начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

Обжалване на наказателно постановление

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обжалване на наказателно постановление

Мнениеот george_speed75 » 15 Юли 2016, 21:24

Положението е следното: на мача Левски-Литекс декември, ме хванаха със скиорска маска в джоба и ми плеснаха някакъв акт. Тогава полицаят ми бъркаше най-нагло в джоба, а принципно нямат право. Акта беше под предлог, че съм вкарвал забранени предмети. След това проверих закона и маската не фигурира сред тези предмети, забранено е маскирането по спортни мероприятия. Няколко дена след акта писах едно възражение, ама какво е станало не знам. В четвъртък ми пристигна наказателното постановление. Мога да го обжалвам в 7 дневен срок, но ще се води дело. Какви са ми вариантите от тук насетне?

1. обжалвам и си наемам адвокат. Тук някой да каже какъв е шанса да спечеля
2. плащам
3. не плащам и чакам срока на давност да мине.

Ако ще обжалвам, тази жалба къде трябва да се пусне.

Ако не платя акта текът ли лихви и какъв е шанса от НАП да ме набарат.

От цялата ситуация, може ли да ми се утежни положението, ако обжалвам?

Като цяло много тъпа ситуация, защото с нищо не съм нарушил закона.
george_speed75
Нов потребител

Re: Обжалване на наказателно постановление

Мнениеот jhoro » 15 Юли 2016, 23:45

Вие хубаво сте писали възражение, ама що няколко дни по-късно? На самата бланка на "Акта за установяване на административно нарушение" си има поле - "Запознах се със съдържанието на акта и правя следните обяснения и възражения: ..."
Какво точно пише в акта (респ. в НП) - кой член сте нарушили? Има ли доказателства за деянието - снимки или друг? Иззета ли е въпросната маска? Ако да - има ли доказателства, че точно ваша?
Обжалването в случая е задължително (ако сте сигурен с описанието) - в регистратурата на органа, който е издал постановлението. Подава се жалба със следното съдържание:
Основания за незаконосъобразност на административния акт:
- липса на компетентност;
- неспазване на установената форма;
- съществено нарушение на административно-производствени правила;
- противоречия с материалноправни разпоредби;
- несъответствие с целта на закона.
Съдържание на жалбата:
- съда, до който е подадена;
- органа, чрез който е подадена;
- трите ви имена, ЕГН и адрес;
- посочва се номера и датата на наказателното постановление, което ще се обжалва;
- кратко описание и доказателства на обстоятелствата;
- искане да бъде отменено или изменено наказателното постановление;
- подпис.

Производството пред районния съд по обжалване на наказателни постановления по ЗАНН е без държавна такса. Добре е, ако се обжалва - да се следи за насрочване на делото, защото съда може да присъди и неприсъствено решение. Наемането на адвокат не е задължително, но е препоръчително. На адвоката вече вие си плащате и даже и да спечелите - няма да ни се присъдят разноски.

PS. Ако говорим за Закон за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия
Чл. 20. (2) На посетителите се забранява:
7. маскиране, което затруднява тяхното разпознаване.

самото съставяне на акт е превишаване на правомощия. Още в следващата алинея си пише
Чл. 20. (3) При установяване на нарушения по ал. 1 и 2 лицата се отстраняват от територията на спортната зона.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот george_speed75 » 16 Юли 2016, 20:30

Точно за същия закон говорим. В НП пише, че съм нарушил чл.20 от ЗООРПСМ и след проверка на въпросния закон излиза, че маската не фигурира като забранен предмет.

и на основание на 53/22/ от ЗАНН и чл. 49 ал2 от ЗООРПСМ е постановено... и после пише каква е глобата.

Маската ми я иззеха и ме питаха дали е моя и аз казах 'да'.

Свидетел беше един полицаите, който ми я иззе.

Т.е. освен, че маската не фигурира като забранен предмет, дори и да съм бил маскиран не е трябвало да ми бъде съставян акт :lol:

1. НП пише, че е издадено от софийски районен съд т.е. трябва да ходя до съда, който е на Витошка?

2. Има ли вариант акта да бъде обжалван от някой друг, защото нямам физическото време да го направя аз самия.

3. Има ли някаква бланка в пдф формат, по която да напиша какво реално се е случило?

4. От цялата работа мога ли да си утежня повече положението, защото реално ще се образува дело, в което акта ще бъде отменен, потвърден или изменен?
george_speed75
Нов потребител

Мнениеот jhoro » 16 Юли 2016, 23:23

george_speed75 написа:Точно за същия закон говорим. В НП пише, че съм нарушил чл.20 от ЗООРПСМ и след проверка на въпросния закон излиза, че маската не фигурира като забранен предмет.
и на основание на 53/22/ от ЗАНН и чл. 49 ал2 от ЗООРПСМ е постановено... и после пише каква е глобата.
Маската ми я иззеха и ме питаха дали е моя и аз казах 'да'.
Свидетел беше един полицаите, който ми я иззе.
Т.е. освен, че маската не фигурира като забранен предмет, дори и да съм бил маскиран не е трябвало да ми бъде съставян акт :lol:
1. НП пише, че е издадено от софийски районен съд т.е. трябва да ходя до съда, който е на Витошка?
2. Има ли вариант акта да бъде обжалван от някой друг, защото нямам физическото време да го направя аз самия.
3. Има ли някаква бланка в пдф формат, по която да напиша какво реално се е случило?
4. От цялата работа мога ли да си утежня повече положението, защото реално ще се образува дело, в което акта ще бъде отменен, потвърден или изменен?

