начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

чл. 249 НК и неговото приложение при смърт на лицето

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

чл. 249 НК и неговото приложение при смърт на лицето

Мнениеот pitasht » 31 Мар 2015, 11:40

Здравейте предварителен казвам, че не се занимавам с наказателни дела, но по повод друго гражданско дело по което установихме че двама души- внучка и зет на починало лице след датата на смъртта на лицето са изтеглили влога на лицето от банкомат ми възникна питане. Дали не са извършили някакво престъпление и се натъкнах на чл. 249 НК- Който използва платежен инструмент или данни от платежен инструмент без съгласието на титуляря ако деянието не съставлява по-тежко престъпление, се наказва с лишаване от свобода от две до осем години и с глоба до двойния размер на получената сума.

От целия състав всичко е налице- тук е мястото да кажа че наследничката на починалата жена- нейна дъщеря и майка и съпруга на извършителите направи отказ от наследство но месеци след изтегляне на сумата от картата. Не мога да намеря практика обаче относно съгласиета на титуляра на картата, т.к. този човек е бил починал към датата на изтеглянето. Моята логика е че няма такова само с факта на смъртта и няма как да има, т.е. съставът на НК е налице, но разследващият полицай е на мнение че точно защото е починало лицето производството е за прекратяване. Та, ако вие имате някаква практика, ще се радвам да я погледна и проуча.
pitasht
Активен потребител

Re: чл. 249 НК и неговото приложение при смърт на лицето

Мнениеот pitasht » 25 Май 2015, 13:24

Имам вече и отказ от образуване на досъдебно производство с мотив "въпреки че РП не е компетентна да се произнесе досежно наличието или липсата на осъществено неправомерно деяние по чл. 249 ал.1 НК- отказвам да образувам и прекратявам...."
Това ме заинтригува доста.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот portokal » 25 Май 2015, 16:26

Хм, заинтересува ме и мен.
Не знам каква е практиката. Какво излиза - че престъплението е невъзможно след смъртта на титуляра.
Първо - какво е титуляр? Би трябвало да е само човекът, на чието име е издадена картата, не наследниците на банковата сметка след смъртта му.
Не ми харесва след смъртта да е несъставомерно деянието. Като е умрял, вярно, няма субект и няма как да даде съгласие, но това не мисля, че е довод "за" - при всички положения теглещият няма работа с чужда карта и едва ли идеята на законодателя е била да "изпусне" напълно от състава картите с починали титуляри.
Ако пък титулярът е починал и наследниците са дали съгласие или теглят лично, по-скоро няма обществена опасност, струва ми се, отколкото да е несъставомерно (в случая това не отърва* на отказалата се наследничка, говоря по принцип). Ако обаче тегли трето лице без тяхно и без на починалия съгласие...

*Не и отърва, в смисъл, че съгласието и би представлявало фактическо приемане на наследството.
Последна промяна portokal на 25 Май 2015, 17:43, променена общо 1 път
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот n6391 » 25 Май 2015, 17:34

Лицето - титуляр на картата е починало към момента на тегленето, но доколкото виждам от изложеното, отказът на дъщерята - наследник от наследство, е бил след момента на изтегляне сумата от банкомата. Ето защо считам, че към този момент титуляр е била майката, в качеството и на наследник. И съм склонна да мисля, че е осъществен състава на чл. 249. Поне логиката би трябвало да е такава.
Ще ми е интересно да видя и други мнения.
n6391
Потребител

Мнениеот zmeyan » 26 Май 2015, 13:29

А как точно установихте кой е теглил???
Дали е теглил от свое име или е теглил от името на наследник - дъщерята? И в тази връзка дали пък наследството не е прието от дъщерята преди да е извършен отказ от него (чрез тегленето от банкомат) лично от нея или чрез други лица от нейно име и за нейна сметка?
Към момента на тегленето титулярът е починал, но сметката не остава без титуляр, а такъв (такива) са наследниците. Дъщерята е наследник и към момента на тегленето дали е осъществен съставът на 249 зависи, дали е било с нейното съгласие или без.
Т.е. без съгласие на дъщерята - евентуално 249 или със съгласие на дъщерята - приемане на наследството.
zmeyan
Потребител

Мнениеот portokal » 26 Май 2015, 14:21

Сметката не остава без титуляр, естествено, обаче платежният инструмент - картата - е поименен, и със смъртта на титуляра договорът за ползването и би трябвало да се прекратява.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот n6391 » 28 Май 2015, 10:42

Банката няма как да знае, че титулярът е починал. А това кой точно е теглил наистина е сложен въпрос и на практика недоказуем, освен ако около посттерминалното устройство не е имало камера, която да заснеме. И в случая изниква и въпросът дали отказът от наследство е валиден в така сложилата се ситуация.
n6391
Потребител

