начало

Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите

вдигане на възбрана от ЧСИ и заличаване на ипотека

вдигане на възбрана от ЧСИ и заличаване на ипотека

Мнениеот bbozhanov » 03 Юни 2016, 10:05

Здравейте!

Случайно долових в кантората на ЧСИ, че някои нови собственици с възлагателно постановление и печат от АП не бързат да ходят при ЧСИ да им вдига възбраната, респективно да заличат ипотеката си. Затова и се пускало специална молба това да се случи.
Можете ли да споделите каква би могла да е причината? Навярно ако са закупили имота с цел инвестиция и искат бързо да го продадат след ПП, да не плащат последващи данъци при новата продажба (имаше някакъв срок от 3 години ако не греша)?! Може би пък да има нещо общо после с таксата от нотариус за заличаване на ипотеката... много ми стана интересно.

Мерси предварително!
bbozhanov
Младши потребител

Re: вдигане на възбрана от ЧСИ и заличаване на ипотека

Мнениеот ivan_lawyer » 03 Юни 2016, 10:36

Заличаването на ипотеките е на практика "чистене" на ипотеките.
Ако ипотеката е мъртва - то не е фатално да не се заличи.
Има една особена процедура, която длъжникът също може да направи.
Заличаването също се таксува - може би това е причината.
Също така след прибирането на имота, се внася такса за публичната продан и това оскъпява също.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот n_ikito » 03 Юни 2016, 11:21

След публична продан таксата на АВ за заличаване на ипотека е 10лв., независимо от интереса. При нотариус не се заверява нищо.
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 03 Юни 2016, 12:25

Чистенето на ипотеките е незадължително - така или иначе - остават вписванията в регистъра.
Тоест - те не са осребряеми, не може да се заведе дело, но е хубаво да се изчисти.
Не знам какво точно питате, в смисъл - не знам.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот bbozhanov » 05 Юни 2016, 10:24

ivan_lawyer написа:Заличаването на ипотеките е на практика "чистене" на ипотеките.
Ако ипотеката е мъртва - то не е фатално да не се заличи.
Има една особена процедура, която длъжникът също може да направи.
Заличаването също се таксува - може би това е причината.
Също така след прибирането на имота, се внася такса за публичната продан и това оскъпява също.

Да, но защо някои няма да бързат да си ги заличават? Аз си мисля, че всеки има интерес да го направи час по-скоро, за да си освободи апартамента от тежести, а таксите са символични.
Ако, например, апартаментът ще го продават веднага след възлагателното постановление, може би за да избегнат данък доход правят някакво забавяне и после директно да прехвърлят апартамента на новия собственик?! Има някаква врътка тук и ми стана интересно да разбера каква.
А каква е тази процедура, която може длъжникът да направи?
Както казва n_ikito, 10 лева в АП и 6 лева на ЧСИ за вдигане на възбраната.
bbozhanov
Младши потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство