- Дата и час: 22 Ное 2024, 21:22 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Реституция, наследство!?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Реституция, наследство!?
Не мога да го измисля. Реституция на земеделски земи. Решение от 1998г. с което възстановяват на наследниците на ИВАН. Иван /починал 1970г./ е оставил като наследник - син, който е починал 1992г. Наследници на сина по закон са съпругата му и низходящи. Съпругата му наследява ли част от възстановените земи?
- n_ikito
- Активен потребител
Re: Реституция, наследство!?
Аз също мисля така. Двамата нотариуса в района, обаче са на противното мнение с мотив, че съпругата не наследява бащата на съпруга си. Според мен /чл.9а ЗН/, относно реституираната земя, се прилагат правилата все едно никога не е била колективизирана с изключението в самия /чл.9а ЗН/. При това положение съпругата, наследява съпруга си и не би получила дял, само ако съпругът й беше починал преди баща си....
- n_ikito
- Активен потребител
И аз считам, че съпругата (снахата на Иван) наследява и то по право на заместване по общия ред. Преценката е към 1970 по арг. на чл.91а ЗН.
Тук в този казус изобщо няма място чл.9а, който има приложение в съвсем друг случай, тъй като нямаме "последваща съпруга" на Иван.
Тук в този казус изобщо няма място чл.9а, който има приложение в съвсем друг случай, тъй като нямаме "последваща съпруга" на Иван.
-
Melly - Старши потребител
n_ikito написа:Според мен /чл.9а ЗН/, относно реституираната земя,
Тук не съм ясен и коректен, опитах да направя някаква връзка с 'новоткритото наслество'..не стана.. Намерих си и практика по чл.290 в същата насока.
Благодаря .
p.p. Решение № 109 от 21.03.2012 г. на ВКС по гр. д. № 807/2011 г., II г. о., ГК, докладчик председателят Светлана Калинова - Правата върху имуществото, собствеността върху което се възстановява по реда на ЗВСОНИ също се определят към момента на откриване на наследството на лицето, което е притежавало това имущество преди одържавяването с оглед броя и кръга от лица, призовани към наследяване към този момент, като се отчита и настъпилата от момента на откриване на наследството до момента на възстановяване на собствеността последваща наследствена трансмисия.
- n_ikito
- Активен потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|