начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Развод по исков ред

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Развод по исков ред

Мнениеот bogdanov964 » 21 Юни 2015, 09:55

Както правилно отбелязва един "колега" - "Както при много хора се случва - предстои ми развод. И започвам да се "подготвям" за това.". Не е решено 100%, но натам вървят нещата, затова бих помолил за съвет.
Имаме 16-годишен брак, 3 деца - момче на 14 г и 2 момичета на 10 и 7 г. Семейството ни живее около и над средния стандарт за страната. Съпругата ми е стоматолог, 40 г., привързана към семейството, вкл. и към мен/ако не се лъжа/. Проблема е в това, че "получи" криза на средната възраст - неудовлетвореност от работата и живота в България. Криейки се зад здравословните проблеми на едно от децата успя да си намери работа в една дентална клиника в Берлин. Всичко това бе организирано зад гърба ми, тъй като знаеше за твърдото ми нежелание да живея другаде освен България. След като се върна от пробния период поиска прошка и разрешение да замине отново с двете момичета /да понаучели немски/. Съгласих се, но за не повече от 3 месеца, като твърдо подчертах, че в семейна агония няма да живея, предпочитам раздяла и развод. Скоро след заминаването и започна да ме "подготвя" за това което е намислила, отново зад гърба ми - продължително пребиваване и евентуална емиграция. 10-часовата работа и грижите за 2 деца са трудно съвместима задача, така че след 2 седмици ще направим "трампа" - ще заведа момчето и ще взема другите деца.
Смятам да заведа дело за развод по исков ред, тъй като тя отказва по взаимно съгласие /не изключвам възможността на по късен етап да се съгласи/. Нямам никакви финансови и имотни претенции към нея. Имаме обща фирма, управлявана от мен, в която тя е съсобственик с 50 %. Единствения проблем са децата, момичетата са привързани към майка си и вероятно биха пожелали да останат при нея, синът е вече тинейджър и родителския контрол му "тежи". Не искам децата да напущат България и ще прибера паспортите и декларациите с които пътуват. Дилемата е, че при това положение ако съда присъди децата на майката, то те ще бъдат оставени на грижите на тъста и тъщата, с което съм абсолютно несъгласен. Аз ще претендирам за родителските права, но ако ми бъде отказано мога ли да претендирам поне за временно попечителство за времето в което тя отсъства от страната?
Благодаря предварително!
bogdanov964
Нов потребител

Re: Развод по исков ред

Мнениеот Pause » 21 Юни 2015, 19:41

По принцип ,ако присъдят упражняването на РП на съпругата ви си оставате носител на РП и РЗ до навършването на тяхното пълнолетие по силата на качеството на родител установено с удостоверенията за раждането на децата и това ваше качество не се променя с развод. Попечителят не е носител на РП и РЗ. Но ,ако на вас ви присъдят упражняването на РП и РЗ ,майката на децата бившата ви съпруга може да поиска издаване на разрешение от съда децата да пътуват извън страната при разногласие по чл. 76, ал. 1, т. 9 ЗБЛД във връзка с чл.127а СК. И при двата случая съществува възможност да напускат страната и да се завръщат. Докато са при вас децата естествено вие упражнявате РП и РЗ даже и при установени контакти с Решението. По никакъв начин не можете да лишите от РП и РЗ другият родител понеже той е равнопоставен с вас.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот bogdanov964 » 21 Юни 2015, 22:02

Нямам намерение да лишавам от РП съпругата си, дори смятам, че тя би се грижила по-добре за децата. Просто искам децата да останат да живеят в България, като аз също да бъда ангажиран с отглеждането и възпитанието им. Лесно ли може да получи разрешение от съда за извеждане децата извън страната. Вероятно се разрешава "пътуване" което на практика става "живеене".
bogdanov964
Нов потребител

Мнениеот Pause » 22 Юни 2015, 11:46

Лесното не е даром...., иначе се следва съдебна процедура по заместване отсъствието на съгласието на другият родител и ако е в интерес на детето/та ще бъде дадено.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот bogdanov964 » 22 Юни 2015, 16:53

Така е, благодаря! Нямам намерение да водя войни и да си тровя живота, но ако се наложи...
bogdanov964
Нов потребител

Мнениеот andrea » 24 Юни 2015, 11:39

Преди да вземете окончателното си решение бих Ви посъветвала да попитате децата си къде искат да живеят и с кого. Мисля, че това би следвало да е Вашият водещ мотив. В случай, че изборът на едно / някои от тях е това да останат в България с Вас бихте могли да опитате първо да се разберете със съпругата си и в случай, че не се получи следва да се съсредоточите върху доказването какво можете да предложите на детето при оставането му тук.

При всички случаи ще съществува режим на срещите Ви и възпитанието няма да се изразява в това, което е било до момента.

Желая Ви успех!
Friendship is the rainbow between two hearts sharing seven colors: feelings, love, sadness, happiness, truth, faith, secret & respect
Аватар
andrea
Активен потребител

Мнениеот bogdanov964 » 26 Юни 2015, 13:00

На първо място бих им предложил да си останат българчета, не виждам защо суетата трябва да е водещия мотив. но това трудно биха го осъзнали. Както и да е, благодаря :)
bogdanov964
Нов потребител

Мнениеот kamelia_ivanov » 29 Юни 2015, 05:10

Това май е най-добрия вариант!
kamelia_ivanov
Нов потребител

Мнениеот Pause » 29 Юни 2015, 19:53

Някой чел ли е тази статия за българските семейства и техните катаклизми в правния мир http://www.monitor.bg/article?id=382209.
Аватар
Pause
Активен потребител

Назад към Семейни казуси