начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Книгите, които харесвате

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Книгите, които харесвате

Мнениеот vili_spasova » 17 Май 2024, 13:05

На М.... липсваш...

Преди много време, на място много далеч от тук, ласкавият вятър вдигна във въздуха и понесе в длани една самотна душа. Душата полетя заедно с топлия вятър, понесе се над зелени поля и гори, прекоси морето и високите планини на запад. Вятърът се измори, изгуби силата си и се спусна към ниското. Душата се спусна заедно с него до един прозрачен извор. Изворът бликаше чист като сълза на девойка, ромолеше весело и се спускаше към зелена долина. Бедната душа беше примряла от жажда. Тя плахо се доближи до извора и го запита:
- О, прекрасно творение, ще ми позволиш ли да утоля жаждата си с твоята чиста и хладна вода? Умирам от жажда, а нигде не срещнах вода по-чиста и светла от твоята?
Изворът отвърна:
- О, нещастнице, преди време утолявах жаждата на мнозина, точно като теб. Погледни на десния ми бряг. Виждаш ли красивата роза, която е разтворила цвят към слънцето. Сега само тя вкусва водите ми, само тя ме радва и утешава. Душата въздъхна горчиво и пророни сълза:
- Моля те, не ме отпращай веднага, на три седмици път от тук стигнах до друг извор, той ми позволи да опитам водата му, но не бе чист и светъл като теб. Наместо да утоли жаждата ми я разпали като пещ. Пих от водата му и си тръгнах по-жадна, отколкото бях. Нека остана до теб, да усетя хладния повей сутрин. Ще се крия под сенките и няма да докосна и капка от безценната ти вода. Изворът се замисли. От много време никой не бе минавал край него. Ни добър, ни лош. Розата беше прекрасна и чиста, радваше го с божествена красота, но той помнеше душите, чиито жажда беше утолявал преди време. Стана му интересно защо тази нещастна душа моли да остане край него.
-Ти наистина изглежда имаш нужда от помощ. Остани и ми разкажи историята си, но не доближавай твърде много. Не желая розата ми да се тревожи заради теб.
Бедната душа затрептя като лист от трепетлика. От очите и текнаха горчиви сълзи и тя приседна до извора.
- Историята ми е горчива и дълга. Ще отнеме много време и на двама ни. Нека помълча край теб.
Изворът не каза нищо. Той гледаше розата си. Грижеше се за нея. Поеше корените и с най-чистата слънчева вода, а тя се къпеше във влюбените му очи. Розата също обичаше извора. Вярваше, че водите му винаги ще текат за нея, а очите му ще виждат само нейните. Душата приседна кротко на брега и зачака. Не знаеше защо и какво чака. Беше стигнала предела на силите. Беше забравила да се усмихва, затова направи само това, което помнеше - заплака с горчиви сълзи. Сълзите направиха пътечка, потекоха по прашната земя и се вляха в чистите води на извора. Първите дни душата мълчеше и плачеше. Изворът течеше с чистата си вода и къпеше розата.
Мина време, душата започна да говори. Каза малко думи. Неизказаните думи се превърнаха в чисти брилянти или парченца въглен. Те, заедно със солените и горчиви сълзи паднаха на дъното на извора. Изворът се сдоби с ново сияние от мъката и любовта, спомените за които бе споделила бедната душа. Годините минаваха, душата тъгуваше по извора в сенките, а той вкусил от нейните сълзи и приютил на дъното си думите, превърнали се в брилянти и въглени, стана по-мъдър и пълноводен. Бедната душа не вкуси от пречистващата му вода, а тя самата му позволи той да опита тъгата, мъката и любовта, която носеше в сърцето си. Един горещ летен ден, когато слънцето сипеше безпощадно лъчите си, а сенките се бяха скрили, от небето се спусна вятър, грабна неочаквано влюбената душа и я понесе нагоре. Душата даже не успя да извика, за да се сбогува с извора. Той бе зает да обожава розата си. Душата полетя на крилете на вятъра, издигна се високо и почти докосна парещата корона на слънцето. Продължи на запад, носена от нежните южни ръце на вятъра, стигна Луната, обиколи я, и я дари с целувка, като благодарност за всички нощи, в които Луната бе единствен и най-верен другар в самотата и. После продължи към съзвездията, подредили се като рой по Млечния път... В мига, в който душата полетя заедно с вятъра изворът усети лек повей, после облак закри слънцето, надвисна сива сянка, а една птица високо в небето нададе смразяващ писък. Изворът потърси своята вярна приятелка - душата, но не я видя в сенките, нямаше я по брега, нито в зелената долина, където тя обичаше да играе с папратите и репея. Изворът усети, че душата е отлетяла, така както бе дошла и никога няма да се върне. Сърцето му се изпълни с мъка и разкаяние. Душата му бе подарила безценни брилянти и горчиви сълзи, а той и бе дал само мълчането си. За пръв път изворът пророни сълза за вярната душа. Сълзата бе тъй чиста и невинна, че на дъното се превърна в лъчиста перла. Минаха векове, душата отдавна бе отлетяла по звездния си път, изворът пресъхна от мъка по душата, я розата умря, защото нямаше кой да напоява корените и, и да я гледа с влюбени очи. През пресъхналото дъно на извора мина млад влюбен мъж. В нощния здрач той сързя бледо сияние. Наведе се и под един камък откри блестящата перла, родена от любовта на извора към душата. Прибра перлата до сърцето си и забърза към любимата си, която го чакаше с трепетна вест. Точно този ден бе разбрала, че носи под сърцето си тяхната първа рожба.
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот vili_spasova » 31 Май 2024, 13:13

