начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

забавено правосъдие: задълж. ли е по ЗСВ, а после по ЗОДОВ?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

забавено правосъдие: задълж. ли е по ЗСВ, а после по ЗОДОВ?

Мнениеот ikrystev » 19 Юни 2016, 21:23

Здравейте,

предстои да съдя прокуратурата и за причинени имущ. и неимущ. вреди от НОХД, продължило над 8 години, по което имах 5 обвинения от тежките за над 5 год. лишаване и минало на 3+1 инстанции - в смисъл оправдаха ме след като ВКС върна на предишната и тя потвърди този път оправдателната ми присъда от РС.

ВЪПРОСА МИ Е:
Задължително ли е да мина ПЪРВО през процедурата за обезщетение за забавено правосъдие по ЗСВ с жалба към Инспектората към ВСС, и да откажа (със сигурност) предложеното ми обезщетение до 10000 лв.
ИЛИ
мога направо да заведа дело по ЗОДОВ, по което да искам И обезщетение за бавно правовосъдие И обезщетения за останалите вреди, които съм претърпял?

П.С. Търся и адвокат с опит с дела по ЗОДОВ. Контакти на ЛС. с кратко портфолио със спечелени дела по ЗОДОВ и размера на обезщетения, които са постигнали. Ще заведа дело по ЗОДОВ до 3 месеца.
ikrystev
Младши потребител

Re: забавено правосъдие: задълж. ли е по ЗСВ, а после по ЗОД

Мнениеот ilian_todorov » 19 Юни 2016, 23:04

Да, задължително е и трябва да го направиш в шестмесечен срок.
Приеми сумата, която ти предлагат. Съдът няма да ти даде повече.
Щом си оправдан може да водиш и дело по ЗОДОВ, но това е друг иск.
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот teogeo » 22 Юни 2016, 20:47

ilian_todorov написа:Да, задължително е и трябва да го направиш в шестмесечен срок.

Да ти таковам съветите. Инспекторатът предлага смешно ниски обезщетения. Съдът като правило дава повече. 10,000лв за описаното е нереално ниско за описаното, не че разбитата психика и нерви могат да се остойностят по пазарни цени.

И двата иска са по ЗОДОВ. Искът за нарушено право за решаване на делата в разумен срок е по чл. 2б от ЗОДОВ. За неправомерното повдигане на обвинение - чл. 2, ал. 1 от ЗОДОВ.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 23 Юни 2016, 00:45

teogeo написа:
ilian_todorov написа:Да, задължително е и трябва да го направиш в шестмесечен срок.

Да ти таковам съветите. Инспекторатът предлага смешно ниски обезщетения. Съдът като правило дава повече. 10,000лв за описаното е нереално ниско за описаното, не че разбитата психика и нерви могат да се остойностят по пазарни цени.

И двата иска са по ЗОДОВ. Искът за нарушено право за решаване на делата в разумен срок е по чл. 2б от ЗОДОВ. За неправомерното повдигане на обвинение - чл. 2, ал. 1 от ЗОДОВ.

Таковай, но на мен за три години ДП и 11 години съдебно следствие "справедливия" съд ми даде 3000 лева плюс лихвите. :idea:
Инспекторатът за забавеното 4 години гражданско дело ми даде 2670 лева. :idea:

Аз не твърдя обратното. :!: Исковете са два и са по ЗОДОВ, но този за забавено правосъдие е излишен. По-добре да приеме това, което му предлагат.
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот stersterp » 09 Мар 2017, 20:28

ще платиш висок процент от исканата сума на адвоката и още 2-3к за делата :idea: :arrow:
Контролиращата страна - Прокуратурата на РБ, не е
представила становище по иска, като не е поискала и събиране на някакви доказателства.
:arrow: http://www.osstz.com/reshenia/GD/2013/0 ... 332613.htm
Ако животът ми беше филм, никой нямаше да му повярва. — ХИТРАТА СВРАКА С ДВАТА КРАКАСъдебна система" - разбирай система, която трябва да бъде съдена.
stersterp
Младши потребител

Мнениеот chinchilla » 15 Апр 2017, 09:26

И на мен ми предстои да съдя държавата за закъсняло правосъдиие - 13 години. Адвоктите ми казаха, че максимума на иска е 10000 лв, колко ще се пазарим обаче, не е ясно. Срока , в който трябвало да се разбере сумата и да я получа бил 6 месеца. Ако не ми изнася минавам по зодов, и след това страсбург.
А и 2005 година имам и задържан автомобил , който тогава купих зо пет цифрена сума... за него отделна ли жолбо до пускам, или не
snooker, chinchillas, STARGATE & Alfa Romeo
Аватар
chinchilla
Потребител

Мнениеот teogeo » 15 Апр 2017, 21:28

chinchilla написа:И на мен ми предстои да съдя държавата за закъсняло правосъдиие - 13 години. Адвоктите ми казаха, че максимума на иска е 10000 лв, колко ще се пазарим обаче, не е ясно. Срока , в който трябвало да се разбере сумата и да я получа бил 6 месеца. Ако не ми изнася минавам по зодов, и след това страсбург.
А и 2005 година имам и задържан автомобил , който тогава купих зо пет цифрена сума... за него отделна ли жолбо до пускам, или не

Не, просто си го претендирате в същото производство като имуществени вреди.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Назад към Наказателно право