начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

ГЛАВА 1, РАЗДЕЛ 7 ОТ ЗУТ

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ГЛАВА 1, РАЗДЕЛ 7 ОТ ЗУТ

Мнениеот tsako » 11 Ное 2020, 01:24

Здравейте,
Искам да построя навес под който ще се паркира кола, но не мога да разбера изискванията за отстояние със седния имот. Имаме масивна ограда 2 метра между нас ( по-скоро е строена в моята част, но преди аз да придобия имота ) и няма проблем с тази ограда. Искам да доближа максимално навеса до нея, но тълкуването на ЗУТ в глава 1 раздел 7 е доста сложно :shock: :D и искам да попитам:
1. при наличие на масивна ограда мога ли да закрепя/доближа навеса за нея ? Може би ако не я надвишавам във височина, но тя е 2м, а навеса ми трябва да е поне 2.2 в средата - може да падне височината точно до нивото на оградата, но все пак цялата постройка ще е малко по-висока.
2. в чл.42 е описано, че може да е на отстояние от 1.5 метра от имота ако е с височина до 2.5 м и се намира от южната, югозападната и югоизточната граница към съседния урегулиран поземлен имот при отклонение от южната посока до 45 градуса. При мен се намира на изток от съседния имот - тогава важат ли тези 1.5 м при височина от 2.5м или са необходими 3м ?

Благодаря предварително !
tsako
Нов потребител

Re: ГЛАВА 1, РАЗДЕЛ 7 ОТ ЗУТ

Мнениеот lagerta » 18 Дек 2020, 01:52

Здравейте!
Въпросът Ви е относим към архитект-проектант, който ще изготви мотивирано предложение към Главен архитект за виза.
Накратко без съгласие на съседи на странична регулация е допустим навес-гараж: при наличие на плътна ограда, височина на постройката най-много 2,20 м в триметровата зона (височините се мерят спрямо по-ниския имот, ако има денивелация) и водата от покрива да е изведена във Вашия имот.
Това ще приеме Главния архитект на съответната община, когато пуснете инвестиционното си намерение.
Проектантите ще свършат останалата работа, а Вие ще бъдете защитен за вечни времена със законен строеж.
Успех!
lagerta
Младши потребител

Мнениеот tsako » 28 Дек 2020, 13:36

Благодаря lagerta !
Нещо подобно на описаното от теб ще се прави, но ще се опитаме и документално да го направим както трябва.
Поздрави.
tsako
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 28 Дек 2020, 15:00

Направете навес от оградата към двора, а с глупости ще се занимавате ако някой подаде сигнал и му обърнат внимание. Може да го направите с прозрачен поликарбонат, на конзолна стойка към оградата, но по-скоро проблем ще е подхода от към улицата.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот tsako » 06 Яну 2021, 23:56

Благодаря ivanov_p,

за сега сме говорили със съседа и уж проблем няма, та може би ще се направи нещо което да може лесно да се разглоби при нужда ( ако мнението се промени след време :) ) и да започва от оградата, но трябва да е еднаква височина от 2.2 метра и е малко сложно с наклони и отвеждане на вода. Пък не искам и не ми и трябва да е над 2.2, но и под 2.2 в някоя част няма да е добре. А законите са доста сложно направени и описани, вместо да улеснят живота и да вкарат ред - те предизвикват обратното.
Поздрави,
Цецо
tsako
Нов потребител

Мнениеот liliko » 28 Фев 2021, 16:28

Здравейте! За първи път влизам във форума. Ако не съм в темата, моля предварително за извинение. Имам подобен казус, затова се включвам. Имам къща с двор, но част от гкъщата ми "гледа в двора на съседа, т.е. имам прозорци на приземен и основен етаж към неговия двор. Съседът ми е решил да си прави магазин и зад него склад за стоките си. Според него той има право да строи на 1.5м. от синура на запад и на 1.5м. от стената на къщата ми. Ако височината на склада му е на 2.20м. покривът ще е точно под горния ми прозорец, а долният на приземния ще гледа към "стената" на неговия склад, т.е. ще бъде напълно закрит. Ако можете да ми отговорите, наистина ли отстоянието по закон трябва да е на 1.5м., когато се касае за търговски обект и склад? Да уточня и това, че стаите са вътрешни и не е възможно да се избият никакви прозорци в други посоки. Благодаря!
liliko
Нов потребител

Мнениеот nikodim77 » 28 Фев 2021, 21:18

Здравейте,
Считам, че доколкото нормите в раздели ІІІ и ІV от ЗУТ указват, съседът Ви не е прав в тези 1,5 м. :roll:
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот liliko » 03 Мар 2021, 22:35

Много бих искала да е така, т.е. да не е прав, но и аз като чета чл.42, ал.3 е записано, че ако височината на постройката е до 2.5 м. разстоянието е най-малко 1.5м. от съседния урегулиран имот... Само, ако строи на височина до 3.6м., тогава отстоянието трябва да бъде 3 м.
liliko
Нов потребител

Назад към Строителство и регулация