начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

смяна на името

Казуси свързани с придобиване, установяване, освобождаване и възстановяване на гражданство. Статут. Визови проблеми.

смяна на името

Мнениеот lidiq » 10 Сеп 2004, 23:31

Мой познат има двойно гражданство-българско и турско.Куриозното е ,4е в турските си документи за самоличност е с турското си име ,а в българските-с българско.Той иска да смени българското си име.Какво трябва да направим и приблизително колко ще му струва.Регистрацията му по лична карта е в Айтос,към кой съд би следвало да се обърна тогава?
Благодаря ви!
lidiq
Младши потребител

Re: смяна на името

Мнениеот nedda » 11 Сеп 2004, 09:16

ще му струва 8лв. съдебна такса и поне 100лв.адвокатски хонорар. Доказателства - документа за самоличност, в който е записан с името, което иска да остане, някои съдебни състави държат и на двама свидетели, които да твърдят, че е известен с това име в обществото. Но може на І инстанция да се опита само с писмени доказателства, като се пледира "наличие на важни обстоятелства" , в случая две различни имена в документите за самоличност, както и турски произход. Освен това в Закона мисля, че е предвидена и облекчена процедура. Компетентен съд е РС по адресна регистрация в документа за самоличност.
nedda

Мнениеот Гери » 11 Сеп 2004, 09:18

Съдът е Районен съд - гр.Айтос, предполагам имат РС ;")
Таксата е 8 лв. (държавната)
Производството е охранително и започва по молба на заинтересованото лице. В чл.19 от ЗГР са посочени и основанията при които може да се поиска промяна на име (собствено, бащино и фамилно), а именно когато то е:
- осмиващо,
- опозоряващо,
- обществено неприемливо,
- когато важни обстоятелства налагат това.
Струва ми се че в случая на вашият познат може да се приложи само последната хипотеза, а именно "важни обстоятелства налагат това".
Ще му трябват и двама свидетели, единият който го познава от дете и който ще заяви в съда, че го познава с турските му имена, другия по-скорошен приятел, който да потвърди, че го познава също с турските му имена.
Потърсете и някой колега в Айтос или региона, че ако ангажирате от София например ще ви струва повечко (ще заплатите и пътните разноски на адвоката). Иначе адв. хонорар е около 100-150 лв.
Гери

Мнениеот shveda » 11 Сеп 2004, 13:15

А защо не пробваш по административен ред. Виж Зак. за гр.рег. и придполагам,че може би отговаря на условията да си промени името по административен ред, което е много по-лесно и по-бързо.
shveda
Потребител

Мнениеот lidiq » 11 Сеп 2004, 14:53

благодаря на всички
lidiq
Младши потребител

Мнениеот miss pravo » 11 Сеп 2004, 20:31

da, i az shtyah da predloja syshtoto kato Shveda...
miss pravo

Мнениеот Angelova-2 » 11 Сеп 2004, 22:56

Да, действително може и по административен ред, при условие, че вече не е ползвал тази си възможност, което е много вероятно в конкретния случай. Съдебното производство също е лесно, но някои съдилища го усложняват, предвид случая "Чирпански РС".
Angelova-2

Мнениеот kovachev » 12 Сеп 2004, 17:58

Здравейте.
Напълно съм съгласен с Гери.Мисля, че това е правилният начин.
kovachev
Потребител

Мнениеот didityy » 22 Яну 2011, 19:13

Здравейте имам един въпрос и бих се радвала да ми помогнете...искам да си сменя собственото име можете ли да ми кажете какво трябва да направя..къде трябва да отида..доколкото знам в съда,но нямам предства с какви документи...какви пари ще ми струва..ако можете да ми кажете всички подробности?!Благодаря ви предварително! :)
didityy
Нов потребител

Мнениеот boiko_62 » 22 Яну 2011, 19:51

ако наистина искаш да си смениш името и без много главоболия, използвай услугата на адвокат
boiko_62
Потребител

Мнениеот didityy » 23 Яну 2011, 00:39

Мерси за предложението за адвокат,но бих искала да знам всички подробности..ще се радвам ако някой ми обясни всичко ако не ви представлява някаква трудност разбира се?!
didityy
Нов потребител

Мнениеот didaaa » 25 Яну 2011, 11:53

Здравейте бих искала да ви попитам нещо!?Интересуваме как става смяната на малкото име?До колкото разбрах се попълвало някаква молба,в която се пишат причините за смяната,наемало се адвокат и трябвало да има двама свидетеля!Инетересуваме и как става всичко това,колко ще ми струва и дали ще успея да си го сменя с помоща на адвокат?!Благодаря ви предварително!
didaaa
Нов потребител

Назад към Гражданство