Здравейте, питането ми е следното:
Живея с жена от 13г. на семейни начала, имаме две деца и ни предстои раздяла. Жилището в което живеем ми е дарено от родителите ми преди 15г. Доколкото съм запознат тя няма никакви права върху него, но ако съда присъди децата на нея, като по нуждаещ се родител доколкото знам може да и отреди да живее в семейното жилище като ми заплаща определен наем. Но за да стане това трябва да няма имот на нейно име, да няма къде да живее(нейните родители са собственици на апартамент и на къща в близко село), и да има отказ от жилфонд. Правилно ли съм запознат, и има ли нещо да се добави.
- Дата и час: 22 Ное 2024, 16:00 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Дарен имот права на страните при раздяла
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Дарен имот права на страните при раздяла
Да, съдът може да определи тя да живее с децата в това жилище.
- katerinakuch
- Активен потребител
katerinakuch написа:Да, съдът може да определи тя да живее с децата в това жилище.
И на какво основание ще остане да живее в това жилище? Те нямат брак, апартаментът не е съсобсвен и въобще не попада в категорията семейно жилище. Присъждане на семейно жилище предполага брак и съответно последващ развод. В конкретният случай имаме фактическо съжителство, което просто ще бъде прекратено от двамата. Въпросът за отглеждането на детето и неговата издръжка са съвсем отделни и ще се решат съгласно чл.127 и следващите от Семейния кодекс.
Спопред мен няма как да и бъде присъдено тя да живее в апартамента, просто защото такова присъждане има само при развод, по повод ползването на семейното жилище, а в настоящия случай няма брак, семейство и семейно жилище.
- hariman
- Потребител
Тъй като казуса е все още налице, ще доуточня още нещо. По адресна регистрация "жена ми" се води на адреса на имота повече от 10г. Имота ми е дарен, като родителите ми си запазват правото на пожизнено обитаване. Вариант ли е да бъде развалено дарението или аз да го даря на тях, това има ли значение да бъде определен като семейно жилище?
- ludmil80
- Нов потребител
ludmil80 написа:Тъй като казуса е все още налице, ще доуточня още нещо. По адресна регистрация "жена ми" се води на адреса на имота повече от 10г. Имота ми е дарен, като родителите ми си запазват правото на пожизнено обитаване. Вариант ли е да бъде развалено дарението или аз да го даря на тях, това има ли значение да бъде определен като семейно жилище?
В последния пост ви е отговорено що е това "семейно жилище " и че "жена" ви няма касателство.
Пък вие може да си прехвърляте всичко. Просто излишни безсмислени разходи.
- svettoslav
- Активен потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|