Поредните български простотии - ще ме извинява някой, ако е засегнат, но това е ситуацията.
1. чл. 49 от ЗООРПСМ
Чл. 49. (1) Посетител на спортно мероприятие, който:
1. препятства упражняването на контрола по чл. 13, ал. 1;
2. наруши забраните по чл. 20, ал. 1 или 2;
3. не изпълнява указанията на отговорника по сигурността, ръководителя на спортното мероприятие, органите за пожарна безопасност и защита на населението или полицейските органи, се наказва с глоба от 100 до 300 лв.
(2) Когато нарушението по ал. 1 е извършено повторно, се налага глоба от 200 до 600 лв.

Пак помислете - по ал. 1, т. 2 или по ал. 2 ???
Ок, но каква е нарушената забрана по чл. 20 ?
Чл. 20. (2) На посетителите се забранява:
7. маскиране, което затруднява тяхното разпознаване.

Опаааа - за маскиране ли говорим или да носене на маска в джоба ??? Ако си бил маскиран ..., ама казваш, че не си?
Ами чл. 53
Чл. 53. (1) Когато се установи, че нарушителят е извършил деянието виновно, ако няма основание за прилагането на чл. 28 и 29, наказващият орган издава наказателно постановление, с което налага на нарушителя съответно административно наказание.
(2) Наказателно постановление се издава и когато е допусната нередовност в акта, стига да е установено по безспорен начин извършването на нарушението, самоличността на нарушителя и неговата вина.
Чл. 28. За маловажни случаи на административни нарушения наказващият орган може:
а) да не наложи наказание, като предупреди нарушителя, устно или писмено, че при повторно извършване на нарушение ще му бъде наложено административно наказание;
Чл. 29. За маловажни случаи на административни нарушения, извършени от непълнолетни, наказващите органи изпращат съставените актове на местните комисии за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните за налагане мерки от възпитателен характер.

Може, ама нали за пари става дума ... "За пали ли ... за много ли ..."

Но най-лошото е, че (по твоите думи) "Свидетел беше един полицаите ..."
Как изобщо е възможно - човека, който съставя акта (или негов колега) - в същото време да е свидетел ???

На въпросите:
1. Ако не се лъжа - Софийски районен съд е на бул. "Цар Борис III" № 54;
2. Да, ще трябва да се ходи. Би могло и чрез адвокат, ама ...
3. Готова бланка няма, просто има начин на разполагане на листа.
4. Не. Решението на съда ще е или потвърждаване, или отмяна на наказанието - пълно или частично.
Последна промяна jhoro на 17 Юли 2016, 18:50, променена общо 1 път
jhoro
Активен потребител

Мнениеот george_speed75 » 17 Юли 2016, 17:08

Цялата ситуация се разиграва на КПП преди мача. Всеки един фен бива проверяван за опасни предмети: бомби, боксове етц. Вече веднъж бях влязъл, но се върнах до колата и на вторият път при проверката полицаят ми бръкна най-нагло в джоба и намери маската. Трябва да съм много тъп да се явя директно на КПП-то маскиран, та там има поне 20 полицая :lol:

В акта пише, че "при проверка на КПП на футболна среща между отборите "..." лицето носи забранени предмети - черна текстилна маска с прорези на очите, с което виновно е нарушило чл. 20 от ЗООРПСМ, поради което и на основание на 53/22/ от ЗАНН и чл. 49 ал.2 от ЗООРПСМ"... и трябва да плащам 300 лв :evil:

Относно свидетелите...мисля, че бяха писали като свидетел някой от полицаите. Акта беше писан с индиго и върху него вече не си личи нищо.
george_speed75
Нов потребител

Мнениеот jhoro » 17 Юли 2016, 18:56

Само ще добавя, че ""...лицето носи забранени предмети - черна текстилна маска ..." означава точво, че маската е на главата. А не в джоба, раницата или на друго място.
Ако аз съм се придвижил до мястото с мотор - естествено е да имам и каска, и подобна маска. И само факта, че не съм я оставил върху паркирания мотор - не ме превръща в престъпник.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот george_speed75 » 17 Юли 2016, 19:05

Т.е. в съда евентуално това изречение ще се тълкува като маската е била на лицето, така ли да разбирам?

Като цяло вашето мненение какво е. Да обжалвам или да плащам?
george_speed75
Нов потребител

Мнениеот kolegat » 17 Юли 2016, 22:06

george_speed75 написа:Т.е. в съда евентуално това изречение ще се тълкува като маската е била на лицето, така ли да разбирам?

Като цяло вашето мненение какво е. Да обжалвам или да плащам?

Писах ти.
Последна промяна kolegat на 17 Юли 2016, 22:49, променена общо 2 пъти
kolegat
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 17 Юли 2016, 22:19

Наказателна колегия е на Римската стена, на Драган Цанков, такива неща. Не трябва да се ходи на Цар Борис 3.
Трябва да се обжалва, ще падне работата. Най-малкото ще се разкарат по трамвая напред-назад актосъставителите.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Наказателно право