Здравейте, колеги!
Казусът е следният:Непълнолетно дете, чийто родител почива. Другият родител, който живее отделно, в друго населено място, от години не се интересува от детето, не плаща издръжка и т.н. Детето живее при свой близък, настанено от ДСП след смъртта на родителя, който се е грижил за него.Към настоящия момент, съдът е ограничил родителските права на живия родител. В решението си, съдът прехвърля правата по попечителско съдействие на роднината, при който е настанено.
Въпросът е: Не е ли надвишил съдът правата си, тъй като органът по настойничество е кметът на общината и кой евентуално може да сезира същия? Трябва ли кметът да се произнесе при така формулирания диспозитив на съдебното решение?
- Дата и час: 22 Ное 2024, 22:26 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Ограничаване на родителските права и попечителство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Ограничаване на родителските права и попечителство
Кметът е, а освен това настойник или попечител се назначава само при лишаване от родителски права, при ограничаване - не. Колкото и да е странно и непрактично това разрешение (щото ако родителят не се грижи или се грижи зле, поне текущите решения е добре да може да ги взема непосредствено грижещият се близък), така пише в СК.
Влязло ли е в сила решението? Защото ако не, в тази част според мен би трябвало да се обезсили от горната инстанция като недопустимо.
При така формулирания диспозитив аз лично не виждам какво още има да се произнася кметът - той съдът е свършил всичко вместо него.
Въпросът е, че такова решение сигурно ще породи спорове дали трябва да се счита близкият за попечител - назначен от ненадлежен орган и без да са налице условията, но все пак не какъв да е орган, а с влязло в сила съдебно решение, което е задължително за... пише в ГПК там, - или не.
Влязло ли е в сила решението? Защото ако не, в тази част според мен би трябвало да се обезсили от горната инстанция като недопустимо.
При така формулирания диспозитив аз лично не виждам какво още има да се произнася кметът - той съдът е свършил всичко вместо него.
Въпросът е, че такова решение сигурно ще породи спорове дали трябва да се счита близкият за попечител - назначен от ненадлежен орган и без да са налице условията, но все пак не какъв да е орган, а с влязло в сила съдебно решение, което е задължително за... пише в ГПК там, - или не.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
Благодаря, колега!
Точно това е проблема, че има назначен фактически попечител от ненадлежен орган, което е едно правно нищо. Според мен, попечител следва да се назначи, след като детето не живее с другия си родител. И как ще вземе решения, като живее на сто километра за детето? Четох практика, че се назначава попечител, по-скоро решения, в които съдът изпраща на органа по настойничество. И познахте, че проблемът е точно в това, че вече си има "назначен" от съда попечител.
Точно това е проблема, че има назначен фактически попечител от ненадлежен орган, което е едно правно нищо. Според мен, попечител следва да се назначи, след като детето не живее с другия си родител. И как ще вземе решения, като живее на сто километра за детето? Четох практика, че се назначава попечител, по-скоро решения, в които съдът изпраща на органа по настойничество. И познахте, че проблемът е точно в това, че вече си има "назначен" от съда попечител.
- sunrise
- Активен потребител
Ами ако наистина има такава практика - не съм срещала, - тогава май най-удобното разрешение е кметът за всеки случай да се произнесе, назначавайки същия попечител.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|