начало

Юридическият факултет на ПУ спечели националните кръгове на състезанието Phillip C. Jessup Юридическият факултет на ПУ спечели националните кръгове на състезанието Phillip C. Jessup

Неплащане на издръжка

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Неплащане на издръжка

Мнениеот ms1995 » 23 Мар 2015, 19:23

Здравейте!

На 19 години съм и родителите ми са разведени. Имаме спечелено изпълнително дело, като баща ми е задължен да плаща издръжка. Това той спира да прави 4 месеца преди да навърша 18 години и все още не е изплатил дължимото. Подадена е молба за забавена издръжка януари миналата година. Резултат от нея няма, затова днес подадохме втора молба.

Въпросът ми към вас е: оттук нататък какво? Би трябвало да имам право на издръжка до завършване на гимназия. Навърших 18 по време на гимназиалното ми обучение и сега съм студент. Имам ли правно основание да изисквам издръжка докато завърша?

Благодаря предварително!
ms1995
Нов потребител

Re: Неплащане на издръжка

Мнениеот ina53 » 23 Мар 2015, 20:07

Имате правно основание да претендирате за издръжка съгласно чл. 144 от Семейния кодекс- " Родителите дължат издръжка на пълнолетните си деца, ако учат редовно в средни и висши учебни заведения, за предвидения срок на обучение, до навършване на двадесетгодишна възраст при обучение в средно и на двадесет и пет годишна възраст при обучение във висше учебно заведение, и не могат да се издържат от доходите си или от използване на имуществото си и родителите могат да я дават без особени затруднения.
От текста сами виждате, че това задължение на родителя зависи от някои условия. Следователно в хода на исковия процес трябва да докажете, че: сте студент+ не можете да се издържате сам от доходите или от използване на имуществото си/ или липсата на такива+ родителя, от който търсите издръжката трябва да може да си я позволи / има добра работа и т.н/
ina53
Младши потребител

Назад към Семейни казуси