и преживелия съпруг я наследявате като всеки има по 1/2 част от имуществото й.

Ако майка му беше починала след съпруга си, тогава работата щеше да е друга. Щеше да дели с брата на съпруга имота.

Така е.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот nikol52100 » 13 Авг 2014, 09:55

Ако имотът е придобит по време на брака между майка Ви и втория й съпруг, то когато тя почива, Вие наследявате 1/4 от този имот. Когато почива и съпругът, брат му наследява неговите 3/4 от имота.
Ако обаче имотът е бил собственост само на съпруга на майка Ви /придобит преди брака или по наследство, дарение/, тогава не наследявате нищо. Както колегата по-горе Ви посъветва, консултирайте се с адвокат.
nikol52100
Потребител

Мнениеот eurolinker » 13 Авг 2014, 12:16

nikol52100 написа:Ако имотът е придобит по време на брака между майка Ви и втория й съпруг, то когато тя почива, Вие наследявате 1/4 от този имот. Когато почива и съпругът, брат му наследява неговите 3/4 от имота. Противоречи на чл. 9 ал. 1 ЗН.
Ако обаче имотът е бил собственост само на съпруга на майка Ви /придобит преди брака или по наследство, дарение/, тогава не наследявате нищо. Както колегата по-горе Ви посъветва, консултирайте се с адвокат.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот nikol52100 » 13 Авг 2014, 12:33

eurolinker написа:
nikol52100 написа:Ако имотът е придобит по време на брака между майка Ви и втория й съпруг, то когато тя почива, Вие наследявате 1/4 от този имот. Когато почива и съпругът, брат му наследява неговите 3/4 от имота. Противоречи на чл. 9 ал. 1 ЗН.

Колега, ако имотът е в режим на СИО, при смърт на единия съпруг, той се дели на две, ½ е собственост на преживелия съпруг. Другата ½, която е била собственост на наследодателя, се наследява от преживелия съпруг и децата в равни части /по арг. от чл.9, ал.1 ЗН/, т.е. в случая на питащия/ата- по ¼ за детето и ¼ за съпруга.
nikol52100
Потребител

Мнениеот eurolinker » 13 Авг 2014, 17:25

Другата ½, която е била собственост на наследодателя...
:shock:
nikol52100, бъркате (в хипотезата когато вещта е придобита в режим на общност). Вижте и коментара на колегата REVOLUTION.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот nikol52100 » 16 Авг 2014, 13:01

eurolinker, не бъркам. Мнението ми не се различава от това на колегата REVOLUTION. Забележете:

При СИО нейното имущество е 1/2 от имота, така 1/2 от нейната 1/2 ид. част от имота е равна на 1/4 от целия имот. Синът наследява 1/2 от половината имот, което е 1/4 от целия, а съпругът наследява също 1/2 от нейната половина, което е 1/4 от целия имот, но той има и своята 1/2=2/4, т.е съпругът има 3/4, синът има 1/4. Дано сте разбрал/а, колега, чиста математика.
nikol52100
Потребител

Мнениеот eurolinker » 17 Авг 2014, 14:17

Да, сега разбрах какво сте имали предвид.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Назад към Семейни казуси