начало

Адвокатурата призова парламента да не „пипа“ Семейния кодекс без широко обсъждане Адвокатурата призова парламента да не „пипа“ Семейния кодекс без широко обсъждане

право!къде?

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот oho_boho » 26 Юли 2006, 14:31

Тъкмо заглъхна безсмислената дискусия за това кой университет е по- и най- и отново някой я поднови. И какво излезе от този мини експеримент. По правния въпрос, който се повдигна в тази тема, малцина се включиха и комай почти всички бяха завършили СУ. "По делата ще ги познаете!" :D :D
oho_boho
Потребител

Мнениеот error » 26 Юли 2006, 15:03

mdd написа: Нашите големи: Боянов, Джингов и т.н.

Да. На тия маркетингът им е голям. За другите неща може да се спори.
Аватар
error
Потребител

Мнениеот mdd » 26 Юли 2006, 15:03

enigma написа:mmd,

не е съвсем вярно това за подизпълнителите.

А и да ти кажа - понеже работя по такива проекти - на практика всичко се върши от местните адвокати, относно тези части от сделките, които се отнасят до местното право - просто ако не оставиш пешеходците, които познават порядките и практиката да си свършат работата, схемата може да гръмне и за най-малката глупост. Друг е въпросът как по стълбицата се наемат правните фирми. И вярвай ми - завършил, който и да е чуждестранен университет, тук ще бъде безпомощен като пеленаче.

enigma,

сухото е важно. а работата по тия проекти е основно техническа и не бих искал аз да правя :wink:
пазарът в европа е ясен - британски фирми - те доминират. младите не требва да си губят времето в БГ. ако толкова искат да работят в БГ, то да записват задочно в бг и да си учат в uk. свършва да поработи малко в лондон и после: кеф му софия, кеф му лондон. и джоба ше е пълен, и самочувствието ше е друго
но БГ, дори, е малък пазар и не си заслужава, въобще, младите да си губят времето там. Да си учат право в чужбина и там да си работят.
mdd
Младши потребител

Мнениеот enigma » 26 Юли 2006, 15:32

Е, не е съвсем така, но не ми се спори на тази тема.

Другото - този схема, която я чертаеш е добра при много "ако" и най-вече зависи от човека..............аз примерно отказах такъв тип работа, защото не искам да влизам в йерархична корпоративна структура и да седя по цял ден в офиса над бумаги .......... е стига да не се надяваш да станеш партньор, което знаем как става. Предпочитам да съм представител на истинска "свободна професия", без да ми висят цял куп шефове-маймуни на главата и собствените ми деца да не ме наричат "чичо", а и да мога да избирам сам насоките, по които да работя.
enigma
Потребител

Мнениеот mdd » 26 Юли 2006, 15:42

enigma написа:Е, не е съвсем така, но не ми се спори на тази тема.

Другото - този схема, която я чертаеш е добра при много "ако" и най-вече зависи от човека..............аз примерно отказах такъв тип работа, защото не искам да влизам в йерархична корпоративна структура и да седя по цял ден в офиса над бумаги .......... е стига да не се надяваш да станеш партньор, което знаем как става. Предпочитам да съм представител на истинска "свободна професия", без да ми висят цял куп шефове-маймуни на главата и собствените ми деца да не ме наричат "чичо", а и да мога да избирам сам насоките, по които да работя.

enigma,

ок. аз този съвет го давам на тези, които сега са кандидат-студенти или първокурсници или на техните амбициозни родители ;)

за нас: така е! децата имат нужда от повече време с родителите си, но имат нужда и от пари - много пари, за да им е по-лесен живота от нашия ... а и за да могат да бъдат повече време със собствените си деца.

с най-добри пожелания и до нови срещи!
mdd
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 26 Юли 2006, 15:53

По правния въпрос, който се повдигна в тази тема, малцина се включиха и комай почти всички бяха завършили СУ. "По делата ще ги познаете!

