начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Наследство към дете

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наследство към дете

Мнениеот emil_man » 05 Юни 2017, 10:41

Здравейте,

Предварително се извинявам за въпроса, но бих се радвал да получа адекватна информация на моя простичък казус. Имам син на близо 5 години, нямаме брак с жена ми. Имам малки спестявания, които са на мое име в няколко банки в България. Бих искал да знам какъв е режима моя син да стане наследник и какви са възможностите той да ползва тези спестявания и по какъв ред преди да навърши 18 години, ако нещо се случи с мен. Ясно е че той е наследник, но той няма пълнолетие и кой има правото да използва/упражнява моите права/спестявания единствено и само в негова полза, след като с жена ми нямаме официален брак. Какъв е реда и въобще как биха се случили нещата в случай на нужда от ползване на средства за него.

Забравих да добавя и това, че имам имот на мое име, 100% моя собственост. Какъв е реда за прехвърляне или онаследяване? Идентичен ли е на горния?

Благодаря ви предварително и успешен ден на всички.
emil_man
Нов потребител

Re: Наследство към дете

Мнениеот paayla » 05 Юни 2017, 17:21

Ако правилно разбирам въпроса Ви - какво се случва с моята собственост след смъртта ми и каква е ролята на сина ми - то отговора е следният!
Синът е единственият наследник! Той ще стане собственик на цялото ви имущество. До навършването на 18 г. неговата майка в случая ще управлява имуществото му. Извършването на действия на разпореждане - продажба и др. и теглене на влог от банката се допуска само след разрешение на районния съд.
paayla
Младши потребител

Мнениеот emil_man » 06 Юни 2017, 10:45

paayla написа:До навършването на 18 г. неговата майка в случая ще управлява имуществото му. Извършването на действия на разпореждане - продажба и др. и теглене на влог от банката се допуска само след разрешение на районния съд.

Здравейте отново и благодаря за отговора. Какво значи неговата майка да управлява имуществото ми? Не бих искал да се разпорежда с недвижимия имот (продава), нито със спестяванията ми до навършване на 18 годишната му възраст. Но тези депозити падежират и все ще трябва да се подновяват. Дали няма да е по-добре да направя едно завещание, в което всичко е дефинирано? Не съм тръгнал натам, просто теоретично гледам да си опеча баницата :)
emil_man
Нов потребител

Мнениеот bobi9 » 06 Юни 2017, 11:55

Да управлява имуществото, означава например да дава недвижим имот под наем, да го ремонтира, да събира наема и т.н. За средставата в банката, означава да подновява договора, да ги прехврърля от една сметка в друга и прочее. Действията на разпореждане са продажба и теглене. Те се извършват с разрешение на съда, ако са в интерес на детето. Не можете да направите нищо предварително, още повече че утре може да имате и друго дете нали? Ако се случи нещо с Вас, законът регулира тези отношения.
bobi9
Потребител

Мнениеот ivanov_p » 06 Юни 2017, 20:10

По закон наследява детето, но на практика майка му, затова стискайте зъби! Колегията да се беше замислила за такива казуси, а не как членовете и да вардят крави.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот emil_man » 07 Юни 2017, 15:50

bobi9 написа: Действията на разпореждане са продажба и теглене. Те се извършват с разрешение на съда, ако са в интерес на детето.

Какво значи в интерес на детето? Как се удостоверява дали една продажба на имот или теглене на депозит е в интерес на детето или не? Това е толкова хлъзгаво. Моля ви за малко разяснение как се интерпретира в правото израза в интерес на детето? В молбата може всичко да бъде написано, че е в полза и интерес на детето...
emil_man
Нов потребител

Мнениеот paayla » 07 Юни 2017, 18:47

emil_man написа:
bobi9 написа: Действията на разпореждане са продажба и теглене. Те се извършват с разрешение на съда, ако са в интерес на детето.

Какво значи в интерес на детето? Как се удостоверява дали една продажба на имот или теглене на депозит е в интерес на детето или не? Това е толкова хлъзгаво. Моля ви за малко разяснение как се интерпретира в правото израза в интерес на детето? В молбата може всичко да бъде написано, че е в полза и интерес на детето...

Не може да получите конкретика, защото и Вие не ни давате такава! Интересът на детето е променлива! Съдът решава дали към даден момент дадено дейтвие е от интерес на детето, независимо какво е написано в молбата!
paayla
Младши потребител

Мнениеот bobi9 » 08 Юни 2017, 10:52

Учебникарския пример е продажба на имуществото, за да се осигури лечението му например ( не дай боже), или обучението му. Или издръжката, ако имуществото е прекалено голямо с оглед на жилищните нужди. Например 4 етажна къща, а детето живее само с майка си.
bobi9
Потребител

Назад към Семейни казуси