начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Смърт на родител

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Смърт на родител

Мнениеот aaaaly » 20 Авг 2014, 22:35

Здравейте.

Баща ми почина преди почти 2 години в друго населено място и аз не съм присъствала на събитието. Тогава бях смазана от факта.

Доста по-късно се замислих, че той е споменавал, че иска да направи завещание. Без да ви отегчавам с излишни детайли, имам съмнение, че може да са му помогнали да умре пред факта, че той е подготвял завещание в полза на внука си, вместо на сина си, като се е консултирал с юрист как да го оформи, така че да бъдат осигурени и другите наследници, но при дадени условия и все пак основната част от имуществото в крайна сметка да отиде при внука му, който е мой син. Тогава баща ми твърдеше, че има начин и че даже са съставили текста с този юрист. Буквално 1-2 седмици по-късно баща ми почина.

При последващи разговори с майка ми се оказа, че тя е знаела това и е знаела за желанието му. Пред лицето на фактическата смърт обаче тя и брат ми се оказаха горещи поддръжници на закона и си поискаха дяловете. Доста по-късно се замислих защо постъпват така. В оня момент ми изглеждаше естествено, че ще се приложи закона.

Знам, че изглежда хипотетично без доказателства - но аз да си попитам. Ако имам съмнения, че е бил насилствено подпомогнат да умре, и ако имам съмнения, че другите наследници са се облагодетелствали и че са скрили завещанието (което явно не е било подписано и регистрирано - вече проверих в регистрите) - тогава към кого да се обърна и да потърся помощ за евентуална ексхумация и съдебно дирене за причината на смъртта.

Потърсих из лекса и видях само текст, че задължително се прави аутопсия на човек, починал в болница - а баща ми почина в болница, но доведен след фатално забавяне държан в къщи в много лошо състояние с дни - и вече в болницата е починал за броени часове.

Не знам дали има аутопсия и никой не ми е показал резултатите. Защо. В закона чета, че е задължителна за човек, починал в болница.

Откъде да тръгна, за да разбера дали не са го притрепали от алчност заради планираното завещание, което е щяло да ги обезнаследи или най-малкото да ги ограничи в правата им относно очакваните от тях пари и имоти.

Другия проблем е, че в момента брат ми тероризира майка ми да му припише нейните дялове и имоти. Там се разиграва същара драма със същите очаквания. Ако и майка ми почине и изведнъж брат ми се окаже, че размахва документи за собственост, там вече нещата загрубяват. Тя е на 70 години. А баща ми почина на 71 преди почти 2 години. Лесно е да се припише смъртта на възрастта и някоя и друга болест и всичко да бъде представено като ама аз я гледах (той точно това разправя по роднини и съседи) и тя ми приписа всичко, и на тия години зе че се гътна много бързо.

Значи не ми е безразлично, ако брат ми трепе родителите си за пари и имоти.

Въпроса ми е - как да поискам експертизи, какво струва, към кого да се обърна, мога ли да защитя майка ми (вече разбрах, че ако тя не се оплаче от тормоз, то мойте сигнали няма да бъдат уважени).

Не живея в същото населено място. Поради разстоянието не мога винаги да съм с нея и да я пазя. Тя живее сама в собственото си жилище, придобито заедно с баща ми, което вече притежава (този нотариален акт тя го има, уредихме го вече).

Брат ми живее в съседен блок, на няма и 50 метра от нея. Всеки ден е наоколо и е лесно да ошемети възрастна жена и да я тормози и да прави каквото си иска. Кой би му попречил - от 30 години живеят там и съседите ги познават и никой не би се усъмнил какво прави той при майка си.

Брат ми е самотен в собствено жилище също. Дъщеря му живее също далече - на 300 км.

Моля помогнете ми да се ориентирам и да направя нещо да защитя поне майка си. Също така какво е необходимо да направя, за да разбера каква е причината за смъртта на баща ми. Бяха ми дадени несвързани обяснения от майка ми и брат ми. Не съм била там да говоря с лекар и даже не присъствах на погребението, защото можах да пристигна едва 1 седмица след погребението.