Охо-бохо, аз си мислех, че са фенове на Атака.... пък и да си призная... приказката отиде във води, които не са ми познати Виж, да си говорим за ДДС-то върху заем и дали е финансова услуга или не, както и това, че си вдигнал работилницата върху собствена земя, път тя не била на фирмата му... тук да се включа... ама семейните работи не ги разбирам...
Даже, се чудя... как да я оформят тази работа? Имаш 1 декар парцел като частно лице, как трябва да "продадеш" право на строеж на ЕТ или направо земята ли ще се продаде? И при нотариус да идеш от туй нагоре, щото така искал закона за собствеността.... та от там да можеш да си ползваш ДДС-то върху строежа.... Ама щом хората казват, че са различни правни субекти...
prnedev
Активен потребител

Da pitam i az ne6to:

Мнениеот nikiiita » 28 Юли 2006, 10:55

U4a prawo w Ruse, da si kaja 4esno dosta sym dowolna za sega - mnogo u4ene, mnogo 4etene, s korupciq ne sym se sblyskvala, oba4e vsi4ki mi kazvat, 4e pravoto w moq grad e mnogo zle, ne se priznava i taka na tatyk - da sym se bila prehvyrlqla v Tyrnovo (imam vyzmojnost)!!!Da ama az kato gledam ocenkite ot akreditaciite na vuzovete vijdam 4e Tyrnovo e s 4etvorka, a Ruse s petica!I se 4udq, 4udq!!Znam, 4e e nai-dobre v SU,ama tam prosto nqmam vyzmojnost nikakva:( Ta, kakvo 6te me posyvetwate???
Аватар
nikiiita
Младши потребител

Мнениеот mm222 » 28 Юли 2006, 14:48

:D :D :D Спокойно колежке !!! Аз съм от първия випуск на юредическия факултет в Русе.Това че е нелегитимен върви много отдавна но просто не е вярно.Мога да ти посоча много колеги с които завърших заедно и си работим без проблеми по специалноста.Мога да ти посоча и много "велики юристи" от СУ които ловят мухи по улиците.Така че спокойно, чети за изпитите и няма да имаш проблеми. Желая ти успехи.
mm222
Потребител

Мнениеот mm222 » 28 Юли 2006, 14:48

:D :D :D Спокойно колежке !!! Аз съм от първия випуск на юредическия факултет в Русе.Това че е нелегитимен върви много отдавна но просто не е вярно.Мога да ти посоча много колеги с които завърших заедно и си работим без проблеми по специалноста.Мога да ти посоча и много "велики юристи" от СУ които ловят мухи по улиците.Така че спокойно, чети за изпитите и няма да имаш проблеми. Желая ти успехи.
mm222
Потребител

Мнениеот nikiiita » 28 Юли 2006, 15:10

Blagodarq:) Uspokoi me!I az si mislq, 4e e nai-vajno ne kyde u4i6, a kak - kolko usiliq polaga6 i dali si si vzel ispitite sys znaniq ili s vryzki!Specialno v moq kurs sme se syprali dosta silen i seriozen vipusk i naistina si 4etem qko!!!
Аватар
nikiiita
Младши потребител

Мнениеот marielka223 » 30 Юли 2006, 11:55

Благодаря на всички,които изказаха мнение и дадоха съвет :D
И без повече караници и спорове :!:
Избрах си Търново:)
marielka223
Нов потребител

Мнениеот airmen » 30 Юли 2006, 11:57

Влезте в съдебната зала - там ще видите кой колко струва. Трябва да отбележа, че кадрите на СУ се представят много по - добре от випускниците на останалите ВУЗ - ове. Съществуват изключения, но те потвърждават правилото. Впечатлението ми е, че младите юристи допускат много голяма грешка, като мислят ВУЗ - овете ( Пловдив, Търново, Варна, Русе и пр. ) са им дали достатъчно знания, необходими за практиката и разчитат на познанията си, добити от студентските години.
Ето един пример: Млад колега ( не е кадър на СУ ) се обърна към мен с молба за помощ при решаването на опеределен проблем. Човекът не си беше направил труда да напрегне сивите си мозъчни клетки и да потърси отговор на проблема. Посъветвах го да си прочете съответния учебник, съдебната практика, както и някои статии в юридическия печат. Той ми отговори: Не искам акъл, дай ми юрнек !!! :lol: :twisted: 8)
Един колега, изключително ерудирана личност, доктор по право, казваше: "Юристът се учи докато умре !" Преди няколко дни, на 86 години, той напусна този свят. Покосен от инфаркт. Видях го буквално часове преди смъртта му - беше се заровил в купчина юридически списания, учебници и съдебна практика.
airmen
Потребител

Мнениеот rosen_nikolov » 30 Юли 2006, 17:56

Престижа на уневирситетите се гради най - вече въз основа на нивото на студентите. За цялото общество е видно, че в нароилите се факултети - менте се влиза без усилия, а в СУ сме се борили по 30 души за място. ЮФ на СУ има история, традиции, тежест и престиж. Погледнете и обявите. Всяка уважаваща се западна компания търси да назначи юристи завършили СУ. Няма какво да се заблуждаваме. Там е цветът на нацията, какъвто и да е той. Местете се в СУ. Контактите и познанствата които ще завържете там са много полезни за бъдещото ви професионално развитие. Високото ниво на стидентите ще Ви тласка да се развивате.
rosen_nikolov
Младши потребител

