начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Mall краде снимки от сайта ми-използва ги с комерсиална цел?

Защита на авторски и сродни права, индустриална собственост, патенти и полезни модели
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Mall краде снимки от сайта ми-използва ги с комерсиална цел?

Мнениеот timeabg » 27 Авг 2014, 18:30

Здравейте, направих си регистрация специално за да потърся мнения по темата на хора, надявам се, по-компетентни от мен.
Имам моден блог и модна линия, които развивам около две години, като се радват на интерес, достатъчен, за да може трима души, несвързани помежду си, да ми "сигнализират", че ме има на билборд в мола в Стара Загора. Без аз нито да съм уведомявана от мола за използването на тази снимка, нито с мен да е правен какъвто и да било контакт от тяхна страна. Не повярвах, но като "доказателства", същите услужливи хора ми пратиха панорамни и близки снимки на въпросния билборд и аз наистина съм там, изрязана и майсторски поставена до група хора, очевидно от обща фотосесия.
Обадих се в мола и те започнаха да ми обясняват, че щом снимката е качена в интернет, то те могат да правят с нея каквото си пожелаят. Само че снимката е в личен блог, а на фотографа съм платила, за да я направи.
Въпросът ми е - приемливо ли е това, очаква ли се да им се размине, мога ли да предявя правни претенции и докъде най-вероятно би довело това, за какво мога да претендирам?
След като Мall използва снимката, с очевидно комерсиална цел, смятам, че трябва да потърся правата си, но какво ще кажат по-запознати хора ми е много интересно, защото наистина се нуждая от съвет.
timeabg
Нов потребител

Re: Mall краде снимки от сайта ми-използва ги с комерсиална

Мнениеот doc03 » 27 Авг 2014, 20:28

Може ли да публикувате и тук тази снимка (ако ръка не може да пипне, то поне око да види)
:)
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот 111888 » 27 Авг 2014, 20:57

Вижте този блог-със сканирани жалба и решението по дело на първа инстанция срещу медия за използвана снимка, качена в блог http://eenk.com/elenko-vs-24-chasa-reshenieto
111888
Потребител

Мнениеот huukuu » 29 Авг 2014, 09:13

Проблемът е, че авторското право върху Вашата снимка, по начина, по-който сте обяснила, вероятно принадлежи на фотографа. Това е така, ако не сте уговорили друго помежду си.

Публикуването на Вашата снимка без Вашето съгласие би могло да се тълкува като злоупотреба с лични данни. Можете да подадете жалба до Комисия за защита на личните данни.
huukuu
Младши потребител

Назад към Интелектуална собственост