Привет в ден петък. Нещо новичко.

Обичам те със бяла обич сутрин,
Преди зората да изгрее,
Забързаните вечери са в синьо,
А петъците те обичам в розово,
(Откраднато от цветовете на божурите).
Във вторниците съм намусена и сива,
когато чакам да се върнеш нощем,
Четвъртъците са оранжево-забързани,
А понеделниците с теб са фантастични
във червено,
Във срядите те искам теменужено,
С лилавото на дъхавия люляк,
Във съботите те обичам мързеливо,
алчно,
Със цветовете на липите,
Не бързаме, не бързаме за никъде,
Неделите ....., неделите са приказни,
И шетам във косите със дъга,
Преметнала през рамо южен вятър...
Кафето ти поръсено е с обич,
А моето е със канела и ванилия,
В ръцете ти заспивам всяка, всяка вечер,
А сутрин ме събуждаш със целувка.
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот vili_spasova » 22 Юни 2024, 08:51

Снощи дочетох книгата на Ахмет Алтан "Изневяра". Напоследък малко книги са успявали да ме изненадат и то приятно. В тънкото книжле са събрани толкова много и наситени чувства, че чак от страниците капе страст и вина. Някои могат да кажат, че книгата е писана само за жени, че е феминистки настроена и е супер неморална. Аз мога само да препоръчам да я прочетете.
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот vili_spasova » 19 Юли 2024, 09:49

Мили хора, приятели, колеги, знам, животът е ужасно труден, напрегнат до краен предел за всички. Но това не ни пречи да проявим малко доброта в жегите. Вярвам, че всеки от нас поне веднъж в живота си е имал домашен любимец. Нека проявим милост в тези горещини и ако не можем да им помогнем, поне да не ги нараняваме.
Тези нескопосани стихове са молба и призив да бъдем по - състрадателни и добри.

Ангел

С очите на захвърлено дете,
Събрало в поглед страх, тъга и мъка,
Едно невинно нежно същество,
Опитваше се тихо да живее…

В гласчето тънко чух последен зов,
За милост, дом, вода и шепа нежност.
Подминах, бързах този ден,
Събрала в шепа всичката си горест.

Остана то, една купчинка сивота,
Без сили, сбрало сетен дъх и поглед.
С очите си видях криле
и в длани вдигна го небесен Ангел.