Мнениеот portokal » 29 Май 2015, 08:30

Приемаме, че е ясно кой е теглил - тук не се твърди зетят и внучката да оспорват да са извършили тегленето.
Това, че банката няма как да знае, е ясно, и именно то е предпоставка да възникне казусът, щото ако банката имаше как да знае и знаеше, вероятно изобщо нямаше да има и теглене след смъртта на бабата (картата на нейно име щеше да е блокирана). ;)

Въпросът е - един от въпросите, де - какво е титуляр на платежен инструмент по смисъла на този текст от НК. Това според мен не е непременно същото като въпроса чия става сметката след смъртта на бабата.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот kpavlova » 29 Май 2015, 11:31

И аз мисля като Портокал. Не , не може да е така :oops: :Като е умрял титуляра, няма човек , няма проблем .И понеже няма кой да е несъгласен,а в НК пише, че трябва да е "без съгласие", а няма наличен жив титуляр, та приемаме, явно нещо ... като да е съгласен :?: .Ама точно обратното е.Иначе излиза, че като почине картодържателя, картата му може свободно да се използа от близки и далечни? Ако при грабеж, придружен с убийство, се отнеме б.карта и се изполва, 249 НК ако и да е последна грижа, ще е осъществен...Като е умрял картодържателят, значи неговата собствената му карта не може да се използва валидно просто, от никого, ближен, по -малко ближен, съвсем далечен :oops:....Титуляр на плат.инструмент по чл.93 НК - банкова карта- е легитимирания / оправомощения/ картодържател, дето е такъв по смисъла на договора за банкова карта.АКо я използва наследник и има права върху наличността по сметката, ще е деяние напълно малозначително :), понеже кредитната и паричната система не е дълбоко и непоправимо разстроена, лицето има право на "достъп" и разпореждане със сметката,така или иначе, макар и не по този ред. Титуляр на банковата карта е само картодържателя по договора – банковата карта се държи от конкретно физическо лице , то я получава от банката издател на основание договор за обслужване на плащания по банковата му сметка .Идентифицира картодържателя при отдалечения достъп до банковата сметка, конкретния човек. Собственик на БК е банката- издател .Като почине картодържателя, наследниците са длъжни да върнат картата, така трябва да пише в договора.
Какво може и следва да се докаже е друг въпрос, доказуемо е кой конкретно е теглил пари от АТМ с повече късмет и други способи.Кой може да оспорва актовете на прокурора в съд/ ако се прекрати ДП/, също е друг въпрос, по принцип се приема за формално това престъпление , то е против паричната и кредитната система, а не против конкретните сметки, които са й част :), видно е и от текста, така че и "съставомерно" пострадали няма, след 2009 г насетне. По същата причина, и без да се тегли, стига да се извършат действия като картата се постави в АТМ, от неоправомощено лице, има довършено престъпление, не опит, ако се извърши само справка за наличност или пък трансакцията е неуспешна...
П.П.Наистина не е от компетентност на РП, а на ОП.
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот pitasht » 30 Май 2015, 12:27

Мерси много на включилите се. Ще видим какво ще ни напише окръжна прокуратура.
Тегленето е станало от зетя по негови признания в полицията ми намекнаха че са сигурни че е така мисля има и запис на това от камера. В гражданското дело внучката даде показания че тя е теглила сума и е платила кредита в преписката това го твърди зетя. :?:
Не ме питайте защо и кой лъже но полицаите са сигурни че е зетят.
Освен това теглене има и плащане на ПОС терминал предполагам във верига магазини като зетят твърди че е купил казва че не помни точно но нещо за струването на бабата.
Няма правена справка доверяват му се и поради това че бил платил кредит на бабата една сметка в енергопро и неща за струването смятат че няма съставомерност. Не намерих доказателства, обаче, че парите са изхарчени точно за това, което той твърди. Да не кажа че зетят е затънал в сериозни дългове и не ми се вярва да е плащал сметки на баба- по-скоро собствените си дългове. Друга тема че част от тях са били на името на бабата.
Всъщност банката е знаела добре за смъртта на хората т.к. починаха при битов инцидент, писаха в местните вестници и градът е малък, така чемалко вероятно да са пропуснали това събитие но понякога се случва. Защо не е блокирала картата- не знам и май не е моя работа. Още повече че второто плащане е станало месец след смъртта на бабата- т.е. имало е доста време да се блокира.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот pitasht » 30 Май 2015, 12:29

И още нещо:Когато наследник се откаже от наследство, се счита, че никога не е бил наследник
pitasht
Активен потребител

Назад към Наказателно право