Редакция: забравих да спомена, че разделихме само имоти като апартаменти и малко пари, но земята още не е разделена. Брат ми отказа да ме допусне до парцел със стара къща в близко село. Отделно от това кара стара кола, която остана от баща ми - но той отказа да ми даде ключове и да ми я предостави при последното ми ходене дотам за 3 дни, когато се оказа, че искам да я ползвам и съм готова да си заплатя бензин и други разходи, вместо да ползвам таксита.

Също така брат ми буквално изчезна физически, когато се спомена, че искам да разделиме и земята и този селски парцел.

Къде мога да поискам довършване на подялбата. Имам също съмнения, че той иска да завладее този имот, да му плаща данъците от свое име и един ден след 10 години да поръси нотариален акт за него (помня, че имаше една вратичка в закона за 10 години владеене и давност и за полагане на грижи към имот).

Той не спира да прави пречки, проблеми и да краде също така от жилището на майка ми (оставила съм там мой багаж с нейно съгласие и разрешение). Редовно ми изчезват вещи и последния път се опита да задигне компютър на сина ми. Вдигат ми се скандали и се търси всяка възможност да ми се отрови живота с глупости и всевъзможни проблеми.

Моето лично мнение е, е той не е психически добре - но това е друга тема. Просто добавя детайл към цялостната картинка. Първия ми приоритет е да защитя физически майка си от агресията му - имам основателни подозрения, че той я бие и малтретира. Чувала съм крясъците му по телефона и заплахите му, виждала съм поведението му. И на мене е посягал. Докато баща ни беше жив, имаше някакъв относителен мир - баща ми не му позволяваше да ни тормози. Но сега е страшно.

Майка ми отказва да го обвини. Плака пред мен и ми се оплака - но пред хората мълчи. Тя мълчи и защитава нехранимайкото, дето й се води син и я малтретира. Той твърди, че я гледа - но всъщност тя гледа него - храни го, облича го - дала му е старите дрехи на баща ми, дава му храна, плаща му сметките от пенсията си. Пред хората обаче той разправя, че той я гледа. Всъщност не си е мръднал пръста за нищо. Майка ми тъне в мизерия и все проси пари от мен. Последния път когато я видях - я попитах - какво правите с рентата от нивите. И двамата ми вдигнаха скандал. Според мен прибират парите и не ги делят с мен. Мисля, че се вихри страшна лудост на тема пари и имоти.

Опитвам се да бъда рационална и поне да опазя майка си от физическо посегателство.
aaaaly
Младши потребител

Re: Смърт на родител

Мнениеот borovinka » 21 Авг 2014, 11:23

Вземете майка си да живее при вас, полагайте вие грижи за нея и я "обработвайте" да ви припише собствеността си, подобно на начина, по който го прави брат ви. Друг правен съвет няма как да ви дам.

Относно имотите, винаги може да предизвикате съдебна делба, ако останалите наследници (майка и брат) не са съгласни на доброволна. Вие си преценявате шансовете, съответно плюсовете и минусите на такова действие. Имайте предвид, че съдебните делби траят с години и накрая всички роднини се чувстват прецакани, да не говорим, че сега влошените ви отношения след това ще ви се струват като приятна за ухото песен.

За ехсхумацията на починалия забравете.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот aaaaly » 21 Авг 2014, 19:05

Няма начин да я взема при мен. Живея в чужбина - далечна чужбина. Само пътните й ще струват колкото 20 от нейните пенсии.

Освен това в чужбината тя няма НИКАКВИ СОЦИАЛНИ ПРАВА. Дори пенсия няма да й изплащат. Нито някакви разходи за нормален живот. Тези неща се гледат през лупа там, където живея. Аз самата нямам такива права, а работя вече доста години в системата. Детето ми също няма такива права. Надяваме се скоро да кандидатстваме за пълни права - това след години работа, терзания, труд и несигурност. Точно на ръба - да взема майка ми при мен и да си сложа още един човек със специални нужди и без езикови познания на гърба - това ще съсипе мен и детето ми и никой от нас няма да прокопса, а майка ми най-малко.