Проблесна мъничка звезда,
Събрала цялата невинност на простора,
Отминах, падна там една сълза,
парче сърце и цялата ми горест…

Аз
19.07.2024г.
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот vili_spasova » 28 Юли 2024, 10:11

"Живот в скалите" на Мария Лалева...

Трудно започнах четенето на тази книга, оставях я няколко пъти. Началото не ме грабна... нe ме теглеше към тези скали. Стигнах до разсъжденията за Малкият принц и лисицата. И все едно ме удари гръм. Цялата история е лъжа и най-същественото е най-видимо за очите. Та нали през цялото време Принцът се възхищава на прекрасната си роза, лисицата е хубава и пеперудите красиви. И изведнъж разбирам, че ако лисицата не беше хубава, той - Принцът никога нямаше да се спре и да говори с нея. Нямаше да разбере за цвета на житото и че най-същественото е невидимо за очите. Мдааа, според Екзюпери грозните нямат шанс дори да бъдат спрени за разговор, какво остава за нещо съществено. А според Лалева Принцът е гадняр, опитомяващ невинни лисици, които после ще бъдат изоставени... Знаех си, че има нещо сбъркано в цялата история за Малкият принц, сега разбрах какво е. Най-важното е видимо за очите ....

Едит: Този пост се нуждае от малко пояснение. За мен книгата на Мария Лалева не е кой знае какво откровение, прозрение или философия. По-скоро, докато я чета имам усещане за зле преразказан Коелю. Но .... коментарът за Малкият принц ми дойде мъъничко пресилен. Защо? Защото се изумих от начинът, по който Лалева тълкува идеята за любовта и доверието. Преди много години, когато Коелю беше на мода попитах един мой близък приятел, завършил старобългарска и руска филология във Великотърновския университет какво мисли за романите на Колею. Той ми отговори, че са лош преразказ на Малкият принц. Е, аз смятам, че този роман е лош преразказ на ранния Коелю. А произведенията на Екзюпери нямат нужда да се доказват. Ще останат и ще се четат много след нас, за разлика от сътвореното на Лалева.

Та, четете смело Малкият принц, прекрасен е. Търсещ любовта и доброто, разбрал за цвета на житото и кое е най-важното. Нека розите са капризни, нека Принцът да си тръгва от лисиците, след като са помолили да бъдат опитомени. Нека пеперудите са най-прекрасните пораснали гъсеници. Защо ли? Защото дори и да заплачем, след като някой си е тръгнал сме спечелили от цвета на житото, а най-същественото е невидимо за очите....
Последна промяна vili_spasova на 28 Юли 2024, 17:30, променена общо 1 път
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот nikodim77 » 28 Юли 2024, 13:32

Привет Вили! :D
А сега де...!? А тъкмо малкият ми син препрочете "Малкият принц"... Когато обсъждаме историята (ние винаги обсъждаме прочетените книжки от него) аз какво да му кажа... :roll: :wink:
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 28 Юли 2024, 17:37

Всяко същество е красиво, от гледна точка на собственият си биологичен вид. Ами - ние хората - всъщност красиви ли сме, красиви сме от наша гледна точка, женският жираф харесва някой мъжки, а примерно ние имаме други критерии за хубост.

Екзюпери не е гадняр, впрочем - аз познавам грозни хора - но ужасно стойностни, хубав-красив - това е едно от качествата на личността.

То тогава и "Алиса в страната на чудесата" трябва да я разглеждаме под някакъв ъгъл, не знам какво.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот vili_spasova » 24 Сеп 2024, 13:28

Въпреки изключителната натовареност в последните седмици и всички други щуротии, съпровождащи ежедневието днес дочитам "Донърджак" на любимия ми Зелазни. Каквото и да кажа за това бижу на фентъзито, преплетено с приказни и митологични образи и елементи на киберпънк, ще е твърде плоско и малко. Прекрасен полет на фантазията, невероятни приключения, любов и както се казва в онова клише .... и още нещо. Горещо препоръчвам на любителите на фантастикта и Зелазни!

Има я в читанката.
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Предишна

Назад към Общи дискусии