начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Бащата на детето ми го "отвлече"

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Бащата на детето ми го "отвлече"

Мнениеот manun » 15 Окт 2015, 13:29

Здравейте,
Имам следния казус:
Живея в чужбина и преди около месец реших да напусна бащата на детето си (нямаме брак). Една седмица се връщах да се грижа за 15 месечния си син, тъй като баща му каза, че е неспособен. През тази седмица направих постъпки в местната община, за да получа дом за мен и детето. В едната от сутрините, както с детето спим, баща му влезе в стаята, започна да крещи и посегна да ме удари, но аз се предпазих, каза да си взимам детето и да се махаме от къщата. Това и направих. Когато обаче се нанесохме в новото жилище, разбрах, че на детето документите липсват. Той ги беше свил от чантата ми... След този акт, аз продължих да му позволявам да вижда детето. И така две седмици. Когато ходех на работа (3 вечери седмично) той взимаше детето. И така до 25.09. Заведох детето, питах го за документите отново и той най-нагло, гледайки ме в очите, заяви, че те били неговата гаранция, че ще вижда детето и го е страх, че АЗ ще изведа детето от страната. Отидох на работа, прибрах се и на сутринта той ми звънна и ми заяви, че е с детето в България, че така било най-добре за него, че смята да го остави на майка си (65-годишна) и да се върне в Англия. Аз се свързах с инспектори и полиция и те ми обясниха, че макар и легално изведено от страната (затова поставих отвлечено по-горе в кавички) детето трябва да бъде върнато на майката в 30-дневен срок от датата на заминаване. След този срок се води криминално престъпление и той ще бъде съден. Този срок съответно изтича на 25.10. Аз виждам детето по скайп, в добро здравословно, психическо и физическо състояние е. Баща му ме заплашва със съд. ВЪПРОСА МИ Е:
МОЖЕ ЛИ ТОЙ ДА МИ ПРАТИ ПРИЗОВКА ТУК?
Той не знае пълния ми адрес.
И ИЗОБЩО СПОРЕД ВАС ИМА ЛИ ШАНС, АКО СЕ СТИГНЕ ДО БЪЛГАРСКИ СЪД, ТОЙ ДА ПОЛУЧИ ДЕТЕТО?
Тукашните власти ще си свършат работата 100%, но в България е... ... ...
manun
Нов потребител

Re: Бащата на детето ми го "отвлече"

Мнениеот borovinka » 15 Окт 2015, 15:42

Ако се стигне до български съд (а то най-вероятно ще се стигне, believe me), 200% таткото ще твърди, че си веете прашките сама из Англия и сте се дезинтересирала от детето, поради което се е наложило той, горкия, да го заведе при 65-годишната си родителка, която да се грижи за него.

Нямате много правни средства за доказване на противното (освен ако не разполагате с някаква мед.експертиза или доказателства за жалба за домашно насилие...) все документи, които се вадят от английските власти, щото епицентърът на събитията е бил по Албионско.

"Призоваването тук" (под "тук" разбираме Англия, нали?) никак няма да е необходимо. Предполагам, че все пак имате постоянен адрес в България, нали?
Е, там ще ви призоват съвсем редовно, без дори и да знаете. Също believe me.

Съветвам ви да не чакате, а веднага да си намерите адвокат и да действате с дело за родителски права (преди таткото да ви е преварил). Не е зле да пуснете и сигнал за отвлечено дете. Властите реагират светкавично.
Колкото по-дълго оставяте нещата така, толкова по-съмнително ще е за съда защо вие като майка не сте реагирала веднага да си потърсите детето, а сте си го виждала "по скайп".
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 15 Окт 2015, 17:34

Аз пък на английския съд вярвам два пъти по-малко, отколкото на българския. Примери-бол. И как примерните албионци са разрешили извеждането на детето от страната? Къде е родено детето и колко време прибивавате в Англия?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот teogeo » 15 Окт 2015, 19:32

sunrise написа:Аз пък на английския съд вярвам два пъти по-малко, отколкото на българския. Примери-бол. И как примерните албионци са разрешили извеждането на детето от страната? Къде е родено детето и колко време прибивавате в Англия?