Възможно е да си купиш такива права в системата, ако си милионер, или инвестираш огромни пари - като правило от милион-два нагоре. Минимум. Нямам ги. Ако ги имах - щях ли да съм там, където съм, и майка ми там, където е.

Относно имотите - щом нямам друг избор и не ми беше оставен - ше предизвикам съдебна делба. Не ми оставиха друг избор. НЕ МИ ОСТАВИХА ДРУГ ИЗБОР! възможно ли е да схванете, че съм в огромна емоционална дупка, схващайки, че родителите ми са избивани целенасочено и с единственото намерение да бъдат ограбени от един непрокопсаник, който цял живот краде, яде и пи на чужда сметка.

Не се схващам като жертва - но и искате от мене да гледам как родителите ми са избивани и хладнокръвно да допускам кражбите и безчинствата му. Как да стане това. Този човек срам и съвест и нормалност няма.

Освен да се оперирам от съвест и нормалност и аз - и да твъгна с автомата. Щом на него му се разминава в съдебната система да избива родителите си хладнокръвно - дано и на мен ми се размине да тръгна с автомата.
aaaaly
Младши потребител

Мнениеот borovinka » 21 Авг 2014, 20:18

М, дааа. Точно както и предусещах, трябва ви по-скоро психологически, а не юридически съвет.
Ако си уреждате живота в тази далечна и хубава страна, за какво ви е тукашното "имане", което брат ви е заграбил, загробвайки (по вашите думи) родителите ви?

Помислете трезво. Стресът ви сигурно е голям. Потърсете психологическа помощ. През форума повече не може да се направи за вас. Елате си в България и говорете наживо с адвокат, за да разберете какви са опциите за съдебни делби и други евентуални процедури, с които да гарантирате получаването на реално полагаемите ви се по закон наследствени дялове от имуществото на починалия ви баща.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот aaaaly » 21 Авг 2014, 21:01

Добре де, сега за какво тая подигравка и ирония и цинизъм.

Ясно формулирах тезата си - не може да няма начин да бъде защитена една възрастна жена от материални домогвания. Попитах какви са законовите и други начини - и ясно обясних тезата и проблема.

Не можах - а може не е до можене, а до цинични способности - да проумея как го обърнахме на завист какво съм постигнала аз и за какво ми е да си търся законовите права и бащинията и майчинията.

Задавам следващия въпрос - и се надявам, че вие не сте юристка - възможно ли му е на някой с коректна юридическа позиция да не прехвърля въпроса към моите лични материални постижения, а да ми даде законово решение на проблема - къде да ида и какво да направя, за да защитя като възможен минимум майка си поне.

Къде тука видяхте търсене на наследство. Пък и да търся. Това е мое законово право. Нещо отричате правата ми на наследница ли. Така ли да го разбирам. Как ги правите тея логически заключения не знам. Възможно ли е някой да ми обясни как стигате до подобни умозаключения и на базата на каква логика и на кой закон и алинея.

ВАС ЗАКОНА И ПРИЛОЖЕНИЕТО МУ ИНТЕРЕСУВА ЛИ ВИ ИЗОБЩО.

Сега очаквам да се изсипят върху мене още лични нападки защо не съм извадила десетките и стотиците милиони и още не съм взела майка си при себе си и не съм и купила джамахирийски дворец и не съм легнала да й мия краката в знак, че съм добра дъщеря и че трябва да заверя нотариално че не си търся законното наследство.

Междувременно не разбрах какво казва закона за отцеубийство, нито как да се постъпи със явно закононарушение и явни злоупотреби.