Мнениеот rosen_nikolov » 30 Юли 2006, 17:56

Престижа на уневирситетите се гради най - вече въз основа на нивото на студентите. За цялото общество е видно, че в нароилите се факултети - менте се влиза без усилия, а в СУ сме се борили по 30 души за място. ЮФ на СУ има история, традиции, тежест и престиж. Погледнете и обявите. Всяка уважаваща се западна компания търси да назначи юристи завършили СУ. Няма какво да се заблуждаваме. Там е цветът на нацията, какъвто и да е той. Местете се в СУ. Контактите и познанствата които ще завържете там са много полезни за бъдещото ви професионално развитие. Високото ниво на стидентите ще Ви тласка да се развивате.
rosen_nikolov
Младши потребител

Мнениеот senex » 31 Юли 2006, 11:06

rosen_nikolov написа:Престижа на уневирситетите се гради най - вече въз основа на нивото на студентите. За цялото общество е видно, че в нароилите се факултети - менте се влиза без усилия, а в СУ сме се борили по 30 души за място. ЮФ на СУ има история, традиции, тежест и престиж. Погледнете и обявите. Всяка уважаваща се западна компания търси да назначи юристи завършили СУ. Няма какво да се заблуждаваме. Там е цветът на нацията, какъвто и да е той. Местете се в СУ. Контактите и познанствата които ще завържете там са много полезни за бъдещото ви професионално развитие. Високото ниво на стидентите ще Ви тласка да се развивате.

Е, колега, дайте да си говорим честно. Виждам, че желаете да представите фактите в светлина, неотговаряща на обективната истина. В момента приемат по 300 души на випуск, като това е тенденця не от няколко години. Как тогава, при условие, че хората, които са посочили "Право" като първо желание, са около 1400 всяка година, конкуренцията е 30 души за място? Една елементарна аритметична сметка показва съвсем друго-почти 5 души за място, не 30.
senex
Потребител

Мнениеот senex » 31 Юли 2006, 11:06

rosen_nikolov написа:Престижа на уневирситетите се гради най - вече въз основа на нивото на студентите. За цялото общество е видно, че в нароилите се факултети - менте се влиза без усилия, а в СУ сме се борили по 30 души за място. ЮФ на СУ има история, традиции, тежест и престиж. Погледнете и обявите. Всяка уважаваща се западна компания търси да назначи юристи завършили СУ. Няма какво да се заблуждаваме. Там е цветът на нацията, какъвто и да е той. Местете се в СУ. Контактите и познанствата които ще завържете там са много полезни за бъдещото ви професионално развитие. Високото ниво на стидентите ще Ви тласка да се развивате.

Е, колега, дайте да си говорим честно. Виждам, че желаете да представите фактите в светлина, неотговаряща на обективната истина. В момента приемат по 300 души на випуск, като това е тенденция не от няколко години. Как тогава, при условие, че хората, които са посочили "Право" като първо желание в СУ, са около 1400 всяка година, конкуренцията е 30 души за място? Една елементарна аритметична сметка показва съвсем друго-почти 5 души за място, не 30. :)
senex
Потребител

Мнениеот rosen_nikolov » 31 Юли 2006, 17:02

Използваното минало свършено време следва да Ви ориентира, че не говоря за сегашния прием. Визирам по - стари времена когато конкуренцията е била в параметрите за които говоря. Напълно заставам зад думите си. Несериозно е да завършиш право в университет за който по - голямата част от хората дори не знаят, че съществува.
rosen_nikolov
Младши потребител

Мнениеот senex » 31 Юли 2006, 17:19

rosen_nikolov написа:Използваното минало свършено време следва да Ви ориентира, че не говоря за сегашния прием. Визирам по - стари времена когато конкуренцията е била в параметрите за които говоря. Напълно заставам зад думите си. Несериозно е да завършиш право в университет за който по - голямата част от хората дори не знаят, че съществува.

