начало

ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право

Дължи ли осигурителни вниски съдружник, който не полага труд

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дължи ли осигурителни вниски съдружник, който не полага труд

Мнениеот irina_van » 06 Ное 2008, 14:13

Здравейте Колеги,

Ще си позволя да помоля за помощ за въпрос, който имам нуждада да уточня.
Прочетох (до колкототова е възможно) подфорума и след като се запознах с мненията Ви и предоставените становища на НОИ, бихте ли ме насочили, дължи ли осигурителни вноски като самоосигуряващо се лице съдружник в ООД ако не полага личен труд (в учредителния акт е записано, че съдружниците нямат задължение за полагане на личен труд).
В случай, че същото лице бъде управител и се осигурява и в друго дружество като управител, и в ДУК е упоменато, че той извършва дейността безвъзмездно- дължи ли осигурителни вноски като самоосигуряващо се лице, ако в дрругото дружество не се осигурява на максималния осигурителен доход?

Предварително благодаря и ме извинете ако изказът ми е неточен, за съжаление оигурителното право е доста далеч от мен.
irina_van
Потребител

Re: Дължи ли осигурителни вниски съдружник, който не полага труд

Мнениеот prnedev » 06 Ное 2008, 15:19

Ако е само съдружник, щом не полага труд в дружеството, не дължи осигурителни вноски.
Ако е вписан и като управител (заедно и поотделно и т.н.), това е достатъчно основание да се предполага, че упражнява труд - от там се осигурява или поне на прага за съответната дейност (ако в договора за управление пише някакво възнаграждение) или като самоосигуряващо се лице, ако е без определено възнаграждение
prnedev
Активен потребител

Re: Дължи ли осигурителни вниски съдружник, който не полага труд

Мнениеот irina_van » 06 Ное 2008, 15:38

Благодаря за компетентната помощ.
irina_van
Потребител

Назад към Данъчно право