начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

Помощ относно очна ставка

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Помощ относно очна ставка

Мнениеот epoaro » 19 Май 2016, 09:53

Здравейте,
Обръщам се към Вас, с надеждата да получа отговор на интересуващите ме въпроси.
Мой бивш работодател е депозирал жалба срещу мен в прокуратурата. Няколко пъти ходя и давам показания, пред разследващ полицай. Докато на 3тия път разбрах, че вече има образувано Досъдебно производство. За последно ходих в средата на ноември миналата година и от тогава пълно затишие.
Но както се оказа е било затишие пред буря.
Преди 2 дена получих призовка, в която пише, че в качеството ми на свидетел да се явя за процесуално действие - очна ставка. И от тук идва моето притеснение. До този момент аз съм конституиран като свидетел. Няма обвиняем - само аз и жалбоподателя, няма други свидетели и т.н.
Ровейки се да пржуча въпроса какво точно е очната ставка, лично подразбирам, че тя се прави с цел изяснява не на противоречия в хода на ДП. Но ако разбирам правилно теорията - трябва да има обвиняем и свидетели. Нормално е да има м/у мен и жачбоподателя разминавания, т.к той твърди 1, а аз друго.

И въпроса ми е, тази очна ставка не е ли като капан в моя случай? Т.е по логика явно ще се явим аз и бившия ми работодател. Аз съм конституиран като свидетел, а той като тъжител. Не се притеснявам от нищо чист съм и не съм направил нищо нередно и ще иза с чисто сърце, но все пак ми искам съвет дали с този очна ставка не се цели по-бързо да ми се повдигне обвинение. Нарушават ли ми се така правата на свидетел?

Благодаря и ще се радвам ако някой ми разясни по подробно нещата.
epoaro
Младши потребител

Re: Помощ относно очна ставка

Мнениеот ufijd » 19 Май 2016, 10:03

Прочети чл. 143, ал.4 от НПК, това по отношение, че очна ставка може да се прави и между свидетели! А относно притеснението ти, може да ангажираш адвокат, който да те съветва и защитава интересите ти по време на очната ставка/ чл.122,ал.2 от НПК/.
ufijd
Младши потребител

Мнениеот epoaro » 19 Май 2016, 12:47

Благодаря за отговора и съвета. Досега не съм търсил адвокат и не мисля и този път да потърся. Както казах не крия нищо и съм с чиста съвест. Притеснявам се просто, от факта, че аз съм никой, просто нормален работник, а бившия работодател, все пак бизнесмен с връзки и пари. Познавайки системата ни, и че прокурори, адвокоти и т.н се познават въртят заедно сделки и пр, има едно малко притеснение.

Но все пак винаги мога да се позова на чл. 121 от НПК, както и да кажа: На този въпрос съм зал писмени обяснения. " Надявам се да не бъркам с тези мои разсъждения.
epoaro
Младши потребител

Мнениеот ilian_todorov » 19 Май 2016, 14:20

epoaro написа:
Но все пак винаги мога да се позова на чл. 121 от НПК, както и да кажа: На този въпрос съм зал писмени обяснения. " Надявам се да не бъркам с тези мои разсъждения.

Първото да, но лично аз не го препоръчвам. Заостряш вниманието срещу теб.
Второто не ти дава право да не отговаряш на въпроса.
ilian_todorov
Активен потребител

Назад към Наказателно право