Какви въпроси боже мой задавам, а какви критики получавам. Отивам да се срамувам в ъгъла, че си търся наследството, че ме е грижа за майка ми, че съм забелязала, че брат ми ме краде, и о боже мой, как съм могла да забележа (колко съм нахална!) че баща ми е починал 1-2 седмици преди да подпише завещанието си .......
Последна промяна aaaaly на 21 Авг 2014, 21:29, променена общо 1 път
aaaaly
Младши потребител

Мнениеот aaaaly » 21 Авг 2014, 21:13

През форума повече не може да се направи за вас.

Ако това тук ми го каже юрист, към когото съм се обърнала - тоя юрист директно ще изхвърчи от работа и ще бъде изключен от съсловието с лишаване от права.

Етиката тук където живея е доведена до прецизност, в която един крив нюанс да се чуе - и кривия изхвърча през вратата и повече никой не го вижда и чува.

Конкуренция голяма, професионализъм колкото щеш, а закона дебне не само гражданите, но и професионалистите. Резултатът е, че един подобен отговор - и автора на това изказване ще се прости с мястото си в колегията.

Ако това са всичките ви умствени и професионални възможности - да ми броите банковите сметки преди да ми дадете съвет - и дори и след това пак да не ми дадете съвет и да не ми помогнете - тогава да оставим майка ми да умира, брат ми да краде, и баща ми да се обръща в гроба - според вас това е приемливо. А за моето наследство е престъпление да повдигам въпроса - коя съм аз богаташката дето живее в чужбина, да търся имотите на баща си ...какво нахалство!

Потресена съм!

Ами да оставим майка ми да бъде тероризирана. Да бъде на вашето. Съвет освен да ида при адвокат да ми брои банковите сметки не ми беше даден. Въртите - сучете - до банковите ми сметки стигате.

Малко е да кажа, че съм потресена......
aaaaly
Младши потребител

Мнениеот aaaaly » 21 Авг 2014, 21:24

М, дааа. Точно както и предусещах, трябва ви по-скоро психологически, а не юридически съвет.

Имам въпрос: как обърнахте моите въпроси (конкретни и детайлни) горе в темата - на обвинения в психологически проблеми към мен.

Питам най-сериозно - къде видяхте тая връзка. Дайте ми съвет към кой психолог да се обърна, за да защитя майка си от агресията на брат ми, извършвана с користни цели.

Моля сериозен отговор. Сериозна съм. Дайте ми име на психолог, който защитава майки от агресия и прилага съдебна делба.
aaaaly
Младши потребител

Мнениеот borovinka » 21 Авг 2014, 21:59

E, не, минахте всякакви граници. :roll:

Изображение
Отговорих ви на всички смислени въпроси, зададени в първия Ви въпрос още с първия си пост:

borovinka написа:Относно имотите, винаги може да предизвикате съдебна делба, ако останалите наследници (майка и брат) не са съгласни на доброволна. Вие си преценявате шансовете, съответно плюсовете и минусите на такова действие. Имайте предвид, че съдебните делби траят с години и накрая всички роднини се чувстват прецакани, да не говорим, че сега влошените ви отношения след това ще ви се струват като приятна за ухото песен.

borovinka написа:Елате си в България и говорете наживо с адвокат, за да разберете какви са опциите за съдебни делби и други евентуални процедури, с които да гарантирате получаването на реално полагаемите ви се по закон наследствени дялове от имуществото на починалия ви баща.

Успех в светлата и спокойна нова родина!

P.S.:
aaaaly написа:
Етиката тук където живея е доведена до прецизност, в която един крив нюанс да се чуе - и кривия изхвърча през вратата и повече никой не го вижда и чува.

При личната ми етика тук, където аз живея и работя, клиенти като Вас изхвърчат от кантората ми и за половината от посоченото "и повече никой не ги вижда и чува".
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот aaaaly » 21 Авг 2014, 22:14

Ето затова такива като вас никога няма и да помиришат чужбината. Не споменавам неспособността на българските юристи да се впишат в каквито и да било професионални направления по чужбините. От всички професии българските юристи са най-неспособни да емигрират.