Аз също заставам зад думите си, защото в момента ситуацията е такава. И на мен не ми харесва, но е факт. Колкото до това дали някой знае за съществуването, или не на даден факултет, обективно погледнато, а Вие щом претендирате да сте юрист би било полезно така да гледате на фактите, не е критерий, на базата на който да се прави извод за нивото на обучение на студентите в него, както и за качествата на неговите възпитаници. Още по-погрешно би било да се правят кардинални изводи за това какви са завършилите определен факултет като цяло, защото всеки човек е напълно индивидуален и се различава съществено от останалите. Говоря изобщо-за всички специалности, които съществуват, не само за дискутираната.
senex
Потребител

Мнениеот senex » 31 Юли 2006, 17:31

bluebarovka написа:Доста се чудех дали да се намеся в този спор. То дори и спор не е, а по - скоро ми прилича на някакво избиване на комплекси на хора, завършили в СУ и нереализирали се достатъчно добре според очакванията им предвид престижността на ЮФ на СУ.Е, да, но то си е и до субективни качества :!: Коцева, която не се страхува да си покаже името, а и сигурно по този начин си прави малка реклама, тъй като вероятно е световно неизвестен юрист, леко ме засегна лично, независимо че и аз съм завършила ЮФ на СУ. Аз не си крия името не защото ме е страх от нещо или от някого, а по причини, които не желая да обсъждам с тази госпожица или госпожа. Какво Ви прави по - умна или по - добър юрист от студентите, завършили платено обучение в СУ, Коцева? Това че на кандидатстудентските изпити по чиста случайност на съдбата сте изкарали оценка с 2 стотни по - висока от моята или на друг колега? И бихте ли ми обяснили, каква точно е разликта в тежестта на дипломите на тези колеги, които са завършили държавна поръчка и на нас, които сме завършили платено обучение в СУ??? Докато учех, познавах доста прилежни студенти, които имаха в студентските си книжки шестици от горе до долу и ревяха по изпитите кота получеха 5.Отношението им беше същото към нас - платените студенти, каквото отношение виждам / и се чудя / сега от Коцева. След време на равно с мен, тези същите колеги се явиха на няколко конкурса за работа. Резултатът беше такъв, че днес, аз не парадирам в този форум с името си, защото работя престижна и добре платена работа, която ме е направила известен и достатъчно добре реализиран юрист за скромните ми 27г.Не знам какво се случи с онези отличници, но стартът им в професионалното развитие определено беше пълен провал.Иначе моята диплома не беше нито от най - ниските, нито от най - високите.Когато чета такива груби изказвания и особено квалификации като "слугиня" и др. подобни за миг се срамувам, че съм завършила СУ заедно с подобни хора, пълни с комплекси.Обучението в Университета е на ниво, не го излагайте с подобни изказвания по форумите. Когато обиждаме, не ставаме по - силни и по умни - напротив :idea: И аз съм се сблъсквала с некадърници в практиката си - както от СУ, така и от други университети. Гордея се, че съм завършила там, но не подценявам качествата и възможностите на други колеги, които са завършили на друго място. А, повярвайте ми, такива има!!!

Цитирам въпросното мнение, защото считам че в него се съдържа огромна доза истина. Човек се учи, докато е жив. Никога не е късно да прочете нещо наистина градивно, смислено и логически издържано, което да е посветено на въпросната тема.
senex
Потребител

Мнениеот nezret » 31 Юли 2006, 17:59

Напълно съм съгласен с Монтескио. Висшето образование е за знание и умение. Ако студентът не е мотивиран или не може да "зацепи" и Оксфорд да завърши същото си е. Долавям позната и банална тема за междууниверситетска дискриминация. Завършил съм две висши бразования в два университета едновременно и имам база за сравнение. Но истинския юрист си проличава в практиката как и какви дела води и печели, честно и почтено макар че за съжаление е много трудно. Съвет независимо къде ще завършите право ,ако не участвате дейно на семинарните занятие за да разберете същността на едно правоотношение, правните термини и не изградите юридическа логика а това става с четене на учебници, закони и съдебна практика, участие и задаване на въпроси по неясни термини и тълкуване на закона. Колкото до обявите за работа?!? Не мога да разбера след като имаме свободна професия, защо толкова се изтъква това обстоятелство и какво е това желание да имате Началник на главата си?!? Нещо това не мога да го разбера, т.е. разбираеми са мотивите но не ги споделям. Свободата да работиш когато искаш и където искаш и както искаш е ценност която малко професии дават. Свободата сам да решаваш дори и да се посъветваш с колеги , кое е правилно и каквъв да е следващия ход по дадено дело. Но за да бъдеж свободен трябва да се бориш, защото покорният на съдбата става роб.
Желая ви успех.
nezret
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Общи дискусии