+1. Няколко пъти са ме хвърляли в "шаш и паника".
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот borovinka » 16 Окт 2015, 11:50

teogeo написа:
sunrise написа:Аз пък на английския съд вярвам два пъти по-малко, отколкото на българския. Примери-бол. И как примерните албионци са разрешили извеждането на детето от страната? Къде е родено детето и колко време прибивавате в Англия?

+1. Няколко пъти са ме хвърляли в "шаш и паника".

+1 от мен. Но не вярвам, ако и двамата са българи, както се твърди, таткото да заведе дело там. Далеч по-лесно и евтино ще му е да действа по познатата схема оттук. А, ако майката си стои там, много вероятно е да се случи хипотезата, която съм описала по-горе. По-скоро питащата да вземе да се снабди с разни документи, че е подала сигнал за липсващо дете у Албионско.
Как и по какъв начин е пуснато от летището там, за да се донесе до тук е друг въпрос.
И да, важно е къде е родено.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот manun » 16 Окт 2015, 12:45

Боровинке,
Аз вече съм пуснала сигнала тук, в Англия и да, властите определено реагираха светкавично. С мен са и ще направят всичко възможно да ми върнат детенцето. И да, имам постоянен адрес в България, на който живеят родителите ми.
manun
Нов потребител

Мнениеот manun » 16 Окт 2015, 12:50

Сънрайз,
Детето е изведено напълно легално, тъй като баща му, му сви документите. Но това няма никакво, значение според тукашните власти, след като аз подавам сигнал, че детето е изведено от държавата без мое знание.
Последна промяна manun на 16 Окт 2015, 13:00, променена общо 1 път
manun
Нов потребител

Мнениеот manun » 16 Окт 2015, 12:55

И да, и двамата сме българи и точно защото му е по изгодно ще ме съди в България. Аз мога да се снабдя с много документи и да ги използвам в бг, но към този момент полицията ме съветва да стоя тук. Ако не заради тях още на първия час щях да тръгна... Детето е родено в бг, но това също казаха, че няма значение, защото то трябва да бъде върнато на майката до 30 дни. След тези дни е престъпление и той ще бъде съден в Англия, тъй като това се случва на тяхна земя. Поради тази причина аз все още стоя тук и броя дните.
manun
Нов потребител

Мнениеот borovinka » 16 Окт 2015, 13:45

Стълкновителни норми на КМЧП...
Регламент 22/2011 г. на ЕО за семейните отношения....
Все едни такива ми ти сложни работи от международното частно право, които нито искам, нито имам време да ви разяснявам тук.

Накратко - по английското право липсата на детето в продължение на 30 дни може и да е престъпление (твърдите вие). Ама по българското право не е.
Пояснявам: Имаме двама български граждани с равни права, родители на трети български гражданин (15-месечен), роден в България и само неин гражданин. Който по желание на баща си е доведен обратно в родината си. Дотук за нашия закон няма престъпление. Английския закон няма основание да се намеси.
Има, както ви и споменах и както и таткото ще твърди, нежелание от Ваша страна да се занимавате с детето - не сте го потърсила в продължение на 30 дни.
Пред нашия съд в искането си за присъждане на родителските права бащата ще твърди точно това, бас държа.

Оттам насетне си умувайте дали да стоите още в Англия или не. Каза ви се, че техния съд не е "по-добър" от нашия, така че да ви свърши работа.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот octavia » 16 Окт 2015, 14:36

Няма смисъл дори да умуваме дали техния съд би си свършил работата, защото никой няма да го пита. Детето е в България и съм съгласна, че бащата ще съди тук. Пък дори той да иска да се върне в Англия, едно пълномощно стига да се движат тук процедурите. Съветът ми към авторката е веднага да се върне в България, дори това да не е много лесно за организиране. С копия от подадените сигнали пред английските институции - за да послужат тук, в евентуалното дело като доказателство, че сте търсила детето си. Ако можете да вземете детето физически да е при вас - направете го, ако не ви го дадат (де юре няма как да ви откажат, но на практика всякакви цигании се правят) - поискайте го вие от съда, не чакайте бащата да започне делата.
Dip trip, flip fantasia
octavia
Младши потребител

Мнениеот borovinka » 29 Окт 2015, 11:38

Какво стана с детето и евентуалното дело, че ми стана интересно?
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Назад към Семейни казуси