Тук където живея, ако юристи изхвърли човек от кантората си - ше бъде изхвърлен и той самия от гилдията - и това е факт. Има си начини и средства - но това не става нито с изхвърляне, нито с шамари, нито с празни и несмислени декларации на умствено увредени човешки подобия, на които понятието закон е непознато, а приложението на закона им се струва непоносимо.

Дотук разбрахме само, че искате пари, за да влезна в кантората ви, и малоумие, за да ме водите за носа. Логика не видях. Факти, закони и съвети не видях. Име на психолог да ми направи съдебна делба не видях. А тоя тон към клиент може да ви вкара в затвора тук, където живея. По-добре не излизайте никога от страната - няма да ви огрее да спечелите нито грош от професията си.

[quote]Елате си в България и говорете наживо с адвокат, за да разберете какви са опциите за съдебни делби и други евентуални процедури, с които да гарантирате получаването на реално полагаемите ви се по закон наследствени дялове от имуществото на починалия ви баща.[quote]

С което нищо не ми се казва. Елате, похарчете пари, може и да разберете. Тук съвет не виждам. Общи приказки. Похарчете пари, Може и да намерите кой да се върже за съответното количество пари. Може би. Но не е ясно. Няма конкретен съвет. Няма нищо конкретно. Лаламе си. Аз на тебе ти на мене. Да се намираме на работа. Иначе нищо му няма на беззаконието. И така си е добре. Нашата работа е да печелим пари, не да прилагаме закона.

Приложението на закона виждам че не ви интересува.

Закона самия той - не забелязах даже да го знаете.

Не можахте да ме убедите някакси да си похарча парите да си дойда и да си говоря на живо с адвокат.
aaaaly
Младши потребител

Мнениеот aaaaly » 21 Авг 2014, 22:48

Ако вие Боровинка, се обърнете така към когото и да е тук където живея - най-вероятно ще си намерите белята и наистина ще влезете в затвора в кратки срокове.

Може би в България клиентите ви са закъсали мафиоти и някое и друго изпаднало селянче - но тук където живея хората имат охолен, задоволен и сигурен живот и не се церемонят много с грубияните. Най-нормалното нещо на света е мултимилионер да кара колело до работа и ти да не знаеш кой е той. Всяка грубиянщина бива озаптена навреме, а представете си полицията пристига до 5 минути в което и да е населено място и арестува грубиянина и го вкарва в затвора с обвинение до 24 часа и съдебно решение до 7 календарни дни с вписване в досие и солена глоба.

Едва ли някой ще ви противоречи на грубиянството - ще се усмихнат само и ще се извърнат с презрение. Грубиянството е типично за дребните недораслеци от Източна Европа - с което са нарицателни и пословично добре познати.

След няколко солени глоби, съответните служебни и граждански наказания и последиците - някъде там ще ви се изпари ентусиазма да поучавате клиентите си на добър тон и да вадите позата на единствената осведомена последна инстанция.... :lol: :lol: :lol:

Не - сериозно - то е просто комично и нямате идея колко е непрофесионално да ми вдигате тон и да ми чупите стойки...с което излагате себе си...аз поне си прекарах вечерта забавлявайки се ...това е една добра карикатура на изродения социум в страната, която добре показва защо беззаконието се вихри, а точно правораздаването е безсилно..то правораздаването ако можеше да се самоозапти и да се научи поне то самото...то тогава и страната можеше да има някакви шансове да се оправи.... :lol: :lol:

Тук хората идват за съвет...ако не искате да давате полезни съвети - поне не спамете и не се подигравайте с хората....поне не се излагайте самата вие...с непрофесионализъм...не знам кой ви се връзва да ви стои в кантората и да ви плаща...аз не бих ви дала нито грош.... :lol: :lol:

Хаха - аз ще й плащам - а тя ще ми вдига пръст и ще ме навиква....ахахахахахаха ..... :lol:

