начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Представителство по пълномощие в публичната продан

Представителство по пълномощие в публичната продан

Мнениеот teogeo » 29 Фев 2016, 22:28

В публичната продан намира ли място ограничението по чл. 32 от ГПК за представителите по пълномощие?

В Коментаря на ГПК (Влахов, Пунев, Хорозов и Co) казват - ДА. Някои окръжни съдилища казват - НЕ, други - ДА.
Оттам като почне човек да чете обявленията на ЧСИ-тата и почва да го втриса - някои изрично указват в обявленията си, че се прилага чл. 32 от ГПК, други не го правят.

Докато не се намеси ВКС - няма да я бъде работата...

Горното не е въпрос, възмущение е... Освен да се съобразяваме с мястото на публичната продан и практиката на местните шамани, друго не остава.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Re: Представителство по пълномощие в публичната продан

Мнениеот astika » 01 Мар 2016, 09:22

Мнението ми е, че категорично е възможно представителство по пълномощие ( нотариално заверено) Вярно е, че практиката на различните кантори е различна.
Някой от тях - не разрешават дори справка по делото от лица, които не попадат в кръга на чл. 32 Причината за това е, че повечето от делата са в "батака" и всеки гледа да ограничи достъпа до тях.
Процесуалното представителство е нещо съвсем различно и няма как да се изисква такова представителство за участие в публична продан или за обикновена справка по изпълнително дело.
astika
Потребител

Мнениеот teogeo » 01 Мар 2016, 18:30

astika написа:Мнението ми е, че категорично е възможно представителство по пълномощие ( нотариално заверено) Вярно е, че практиката на различните кантори е различна.
Някой от тях - не разрешават дори справка по делото от лица, които не попадат в кръга на чл. 32 Причината за това е, че повечето от делата са в "батака" и всеки гледа да ограничи достъпа до тях.
Процесуалното представителство е нещо съвсем различно и няма как да се изисква такова представителство за участие в публична продан или за обикновена справка по изпълнително дело.

Ат-така... Ново 20. Нотариално заверено. :roll:
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 01 Мар 2016, 18:47

С участието в публична продан не ставаш страна в процеса и няма как да бъдеш представляван на нея упълномощавайки някой по чл. 32 ГПК. Трябва да го упълномощиш с нотариално заверено пълномощно по ЗЗД, в което е индивидуализиран имота. Страна ще станеш ако тръгнеш да се жалиш от действията на СИ, но то е последващо.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот teogeo » 01 Мар 2016, 19:32

ivanov_p написа:С участието в публична продан не ставаш страна в процеса и няма как да бъдеш представляван на нея упълномощавайки някой по чл. 32 ГПК. Трябва да го упълномощиш с нотариално заверено пълномощно по ЗЗД, в което е индивидуализиран имота. Страна ще станеш ако тръгнеш да се жалиш от действията на СИ, но то е последващо.

Добре, каза ми го (макар, че го знаех). Ха, сега, върви уеднаквявай "практиката" по окръжните съдилища (или барем апелативните, че са по-малко).
:mrgreen:
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот astika » 01 Мар 2016, 23:37

teogeo написа:
ivanov_p написа:С участието в публична продан не ставаш страна в процеса и няма как да бъдеш представляван на нея упълномощавайки някой по чл. 32 ГПК. Трябва да го упълномощиш с нотариално заверено пълномощно по ЗЗД, в което е индивидуализиран имота. Страна ще станеш ако тръгнеш да се жалиш от действията на СИ, но то е последващо.

Добре, каза ми го (макар, че го знаех). Ха, сега, върви уеднаквявай "практиката" по окръжните съдилища (или барем апелативните, че са по-малко).
:mrgreen:

Няма нужда от това. Плюс, че се очаква и ТР по сходна тема. Мисля си, че ако си в ситуация ...може да се пребориш и без да е нотариално заверено (въпреки, че за мен е нужно)

Аз пак ще си натъртя на моята болка в сходна посока и отказа за досъп до дело на лице, не попадащо в кръга по чл. 32 и което лице иска справка. Може да тръгнат едни искове, та точно ми е топла темата.

Та.....от автора разбрахме, че има разнородна практика в насока: Кой, как и при какви условия може да участва в публична продан - като пълномощник ? Аз ще я допълня: Кой как и при какви условия може да прави стандартна справка по дело, включително да иска копия от същото ? Автора казва, че не задава въпрос, а изказва възмущение, а аз правя и двете !
astika
Потребител

Мнениеот ivanov_p » 02 Мар 2016, 09:55

В исковото производство достъп до делата имат страните и други адвокати, в изпълнителното взискателят, а длъжникът може да иска от СИ определени справки, макар шеметливи изпълнители да дават делата и на адвокати на длъжника.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот astika » 05 Мар 2016, 15:32

то остана и да не дават достъп на длъжника до делата :)
astika
Потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство