начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Наследяване на неплатени сметки към телеком

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наследяване на неплатени сметки към телеком

Мнениеот ctbrown » 03 Мар 2022, 10:39

Баща ми почина през ноември 2021.
Оказа се,че е бил абонат на А1(сателитна телевизия).Разбрах това преди една седмица.
Поисках да прекратя договора с А1,но се оказа,че има неплатени сметки за 95лв.
Могат ли от А1 да изискват от мен тези неплатени сметки,при положение,че аз НЯМАМ договор с тях,просто съм наследник на починал,коѝто е имал договор с тях.Никога не съм използвал шибаните им услуги и никога няма да ги използвам.
Могат ли да искат от мен тази сума,чрез колекторски фирми,съдия-изпълнители и т.н?
Най-вероятно сумата ще нарастне с лихви,такси,неустойки...
Какво може да се направи,за да се премахне този “наследен дълг“?
ctbrown
Младши потребител

Re: Наследяване на неплатени сметки към телеком

Мнениеот guest1 » 03 Мар 2022, 14:50

Здравейте!
Като „син на баща си“ - Вие сте нямали отношения с оператора, но като наследник, вече имате!
Чл. 60. (1) Наследниците, които са приели наследството, отговарят за задълженията, с които то е обременено, съобразно дяловете, които получават.
Закон за наследството

Още повече, че този договор е бил в сила, услугите са ползване и сумата е дължима!

Съвет - за да не нараства сумата (с лифви и прочие) - не чакайте, ами я платете направо в офис.
И поискате прекратяване на договора, поради смърт на титуляра.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот doondie » 03 Мар 2022, 20:48

guest1 написа:Като „син на баща си“ - Вие сте нямали отношения с оператора, но като наследник, вече имате!
А ако задълженията не са му били известни при приемане на наследството, т.е. никой не е предявил претенции овреме, пак ли е отговорен?

ctbrown написа:Могат ли да искат от мен тази сума,чрез колекторски фирми,съдия-изпълнители и т.н?
Най-вероятно сумата ще нарастне с лихви,такси,неустойки...
Какво може да се направи,за да се премахне този “наследен дълг“?
Единият вариант е отказ от наследство. Другият, както вече е предложено, е да се плати задължението, за да бъде изчистено и да не го мислите повече. Третият - да се оспори в съда чрез отрицателен установителен иск (където да се поискат оригинални фактури, на база на които има дължими суми, и т.н.). Четвъртият - да не предприемате нищо и да се надявате, че дългът няма да бъде потърсен, но тогава рискувате тези 95 лв. да станат 500 лв. с такси на ЧСИ, държавна такса за изпълнително дело, адвокатски хонорар. Ще имате възможност да оспорите, но вариантът да загубите е реален, при което ще има поне още една адвокатска премия. Решението е Ваше.
Аз лично съм чел случайни дела в мрежата за успешно оспорени задължения към мобилен оператор (за "надписани сметки"), но това не бива да Ви успокоява, че и при Вас ще стане така.
'The best way to predict the future is to invent it!'
Аватар
doondie
Потребител

Мнениеот guest1 » 04 Мар 2022, 14:49

doondie написа:А ако задълженията не са му били известни при приемане на наследството, т.е. никой не е предявил претенции овреме, пак ли е отговорен?

ДА!
doondie написа:
    Единият вариант е отказ от наследство.
    Другият, както вече е предложено, е да се плати задължението, за да бъде изчистено и да не го мислите повече.
    Третият - да се оспори в съда чрез отрицателен установителен иск (където да се поискат оригинални фактури, на база на които има дължими суми, и т.н.).
    Четвъртият - да не предприемате нищо и да се надявате, че дългът няма да бъде потърсен, но тогава рискувате тези 95 лв. да станат 500 лв. с такси на ЧСИ, държавна такса за изпълнително дело, адвокатски хонорар. Ще имате възможност да оспорите, но вариантът да загубите е реален, при което ще има поне още една адвокатска премия. Решението е Ваше.
Аз лично съм чел случайни дела в мрежата за успешно оспорени задължения към мобилен оператор (за "надписани сметки"), но това не бива да Ви успокоява, че и при Вас ще стане така.

1. Отказ от наследство означава - отказ от всичко! И може да се направи до един момент
    Чл. 48. Наследството се придобива с приемането му. Приемането произвежда действие от откриването на наследството.

2. Това е най-естественото решение.
    3. За оператора, това би трябвало да е най-лесно - да докаже задълженията и липсата на погасяване.
    4. Вие сте описали - „красотите“ на бъдещите действия! Но няма да станат 500, а по-скоро - 1500! Виждал съм как - от 100 лева се стига до 800 лева!
Тези четения - в мрежата, са бошлаф - и са според случая.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Назад към Търговско право