Много ви е сбъркан професионализма....дано имате с какво да си плащате месечните сметки.... :lol: :lol: :lol:
aaaaly
Младши потребител

Мнениеот barakuda » 21 Авг 2014, 23:42

И аз не съм се забавлявал така отдавна. Затова ще си платя с малко съвети, нали не е на живо, щото и аз ги гоня такива нагли, дето не знаят какво искат. Повярвайте, и в новата родина ги гонят. Не ги бият, и ние не бием, не ги нагрубяват пред свидетели, и ние също не го правим често. Но понякога се налага, материала е такъв, независимо дали е на съседната улица, в австралийските пущинаци или в Мелбърн, в Чикаго или Фергюсън, USA или където и да било на ...... си. Пък и съм убеден, че и Вие на живо не бихте ръсили такива бисери, за които в случая обаче мерси. Сега съветите, телеграфно:

За имотите е следната последователност: делба- препоръчан от местен адвокат-мейл, телефон, консултация-пари (извинете), пълномощно за адвоката, заверено в новата родина, да вади документи и да заведе делото-5-10 години делцето, хубавите работи бавно стават.
За ексхумацията и бъдещото убийство помолете/уведомете прокуратурата. Първото да го разрешат, за второто да предупредят братчето, че повече от едно убийство годишно в BG не може. В крайна сметка обаче, се боя че ще се уверите - тук и прокурорите са ни като адвокатите. За полицията даже няма да повдигам въпроса.
И да знаете, щом 20 пенсии ви вълнуват (по повод пенсиите колежката нямаше предвид мама сама да си плаща билета до ...... си), то е редно и да напомня, че мама и братчето имат запазени части от наследството на покойния, ненакърними със завещание, та това последното би ви увеличило дела с около 1/6. Съмнявам се стойностното изражение на 1/6 да си струва нервите, защото ако да, нямаше да пишете тук и така.
Няма да Ви натривам носа повече, то явно тия всичките глупости не ги пишете от добро. Случаи като вашия, едното дете някъде далече, а другото тука гледа старите, има безброй. Оплаквания подобни също има безброй, затова колегите много не се връзват. В края на краищата който носи кръста да гледа, колко и как е друг въпрос, възрастни родители, е редно да получи повече. Ако това повече не е много, то е редно да го получи всичкото. Лесно е отдалеч. Пожелавам късмет и оставете всеки да си сърба каквото си е надробил.
barakuda
Потребител

Мнениеот aaaaly » 22 Авг 2014, 00:43

Хаха, благодаря за смешките - явно ще се забавляваме - защо пък не, да не сме легнали да мрем я :lol:

Не съм броила на дребно кой колко взима и им пращам пари - поне досега, докато братчето не изнагля и почна да ме разиграва. В тоя момент спрях. Аз да давам пари, а той да ме разиграва и да ме краде - така не сме се разбирали. Да видим дали ще му дойде акъла. Ако не му дойде - аз ще си спестя и нерви, и пари - та по тоя въпрос колебания нямам.

Всичките ми емоции и колебания са за майка ми и защитата й - за разочарование на умницата от по-горе дето търсеше под вола теле.

И както споменах и по-горе - там е работата, че той НЕ Я ГЛЕДА. Де да я гледаше - аз и още пари щях да му давам, и аз щях да му припиша от мойте дялове.... :idea:

Делбата явно ще се състои - друга вероятност поне аз не виждам. Там, където някой се е самозабравил - каква друга опция да има освен да се търси закона (не че имам големи надежди, ама може пък да му дойде акъла като види призовки и харчове).

И до прокуратурата ще стига - посъветваха ме да си напиша текста на изложението, та си тренирам тук дано се изтренирам добре...то си е доста писане и все пак да е грамотно ако може.... :lol:

Мисля, че понеже вече тръгнах да деля с тях и понеже те си получиха и паричния дял, и имотния, и сега само за ниви и земя от бащата се караме - но има и от майка ми - които са си нейна собственост и там брат ми се бори да ги припише на себе си. Та понеже брат ми и майка ми излиза да са двойно и тройно по-богати вече от мене (защото аз взех доста по-малко и отстъпих вече) - то мисля че не е редно болен здрав да носи и аз да им пращам пари на всичкото отгоре. Мисля, че по каквато и логика да го смяташ - аз съм отстъпила достатъчно и съм проявила добра воля.

Каквито и нужди да имат сега - имат повече финансови и материални възможности от мене в момента - та сами да си плащат и билетите, и сметките, и нуждите. На мене кой ми ги плаща.

Стойностното изражение на 1/6 си струва парите - това е мое право. Не мога да схвана по каква причина във форум на юристи вече на няколко пъти ме хапят да си отстъпвам правата. Колкото е 1/6 - и 30 лева да са - мои са. Толкова по въпроса с правата. Юристи ли сте все пак, та ви се види толкова странно, че някой може да си търси правата? мое право е да си търся правата и толкова. Чисти сметки - добри приятели. Иначе виждате докъде ни доведе комунизма и общите жени.... :lol: :lol:

Именно че е лесно отдалеч - брат ми не ме мисли как си изкарвам парите, а вие още по-малко, и интересно как всичките вие и брат ми имате идеи как да си харча аз парите....и охотно ги раздавате тия идеи и бъркате в джоба ми... :lol: :lol: така небрежно едно....именно че е лесно отдалече да ми харчите парите....

Тоя похват е много типичен за родната мила действителност - никъде другаде по света не съм го видяла. Колкото пари съм си спечелила - мои са си. Ама как охотно и лесно ми ги харчат планирано отдалече родните съветници.... :lol: :lol: :lol:

Аз на никого не давам съвети как да си харчи парите. Гледам си само моя джоб и какво му се случва на моя джоб. На другите в джобовете не бъркам и в моя не искам да бъркат. Който бърка в моя джоб без мое знание и разрешение - по законова дефиниция ме краде и следва да си понесе последствията.

Тук, където живея, се връща ресто до стотинка. Сбъркана сметка дори след 2 години се сторнира и парите се изплащат обратно с лихва. Кражба се наказва много жестоко и има обществена нетърпимост към подобни мероприятия. Етиката е задължителна - ако не се вписваш в колектива, колектива ти го начуква много точно и надълбоко. Посмей само да се държиш като хамалин - и изхвърчаш на улицата за секунди. Не се търпи някой да разваля тийм атмосферата и да разстройва работната обстановка. Предпочитат да изхвърлят всеки асоциален тип - с всички неприятни последствия - но загуби от разстроена работна атмосфера не се толерират.

Всичко това би трябвало (на теория поне защото законите европейските би трябвало да са валидни и в България) и в България да се случва. Но не се случва. Защо? поради общественото бездушие и безхаберие. И основно поради моралната развала на такива като другарката от горните постинги, която проповядва толерантност към беззаконието, за да си врътка адвокатския бизнес по печелившия начин.....

Иначе лека ви нощ и благодаря за доброжелателните съвети. Илюзии нямам и не падам от небето. Искам просто да защитя майка си ...абе хора, няма ли у вас капка човещина бе! опитвам се да защитя майка си...а вие ме направихте на бъзе и коприва.....

Лека нощ и хубави сънища ви желая.
aaaaly
Младши потребител

Мнениеот borovinka » 22 Авг 2014, 01:06

"1984" отвсякъде! :D Че и с елементи на параноидно-шизофренни включвания.

Чистото утопично общество в Долен Уайоминг или Дери, щата Тексас... :wink: 8) 8) ей-затова мисля, че на който не му издържат нерви и д*пе не трябва да ходи в чужбина, защото перкулясва и става опасен за себе си и околните. Пък и като каже, че е българин (ако има неблагоразумието да се хвали, де), на останалите ни излиза кофти име, че сме перки без витла.

Щеше да е забавно, ако не беше тъжно...

Иначе лека ви нощ и благодаря за доброжелателните съвети. Илюзии нямам и не падам от небето. Искам просто да защитя майка си ...абе хора, няма ли у вас капка човещина бе! опитвам се да защитя майка си...а вие ме направихте на бъзе и коприва.....

Aко това се опитвахте, уважаема госпожо-"емигрант-съм-и-се-гордея-с-това", отдавна щяхте да сте намерила начин да "спасите" обичната си майчица от алчния и зъл брат. За всички мислещи тук стана ясно, че целта ви е да тролите по форумите и като не ви се отговаря, да плюете в безсилна злоба.

Лека вечер и на Вас, докладвам ви за бан-ване.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот barakuda » 22 Авг 2014, 01:53

Стига бе, не яж жената. Не виждаш ли че няма пари, пък и какво ще я прави бабата в Аляска. Та, бабата, сигурно не е толкова зле и, бас хващам, че до месец-два ще е продала де що има ниви на брат'четката. После във форума ще ни бъде обяснено как гадния нотариус и подлия брат излъгали бабата, тя мислела, че за пенсията подписва, пък то нотариален акт било. Тц, тц, тц. Та в тази връзка поне можеше безплатно да посъветваш новата ни приятелка да не се тутка много с делото за делба.

ПП Жълтите стотинки от рестото не ги вземай - да не се размножават в джоба ти. Така правех и когото бях беден, макар че и тук в България до ден днешен се натискат да ми ги връщат.
barakuda
Потребител

Мнениеот barakuda » 22 Авг 2014, 02:00

Понеже имам време, тийима си е мой, колкото и да съм асоциален, няма как да ме изхвърлят, да добавя: случаите като този са ми дошли до гуша. Човешката простотия и лакомия никога няма да свърши и братята и сестрите, които не се разбират, също няма да свършат. Е, това последното не го разбирам защо е толкова масово и в живота и в практиката ми не го понасям.
Много си е забавно и хич не е тъжно. Имам си слабост към емигрантите, я се постави на тяхно място....
Айде, лека и от мен.
barakuda
Потребител

Мнениеот moderator » 22 Авг 2014, 11:32

Аaaaly,

Както предполагам сте прочела в правилата за ползване, "участието в ЛЕКС Форум е свободно и доброволно. Потребители, притежаващи професионална квалификация в областта на правото, и желание за взаимопомощ, имат право, но не и задължение за предоставянето на отговори, консултации, информация и знания по поставените чрез платформата теми.

Дискусиите, водени чрез ЛЕКС Форум, следва да са основани на взаимното уважение на участниците, независимо че тезите, които се подкрепят, могат да са взаимоизключващи се."

С оглед горното, в случай че нравоучителните тиради, обидните анализи и квалификации на морални, интелектуални качества и професионална компетентност на други лица, продължат, темата ще бъде заключена, а достъпът Ви до форума ще бъде ограничен.
moderator
Младши потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 22 Авг 2014, 12:16

borovinka написа:....
Изображение

Не съм толкоз отговорна, а и не мога винаги да те следвам, но в конкретния случай - с удоволствие Изображение( самата обстоятелственост в първи пост предполагаше това развитие, и го знаеш. Не разбирам защо си го причиняваш, по ягодите!).
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот borovinka » 22 Авг 2014, 13:33

Благодаря ти, Bird-of-paradise ;)
От скука вероятно си го причиних. Извод - не влизай в Лекс, докато ти е скучно, намери си занимание другаде. :mrgreen:
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 22 Авг 2014, 21:25

А аз за себе си разбрах, защо голяма част от неуспелите в България са такива и в чужбина. Защото живеят с идеята, че всички са им длъжни.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот portokal » 22 Авг 2014, 21:41

Тук обаче наистина трябва специализирана помощ май. :oops:
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Следваща

Назад към Семейни казуси